Irina Bara își continuă turneul carierei! O învinge pe Alison Van Uytvanck pentru prima ei calificare în turul al treilea al unui Grand Slam

Treizecizero | 1 octombrie 2020

Venită din calificări, ajunsă în premieră în carieră pe un tablou de Grand Slam, Irina Bara se califică în turul al treilea la Roland Garros, cel mai bun rezultat al carierei.

Roland Garros este oferit de

Irina Bara este una dintre poveștile frumoase ale Roland Garros 2020. Venită din calificări, ajunsă în premieră în carieră pe un tablou de Grand Slam, Irina Bara continuă să-și facă bucurie după bucurie. Ea a trecut acum de Alison Van Uytvanck, într-un meci în care totul i-a mers în favoarea ei. A fost 6-1, 4-0 pentru jucătoarea din România în momentul în care Van Uytvanck, care a acuzat probleme medicale și i-a fost luată tensiunea în pauza dintre seturi, a decis să se retragă. Irina se califică în turul al treilea la Roland Garros, cea mai bună performanță a carierei.

Van Uytvanck a mai oprit, în trecut, un parcurs-revelație al unei românce la Roland Garros; se întâmpla în 2015, când belgianca s-a intersectat cu Andreea Mitu și a eliminat-o în optimile de finală, reușind astfel cea mai bună performanță a ei la Paris. Dar belgianca nu e tocmai o jucătoare de zgură, nu se simte în largul ei pe această suprafață: Alison lovește puternic și plat, motiv pentru care adoră condițiile indoor. Pe vânt, cum a fost cazul azi la Paris, și pe o suprafață cu particularitățile ei precum e zgura, Van Uytvanck e vulnerabilă. Iar când mai are și o problemă de sănătate (e neclar în ce a constat aceasta), îi e și mai greu.

Dar asta nu scade cu nimic din meritele Irinei, care a venit iarăși cu un plan foarte bine pregătit. A preluat inițiativa în puncte încă din start, făcând o treabă bună în a o mișca de-a lungul și de-a latul terenului pe Van Uytvanck, greoaie azi în deplasare și în reacții.

Când a adus-o la fileu, a pasat-o cu ușurință. Când a plimbat-o, a obligat-o să greșească; și greșelile s-au adunat repede în dreptul belgiencei, inclusiv în puncte în care părea să aibă controlul. După ce Irina a consolidat break-ul reușit în startul confruntării, bruma de speranță a lui Alison s-a năruit. Van Uytvanck pornise lent și în primul tur, cu Peterson, dar atunci a reușit să revină după pierderea primului set și să întoarcă meciul. Irina n-avea de gând să facă același lucru. A adunat ca o furnică punct după punct, la fel ca și în restul turneului, gestionând excelent trecerile din defensivă în atac, folosind suprafața în favoarea ei, variind mult, punându-și în valoare calitățile, care vin ca o mănușă pe zgură. Și-a construit atentă punctele și nu i-a dat timp de reacție lui Alison. Nu i-a dat nici cadouri: doar șase erori neforțate a făcut Irina în cele 48 de minute cât a durat duelul. A presat și nu a coborât ritmul, fără să se lase distrată de ce se întâmplă dincolo de fileu, cum se mai întâmplă ocazional, când e dificil de jucat contra unui adversar cu probleme de sănătate. Iar pe măsură ce setul al doilea s-a scurs, Van Uytvanck n-a mai avut nimic de oferit, așa că a decis să se oprească.

Irina a avut dramul ei de oportunitate în acest tur al doilea, dar e genul de oportunitate pe care ți-o oferi, nu o primești din senin. Și ți-o oferi eliminând un cap de serie, precum a făcut Irina eliminând-o pe Donna Vekic, și deschizându-ți astfel tabloul pentru astfel de fructe care atârnă mai jos și pot fi culese mai ușor, precum meciul de azi.

Fără set pierdut la Paris, Irina leagă astfel a cincea victorie consecutivă: Mrdeza, Dart, Hogenkamp, Vekic, Van Uytvanck. Forma foarte bună a Irinei a început înainte de Roland Garros, când a făcut finală la turneul de 80k de la Cagnes-sur-Mer, astfel că ea are acum opt victorii din ultimele meciuri.

Răsplata e pe măsură: Irina o va întâlni în turul următor pe campioana Australian Open, Sofia Kenin, în cel mai important meci al carierei. Kenin a învins-o azi pe Ana Bogdan, revenind după pierderea primului set. Irina și Sofia s-au întâlnit o dată, în 2018, când Kenin s-a impus în primul tur al unui ITF la Dothan, în trei seturi, pe zgură.

Irina, sfertfinalistă la dublu la Roland Garros acum doi ani și locul 142 acum, își asigură un salt important în clasament, până în jurul locului 111, cea mai bună clasare a carierei.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi