Interviu | Andrei Pavel: “S-au rezolvat problemele din trecut. Echipa e fericită”

Valentin Lupu | 10 septembrie 2014

Andrei Pavel vorbește, înainte de meciul cu Suedia, despre cum este atmosfera la echipă, despre revenirea lui Florin Mergea, pe cine mai antrenează în circuit și despre surprizele din ATP și WTA.

Căpitanul nejucător al echipei de Cupa Davis a României, Andrei Pavel, prefaţează pentru Treizecizero întâlnirea cu Suedia, de la sfârşitul săptămânii, contând pentru Turul 1 al barajului Grupei I a zonei euro-africane. O discuţie în exclusivitate chiar pe arena centrală, la finalul primei zile de antrenamente, inclusiv despre retragerea lui Hănescu, revenirea lui Mergea, provocările carierei de antrenor în ATP sau finala de la US Open. 

Andrei, întâi de toate, cum e atmosfera în echipă?

E bună, am vorbit cu băieţii, cu fiecare în parte, am vorbit cu Federaţia începând cu câteva luni în urmă, şi cred că toate problemele mici sau mari care erau înainte au dispărut. Acum rămâne doar să fie echipa compactă, să ne simţim noi bine. Bineînţeles că rezultatul contează, însă acum, înainte să începem, toată lumea e fericită.

Cât de importantă este revenirea, după un an şi jumătate, a lui Florin Mergea?

Contează foarte mult. Dublul e un punct, şi acum el e la echipă. A venit Florin, dar s-a retras Victor. Însă, fiecare în parte e profesionist şi acum noi avem echipa compactă, îi avem pe cei mai buni din ţară.

Eram obişnuiţi ca Hănescu să fie liderul echipei. Ce se schimbă acum, odată cu retragerea lui din Cupa Davis?

Nu s-a schimbat nimic, au mai fost meciuri în care Victor nu a jucat din cauza accidentărilor sau a unor motive personale. Exact ca Florin Mergea. Echipa rămâne echipă, când nu mai e un jucător. Sigur, păcat că nu avem 6-7 din care să alegem, avem destul de puţini şi trebuie să fie toţi apţi să joace de fiecare dată. Victor s-a retras din cariera lui la Naţională, dar îi avem pe ceilalţi, pe cei mai buni din acest moment, şi asta mă bucură foarte mult.

Să vorbim puţin de suedezi. Ei au o mare tradiţie în Cupa Davis: şapte Salatiere în palmares, a cincea naţiune în istoria competiţiei. Acum sunt într-o perioadă de transformare. Asta ne face pe noi favoriţi.

Da, după clasament, da, dar ei vin cu nişte jucători tineri. E incredibil, totuşi… La noi se pune problema de multe ori de ce nu avem jucători. Şi te uiţi la o ţară ca Suedia, care a avut atâţia nr.1 şi a dominat Cupa Davis, şi pur şi simplu nu are nici măcar un jucător în primii 200! Şi asta e şi mai incredibil. Dar sunt nişte jucători tineri, destul de periculoşi. Nu prea îi cunoaştem aşa de bine, joacă în deplasare, deci probabil că vor fi relaxaţi. Mai ales că jucăm acasă, suntem favoriţi.

În staff-ul deplasat aici, l-am remarcat pe Jonas Bjorkman. Tu sigur îl cunoşti destul de bine. Cum îi poate ajuta?

Da, dar ei îl au şi pe Thomas Enqvist, care a fost căpitan de Cupa Davis, Magnus Norman, au academie de tenis, ca specialişti au destul de mulţi…Thomas Johansson, au destul de mulţi oameni buni şi specialişti incredibili, numai că nu au jucători. Nu mă întreba de ce sau cum, că habar n-am.

Nouă ce ne lipseşte pentru a reveni acolo sus, în Grupa Mondială?

Tot timpul aceeaşi întrebare, aceeaşi întrebare. Nu ştiu ce să-ţi spun. De ce avem nevoie? Avem nevoie de meciuri câştigate, avem nevoie să câştigăm 3-4 meciuri la rând.

A existat ceva polemică în jurul actualului sistem de desfăşurare a Cupei Davis. Dacă ai fi pe o poziţie de decizie, ce ai schimba?

Nu m-am gândit, să-ţi spun sincer. Mie mi-a plăcut să joc pe echipe, mai puţin m-am gândit la regulile care sunt şi mi-a plăcut tot timpul să fiu la Cupa Davis, să joc pentru naţiune, într-o echipă. Tot timpul joci pentru tine şi de 2-3 ori pe an să joci pentru ţara ta, şi într-o echipă cu prieteni, mi se părea incredibil şi asta sper să simtă şi băieţii din echipa actuală.

Din postura de antrenor, care sunt provocările pentru tine în prezent, atât în Cupa Davis, cât şi în circuitul mondial?

În WTA nu mai antrenez de mult, nu o mai antrenez pe Tamira (n.r. – Paszek) din ianuarie. Am lucrat în perioada de vară cu neamţul Benjamin Becker, şi am lucrat destul de bine. Eu am dorit dintotdeauna să lucrez cu un român şi s-ar putea să încep să-l antrenez pe Ciorcilă şi, în paralel, să-l pregătesc un pic şi pe Becker. Şi, să vedem cum o să iasă lucrurile. Dar challenge-ul meu e, cu orice jucător pe care îl antrenez, să am plăcerea de a fi acolo, lângă el, pe teren, şi să-l duc din ce în ce mai sus.

Privind spre US Open-ul abia încheiat, cum îţi explici avalanşa de surprize, cu atâtea favorite eliminate atât de repede şi dominaţia Serenei Williams?

Nu am nicio explicaţie. Serena e Serena, când joacă bine, e greu să o baţi. Şi îmi pare rău de Simona. Dar o înţeleg foarte bine. Presiunea e incredibil de mare, e numărul 2 în lume şi ne mândrim cu ea.

Din 2005 încoace, pentru prima oară la masculin am văzut o finală fără Federer, Nadal sau Djokovic. Crezi că e un declin al generaţiei, iar cea nouă a preluat deja ştafeta?

Nu, adică Nadal nici nu a jucat aici. Şi au fost nişte surprize… Federer are 33 de ani, dar Djokovic e tânăr, Nadal e încă tânăr, Murray e tânăr. Surpriza a fost, bineînţeles, Cilic. Şi Nishikori, dar el a arătat la începutul anului mai ales, cât de în formă e.

Revenind la meciul cu Suedia, pe ce puneţi accentul în pregătire zilele acestea?

Băieţii trebuie să rămână în formă, să ne simţim bine. Horia şi Florin vin de pe ciment şi trebuie să se obişnuiască cu zgura, trebuie să se obişnuiască ei doi împreună, că nu au jucat şi nu joacă la concursurile internaţionale împreună. Dar ei se cunosc de atâta timp şi nu cred că va fi o problemă. Şi suntem atenţi la fiecare în parte. Unuia, poate, îi trebuie uneori mai mult timp să servească, unuia îi trebuie mai mult să joace pe puncte. Pe asta ne concentrăm.

Ce tineri de perspectivă ai avea în vedere, pe care i-ai mai aduce în lotul lărgit şi care sunt calităţile lor?

Împreună cu federaţia, avem lângă noi vreo 4-5 juniori care ne urmăresc antrenamentele şi sunt cei mai buni la categoria lor de vârstă. O să mă uit şi eu la ei mai mult în timpul ăsta. E greu să spun acum cine va scoate mai mult capul, să nominalizez vreunul dintre ei…

Au fost evenimente în lanţ în 2014, aici, la Arenele BNR, evenimente ce au făcut o frumoasă propagandă tenisului. Te aştepţi să umple arena spectatorii şi în weekend, chit că e un meci din barajul Grupei I?

Sper foarte mult să vină lumea la Cupa Davis, sper să se fi făcut şi reclamă… Ar fi frumos să se întâmple ca la Fed Cup. Bineînţeles că Simona a adus cu ea un val incredibil de spectatori tenisului şi sper să se fi transmis şi către băieţi. Sper să vină mulţi să ne susţină, pentru că e un meci foarte important, jucăm acasă, iar vremea va ţine cu noi.

Suedia nu sperie cu nimic

Faţă de precedenta confruntare directă, din 2009, de la Helsingborg, din barajul Grupei Mondiale, câştigate de nordici cu 3-2, datele problemei apar radical modificate. În special în privinţa Suediei. De la căpitanul nejucător, până la toţi componenţii lotului. Căpitanul Mats Wilander a părăsit corabia, Robin Soderling n-a mai jucat din 2011 după mononucleoză, iar fostul partener al lui Horia Tecău, Robert Lindstedt, nu a fost convocat.

În aceste condiţii, tehnicianul Fredrik Rosengren a apelat la o echipă în care singurul nume cunoscut e Johan Brunstrom, numărul 54 mondial la dublu. În postura de număr 1 la simplu, apare Elias Ymer (244 ATP), un puşti de 18 ani fost în Top 5 mondial la juniori, cu două apariţii pentru Suedia şi în dreptul căruia figurează, printre altele, o victorie în turul inaugural al ATP-ului de la Bastad, din iulie, contra lui Mikhail Kukushkin, dar şi un titlu la futures-ul de 15.000 de dolari de la Bacău, din iunie.

După toate probabilităţile, al doilea jucător la simplu va fi un debutant în echipa de Cupa Davis, Christian Lindell (22 de ani, 274 ATP), urmând ca Isak Arvidsson (22 de ani) să fie încercat în premieră la dublu, alături de veteranul Brunstrom (34 de ani).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi