Irina Begu câștigă o luptă intensă cu Shuai Zhang, se califică în turul al treilea la Roland Garros

Radu Marina | 31 mai 2018

Irina o va întâlni pentru un loc în optimile de finală pe Caroline Garcia, într-un meci prognozat să se întâmple pe una dintre cele două arene mari de la Paris. Garcia e favorită 7 și una dintre cele mai constante jucătoare din ultimul an din circuit. În cele cinci meciuri anterioare, Irina a câștigat două. Pe zgură roșie, Caroline l-a câștigat pe unicul jucat pe această suprafață.

Roland Garros este oferit de

Irina Begu se întoarce în turul al treilea la Roland Garros, după 6-3, 6-4 cu Shuai Zhang, într-un alt meci intens al Irinei, într-o oră și 54 de minute. Irina și Shuai Zhang s-au îmbrățișat apoi la final, Irina consolându-și adversara despre care ne spunea, înainte de meci, că o respectă foarte mult.

Avem, așadar, trei românce în turul al treilea: Simona, Irina și Mihaela Buzărnescu. Prima dintre ele care va reveni pe teren este Mihaela, care o întâlnește vineri, în al doilea meci pe Court 1, pe una dintre favoritele la titlu, Elina Svitolina.

*

Un meci încheiat 6-3, 6-4, te duce cu gândul la o victorie relativ facilă, fără prea mari bătăi de cap. Însă nu întotdeauna un scor spune adevărata poveste a meciului.

Meciul câștigat astăzi de Irina a fost monstruos: aproape două ore de joc, game-uri ce au durat peste 15 minute, cu câte 12-13 egalități pe game. S-au dus lupte grele și poate cel mai important, atât Irina cât și Zhang au jucat simultan tenisul lor cel mai bun bucăți mari din meci.

Spre deosebire de tradiționalele ocazii în care Irina începe ceva mai greoi și are nevoie de câteva game-uri de acomodare și calibrare a loviturilor, contra lui Zhang a început fiind foarte montată, atentă și dând impresia că are un plan pe care trebuie să-l pună în aplicare. Acest lucru se explică prin simplul fapt că Irina știa ce fel de adversară are în față. Încă de acum două zile, după victoria în fața Schmiedlovei, Irina a declarat că o așteaptă un meci greu, o cunoaște pe Zhang și știe că e o jucătoare foarte bună.

Începutul de meci i-a aparținut, așadar, Irinei, care a făcut break-ul încă din primul game și pe care nu l-a mai cedat până la finalul setului. Irina a fost în control deplin o bucată bună din primul set, dând senzația că reușește să o domine clar pe chinezoaică: s-a dus relativ repede la 5-2 și părea că a găsit cheia potrivită pentru Zhang. Planul ei a constat, în principal, în evitarea unui joc drept cu lovituri tari și foarte tari de pe linia de fund. Un astfel de joc, ce presupune mult ritm,  îi vine mănușă unei jucătoare ca Zhang care lovește bine de pe ambele părți, are lovituri puternice și îi place să lovească mingea devreme. Loviturile liftate, rotunde și ruperile de ritm (ba o scurtă, ba o minge foarte înaltă urmată de un atac în lung de linie cu reverul) i-au făcut mari probleme chinezoaicei.

La 5-2, când a servit pentru primul set, Irina a avut o cădere (care nu a durat mult, e adevărat) ce a dus la trei duble consecutive și la pierderea serviciului. Acesta a fost momentul în care meciul a devenit deosebit de echilibrat, iar următorul game a fost teribil: a durat 17 minute, au fost 10 egalități și vreo cinci mingi de set ratate de Irina.

În cele din urmă, setul a fost câștigat de cea care și-a ajustat mai bine jocul. Și cred că despre asta a fost vorba în întreg meciul de astăzi. Irina nu a mizat pe cartea atacului (deși a încheiat meciul cu 19 lovituri câștigătoare), dar a fost de fiecare dată cu un pas înaintea adversarei ei, reușind să vină cu câte o soluție inspirată atunci când situația a cerut-o. Dacă schimbul se prelungea și se simțea dominată, venea cu câte un slice defensiv sau cu o minge cu mult top spin, care tăia cam tot elanul adversarei.

La cum se încheiase primul set, era clar că dinamica meciului se schimbase și Zhang va continua să pună mari probleme. Și așa a și fost: a făcut prima break-ul, s-a dus la 3-1 și a avut câteva momente de joc sclipitoare. Dar nici Irina nu s-a lăsat mai prejos, și aici intervine acel moment de care aminteam mai sus, în care amândouă au jucat o vreme, în același timp, un tenis foarte bun. De la 3-1 și până la finalul meciului s-a lovit foarte puternic și s-au salvat mingi de break cu lovituri câștigătoare venite parcă de nicăieri. S-a jucat aspru și fără menajamente.

Și tot de la 1-3, Irina a legat patru game-uri la rând, ce a pus-o în situația de a servi pentru meci. N-a făcut-o tocmai rău; a salvat două mingi de break, a ajuns la minge de meci, dar aici Zheng a fost impecabilă: a refuzat efectiv să piardă. S-a agățat cu dinții de acel game, a salvat mingea de meci cu un rever câștigător în lung de linie și a reușit rebreak-ul. Prea mult însă n-a ajutat-o, doar a amânat deznodământul, urmând ca la 5-4 Irina să regăsească acele retururi lungi, deranjante și în picioarele adversarei care i-au adus, în fine, victoria, înainte ca lucrurile să se complice.

În următorul meci, Irina o va înfrunta pe Caroline Garcia, care a trecut în trei seturi de Shuai Peng. Va fi al șaselea meci între cele două (3-2 pentru Garcia la meciurile directe) și se anunță a fi un meci tare echilibrat: Irina are cu ce să deranjeze, are jocul să o învingă pe franțuzoaică, știe ce trebuie să facă pentru a o învinge.

Citește și – Irina Begu, după victoria cu Zhang: „M-am bucurat pentru mine, dar mi-a părut rău pentru ea și am simțit nevoia să o încurajez”. Ponturi de la Simona pentru meciul cu Garcia

***

Ia-ți din Shop „30-0 Tee” și pune-te pe făcut puncte! Asigură-te că ești mereu la conducerea scorului cu un tricou care te scoate în evidență ca fan al tenisului (și limpede că spune ce site citești :D). Disponibil pe negru, alb și gri aici.

De asemenea, în Shop mai ai doar pe durata Roland Garros până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 până în noiembrie. Profită de ele aici.

 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi