Irina Bara obține victoria carierei, o învinge pe Donna Vekic la Roland Garros pentru prima ei victorie într-un Grand Slam

Treizecizero | 29 septembrie 2020

Irina reușește astfel să câștige la debutul ei pe un tablou de Grand Slam, ceea ce devine cel mai important rezultat al ei la simplu; Irina mai are un sfert de finală la dublu la Roland Garros reușit în urmă cu doi ani.

Roland Garros este oferit de

Irina Bara a reușit o victorie grozavă cu Donna Vekic în turul întâi la Roland Garros, eliminând-o pe mai titrata ei adversară grație unei evoluții excelente. A fost 6-3, 6-4 pentru Irina, care a gestionat excelent un meci cu o rivală mai experimentată la acest nivel, o suprafață dificilă și două întreruperi cauzate de ploaie.

În turul al doilea, Irina o va întâlni pe belgianca Alison Van Uytvanck. Cinci românce sunt astfel calificate în turul al doilea la Roland Garros: Simona Halep și Irina Begu, care se vor și întâlni în runda secundă, Patricia Țig, Ana Bogdan și Irina Bara.

*

Oferă-ți suficiente șanse și, în cele din urmă, vei obține ceea ce cauți. E o axiomă a tenisului, aplicabilă acelora suficient de curajoși încât să aibă răbdare, lucrul atât de greu de găsit în acest sport. Ai răbdare să treci prin toate furcile caudine ale calificărilor, ale turneelor mici, să încasezi și să suporți urmele lăsate de înfrângeri și de dezamăgiri, și în cele din urmă vei fi răsplătit.

Azi a fost rândul Irinei Bara să fie răsplătită: după un traseu excelent în calificări, care i-a adus prima prezență pe tabloul unui turneu de Grand Slam la a 12-a încercare, Irina a câștigat pentru prima oară într-un astfel de turneu. Și nu oricum, ci eliminând unul dintre capii de serie ai tabloului, pe croata Donna Vekic, favorita 26.

Un joc tactic inteligent și bine pus la punct a adus-o pe Irina în controlul meciului și al scorului de la început și până la sfârșit. Momentele de presiune au venit și ele, dar românca le-a gestionat de fiecare dată bine.

Și n-a fost ușor. Într-o altă zi ploioasă la Paris, Irina și Donna au nimerit pe terenul 4, aparent cel cu suprafața cea mai păcătoasă din tot complexul. Croata a fost prima care s-a plâns de calitatea terenului, în special în partea de baseline din dreapta arbitrului, dar asta a avut prea puțin de-a face cu startul solid luat de Irina. Jucătoarea noastră a făcut repede break și l-a consolidat, anunțând de la început felul în care avea să joace tot restul meciului: variat, folosindu-se inteligent de lățimea terenului, cu multă mobilitate, cu prezență în defensivă și cu inspirație în preajma fileului.

Vekic și-a făcut și ea intrarea în meci cu două game-uri mai ordonate, apoi meciul a fost întrerupt minute bune, supervisorul fiind adus pe teren pentru a constata că zgura lasă de dorit. După mai bine de 20 de minute, timp în care organizatorii au încercat mici îmbunătățiri, s-a întețit și ploaia, care le-a trimis de urgență la vestiare pe cele două jucătoare.

După mai bine de o oră de întrerupere, Irina s-a întors neclintită de la planul inițial. A legat trei game-uri excelente, încheind setul cu aceleași combinații de lovituri care au pus-o adesea în încurcătură pe Vekic. Variații de mingi mai înalte sau mai scurte, slice-uri deranjante, scurte inspirate în momentele cheie și o defensivă încăpățânată. Nu puține situații în care Donna a fost obligată să lovească o minge în plus pentru a încheia punctul s-au sfârșit cu croata făcând o eroare neforțată.

Iarăși remarcabil e că Irina n-a făcut greșeala să rămână pasivă, și nici n-a lăsat vreo nereușită să-i ciuntească încrederea în plan. Ori de câte ori a avut oportunitatea, Irina și-a asumat riscul, reușind câteva puncte foarte plăcute ochiului. Cu un forehand trimis în contrepied, intrată bine în teren, ea a făcut break-ul pentru 5-3. Apoi, în game-ul în care a servit pentru primul set, a arătat că are mâini foarte fine în preajma fileului, reușind un stop-voleu de toată frumusețea. Iar în startul setului secund a reușit, în puncte consecutive, cea mai bună scurtă a meciului, urmată de un lob defensiv impecabil.

Vekic nu a putut, sau nu a știut, cum să își pună în valoare plusul de forță, iar varietatea din jocul Irinei s-a pliat excelent pe suprafață, obligând-o mereu pe adversara ei să lovească din situații dificile.

Un meci clasic de zgură, între o jucătoare de forță și una foarte abilă și inspirată, care a folosit bine suprafața în favoarea ei, avea să-i fugă rapid din fața ochilor lui Vekic. A devenit tot mai vizibil că croata intră rapid în pană de idei și nici măcar o altă întrerupere, ocazie cu care organizatorii au mai presărat niște zgură pe teren. Meciul a continuat în aceleași linii, iar Irina a făcut iarăși break, apoi un al doilea, care s-a dovedit foarte util mai târziu, când ea a servit pentru meci. Două mingi de meci au venit și s-au dus, jucate poate puțin prea încordat, explicabil de altfel. Cum face adesea când e eliberată de presiune, Donna a găsit ceva claritate în jocul ei și a legat câteva puncte frumos construite, cu destule winnere. I-a ajuns pentru două game-uri, reducând scorul de la 5-2 la 5-4. Când i-a venit din nou rândul să servească pentru meci, Irina a făcut un game admirabil, controlându-și emoțiile inerente.

S-a bucurat apoi rezervat, foarte elegant, pentru cea mai importantă victorie a carierei. Una care îi poate deschide multe uși, îi aduce puncte și încredere, dar cel mai important, o convinge că a meritat să încerce și să aibă răbdare.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi