Irina Begu: „Cred că am puterea aceasta de a ieși din încurcături. În care, de multe ori, mă bag singură”

Adrian Țoca | 29 mai 2018
Irina Begu:

„Înseamnă foarte mult pentru moralul meu un astfel de meci. Știu că în același timp puteam să și pierd, am fost la două puncte de a ieși din primul tur. De aceea, mă bucur enorm că am reușit să trec peste anumite momente dificile din timpul meciului și sper să îmi aducă un plus de încredere pentru următorul meci.”

Roland Garros este oferit de

(Corespondență din Paris)

Irina nu părea neapărat în culmea fericirii după meciul de mare luptă cu Schmiedlova, dar asta mai degrabă pentru că era frântă de oboseală. La o oră și jumătate de la finalul thrillerului cu jucătoarea slovacă, după un pic de exerciții pentru relaxare, Irina a reflectat asupra concluziilor pe care le ia cu ea din această victorie.

„Per total, lăsând la o parte faptul că a fost un meci ca un roller-coaster, cred că jocul meu nu a arătat deloc rău. Mi-am propus de la început să fiu agresivă și, indiferent că am avut multe greșeli neforțate, sunt bucuroasă că numărul loviturilor câștigătoare a fost mare (n.a. 47, per total, versus 57 unforced errors). Asta mi-am propus și asta sper să fac în continuare în turneu și la celelalte turnee. A fost greu, într-adevăr a fost 2-5, dar am crezut în mine. Și au mai fost multe meciuri pe care le-am întors de-a lungul carierei mele și cred că am puterea aceasta de a ieși din încurcătura în care de multe ori mă bag singură.”

Durata meciului duce la o observație a Irinei, interesantă, ca și precedenta, prin candoarea ei: „Am mai avut (n.a. un astfel de meci) în 2016… cred că 3 ore și 38 cu Coco Vandeweghe. Exact așa cum am zis: meciurile mele sub două ore nu prea mai există, probabil că trebuie să mă obișnuiesc cu meciuri lungi. La un moment dat, sper să reușesc să le mai scurtez.

Încerc, pe cât posibil, să fac cât mai puține greșeli neforțate, și atunci când am ocazia să dau decisiv. Nu reușesc de fiecare dată, dar indiferent că meciul a fost așa cum a fost, mă bucur că am reușit să fiu agresivă în momentele cheie”.

Ce-i drept, Irina se aștepta să fie un meci intens azi. „M-am antrenat 3-4 zile de când am venit aici pe căldură, mingea sărea diferit și punctele erau scurte, însă cu diferența de temperatură și terenul mult mai greu, raliurile se prelungesc. Nu pot să zic neapărat că asta era un avantaj, ținând cont că ea e o adversară solidă, o jucătoare căreia îi place pe genul acesta de suprafață și știam că mă vor aștepta schimburi lungi.”

Cum se simte fizic după un asemenea test? „E greu de spus cum sunt acum, pentru că a trecut puțin timp de la meci. Mâine dimineață voi vedea cum mă simt. Încerc să fac cât mai multă recuperare, să fac tot ce-mi stă în putință ca la meciul următor să fiu cât de cât ok.”

Antrenorul Irinei, Artemon Apostu-Efremov, crede că valoarea unei victorii precum cea de azi stă în altă parte. Întrebat de 30-0 dacă e un motiv de îngrijorare pentru Team Begu frecvența meciurilor lungi ale Irinei, el a spus:

Nu e motiv de neliniște, atâta timp cât are resursele pentru următorul meci. Nu cred că cineva își dorește în mod special să aibă meciuri lungi, mai ales la Grand Slam-uri, unde fiecare strop de energie contează.

Însă, dacă este nevoie de 3 ore și 20 de minute ca să câștige meciul, ea trebuie să fie dispusă să facă asta. Iar o victorie din asta îți poate demonstra cât de puternic ești și te poate ajuta să accesezi resurse pe care câteodată uiți că le ai.”

„Meciurile precum cel de azi îți dau mult mai multă încredere”

Ne întoarcem la Irina. Care are o părere foarte bună despre următoarea ei adversară, Zhang Shuai, favorită 27.

„Ne știm foarte bine, e cu siguranță un meci greu. Sunt încrezătoare, mă simt bine pe această suprafață și cred că am armele necesare să înving, dar e o jucătoare foarte bună pe care eu o apreciez și mă așteaptă un meci greu.”

Am întrebat-o ce semnificație are pentru ea o victorie cu specificul celei de azi. „Înseamnă foarte mult pentru moralul meu un astfel de meci. Știu că în același timp puteam să și pierd, am fost la două puncte de a ieși din primul tur. De aceea, mă bucur enorm că am reușit să trec peste anumite momente dificile din timpul meciului și sper să îmi aducă un plus de încredere pentru următorul meci.”

Irina vine la Paris după o serie de meciuri strânse cu jucătoare bune, dar nu toate încheiate grozav, ceea ce o face să aprecieze și mai mult că acum e la recuperare, în loc să facă planuri doar pentru dublu.

„Am avut meciuri bune în ultima lună, dar din păcate nu am reușit să le duc în favoarea mea, și atunci nivelul de încredere nu a fost la fel ca acum doi ani, de exemplu, când am avut multe meciuri câștigate în decisiv. Dar am făcut un meci bun cu Ostapenko, am jucat apoi cu Sharapova; iar la Roma am pierdut cu Kerber 7-5 în decisiv, luptând pentru fiecare punct. Meciurile precum cel de azi îți dau mult mai multă încredere; cele în care ai pierdut pe muchie de cuțit nu au aceeași valoare.”

***

„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei (reducere de 34 de lei!).

Ofertă mai e valabilă doar pe durata Roland Garros!

*

În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!

Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi