Interviu 30-0 | Cântecul de lebădă al lui Alizé Cornet: „Să ai grijă de cine ești dincolo de tenis”

Andreea Giuclea | 7 februarie 2024

„Să nu pierzi din vedere că ești și o ființă umană; ești o persoană. Iar tenisul nu este totul”. E sfatul pe care Alizé Cornet îl dă tinerelor jucătoare de tenis.


este partener principal al Transylvania Open

Alizé Cornet a ajuns pentru prima oară la Transylvania Open într-un moment special. Experimentata jucătoare franceză (34 de ani) e la începutul unui sezon care ar putea fi ultimul al carierei. „Încă nu sunt sigură, dar s-ar putea să fie ultimul meu sezon. Nu vreau să anunț nimic încă, fără să fiu 100% sigură. Așa că mă gândesc la asta. O să văd cum îmi merge sezonul.”

Cu ce mindset abordezi un an despre care știi că poate fi ultimul? În cazul ei, o sportivă care mereu a lăsat totul pe teren, cu aceeași dorință de a progresa și a cere mereu mai mult de la ea, răspunsul e limpede: „Încerc să mă perfecționez în continuare, până la final. Cred că asta spunea Roger; la sfârșitul carierei sale, spunea că încearcă mereu să se îmbunătățească, chiar dacă era deja cel mai bun. Eu sunt departe, foarte departe de a fi cea mai bună, dar vreau să mă perfecționez până în ultimul moment. Și cred că la 34 de ani, încă mai poți învăța lucruri. Așa că asta este ceea ce încerc să fac.”

Dacă ar avea un singur obiectiv în ceea ce privește clasamentul, ar fi să revină în Top 100 (acum e pe 104). „Mi-ar plăcea să mă întorc în Top 100, pe care nu l-am părăsit timp de 17 ani. Aș vrea să mă întorc cât mai curând posibil, dar știu că dacă pun prea multă presiune pe mine în ceea ce privește clasamentul, nu funcționează. Așa că mă gândesc doar la tenis și la ceea ce am de făcut”, spune Alizé, posesoarea unui record fantastic, care descrie perfect consistența ei: a jucat 68 de turnee de Grand Slam la rând, cea mai lungă astfel de serie din tenisul feminin.

Știind că e aproape de final, s-a gândit că se va putea bucura mai mult de ce face și va simți mai puțină presiune, dar și-a dat seama că lucrurile nu funcționează așa. „Întotdeauna ai stres, întotdeauna ai presiune, cred că și ultimul meci va fi așa, pentru că sunt o fire competitivă, vreau să câștig tot timpul. Și întotdeauna încerc să obțin ceva mai mult. Cu personalitatea mea, nu pot să mă las niciodată în voia sorții și să mă gândesc: «Oare merge?». Nu se va întâmpla.”

„Așa că nu mă bucur mai mult decât înainte. Dar cred că, știind că mai sunt doar șase sau opt luni până la final, e mai ușor să tragi de tine și să spui: «Bine, e ultimul efort». În franceză, îi spunem cântecul lebedei. E un pic așa și pentru mine. Simt că este un lucru extra pe care îl faci înainte de a spune la revedere.”

Transylvania Open face acum parte din cântecul ei de lebădă. Și se simte bine la Cluj, unde a ajuns de joia trecută. „Turneul chiar merită acest titlu de cel mai bun turneu al anului. Totul este făcut pentru ca jucătorii să se simtă bine. Hotelul este grozav. Este la distanță de mers pe jos. Totul este foarte ok, mâncarea este bună, ceea ce este foarte important. Ieri am avut ocazia să fac o plimbare cu un șofer foarte drăguț care mi-a povestit multe despre istoria României. Am mers într-un parc mare, ne-a povestit despre urși, despre lupi. A fost foarte bine să vedem și altceva decât turneul și hotelul, doar să ne plimbăm în natură timp de o oră.”

Pentru că drumul ei aici a început în calificări, nu are așteptări. „Vin din calificări, așa că este un drum mai lung, o iau meci cu meci. Tabloul este foarte puternic, în următorul meci joc cu capul de serie numărul unu (Arantxa Rus). Deci nu este o tragere la sorți ușoară pentru mine, așa că vom vedea cum va fi. Dar îmi place că nivelul meu crește de la meci de meci și cred că acesta este obiectivul principal.”

În primul ei meci de la Cluj, a întâlnit-o pe tânăra Mara Gae, despre care Alizé a vorbit foarte frumos: „Am auzit că are doar 18 ani. Așa că, atunci când ne-am strâns mâna, i-am urat mult noroc în carieră, pentru că sper să fie o carieră lungă. Eu sunt mai degrabă la finalul carierei mele, iar ea este la început. Așa că este o încrucișare interesantă. Dar da, are un mare potențial. Este înaltă, poate servi bine și, desigur, are și de îmbunătățit unele lucruri. Dar sunt sigură că este pe mâini bune.”

Mara, pentru care întâlnirea cu Cornet a fost o onoare și o bună ocazie de învățare, ne spunea că speră să aibă ocazia să vorbească cu experimentata jucătoare, pentru a-i cere un feedback, pe care Alize ar fi mai mult decât bucuroasă să-l ofere: „Știu că nu este ușor pentru un jucător tânăr să ceară sfaturi. Dar dacă ar veni la mine, aș fi foarte bucuroasă să vorbesc cu ea. Sunt întotdeauna foarte bucuroasă să împărtășesc și să fiu deschisă cu alte jucătoare.”

Al treilea ei meci de la TO (primul de pe tabloul principal) i-a adus o luptă strânsă, de trei seturi și aproape trei ore, cu Yanina Wickmayer din Belgia. „A fost o bătălie dură, foarte dură, de la primul punct până la ultimul punct. Începutul a fost foarte strâns. Am avut multe break points de salvat. Dar la final, am câștigat și sunt fericită, pentru că Yanina este o competitoare dură.”

Multe meciuri din cariera ei de peste două decenii au fost astfel de bătălii epice, și ne-a vorbit despre câteva pe care le prețuiește, la câteva ore după victoria obținută în primul tur la Cluj: „E greu de ales din 20 de ani de carieră. Dar am avut câteva victorii uimitoare la Wimbledon împotriva Serenei Williams, apoi împotriva Igăi Swiatek, acum doi ani. Și apoi, bineînțeles, calificarea în primul meu sfert de finală la Australian Open, învingând-o pe Simona Halep, care este încă una dintre jucătoarele mele preferate. A fost grozav, foarte simbolic.”

Cornet a fost și una dintre puținele jucătoare care și-au exprimat public susținerea pentru situația prin care trece Simona. Cum privește acum situația Simonei? „Știu că procesul ei începe pe 7 februarie, o să-i trimit un scurt mesaj, pentru că vreau să-i arăt sprijinul meu. Nu m-am îndoit de ea nici măcar o secundă. Îi cunosc valorile, împărtășim aceleași valori. Știu cine este ea, o muncitoare. Știu că are grijă de ceea ce mănâncă, de ceea ce ia. Aceasta este pur și simplu o greșeală, nu o greșeală din partea ei, ci o greșeală din partea laboratorului și a oamenilor care i l-au dat.”

„Cred că este foarte trist ceea ce se întâmplă. Este foarte nedrept și nu știu cum se descurcă ea cu asta. Dar Simona este foarte puternică din punct de vedere mental, așa că nu sunt surprinsă. Însă este trist și abia aștept să se elibereze în sfârșit de asta și sper că procesul îi va oferi libertatea pe care o merită. Și eu sunt emoționată când vorbesc despre ea.”

I-a scris de câteva ori în această perioadă, să-i arate susținere, și a fost susprinsă că așa puține jucătoare au vorbit despre asta. „Cred că a apreciat faptul că am fost una dintre singurele care au vorbit despre asta. Adică, jucătorii nu se prea susțin unul pe celălalt, am fost foarte surprinsă de acest lucru. Așa că am vorbit un pic, mi-a mulțumit pentru sprijinul meu. Și a fost foarte important pentru mine să îi spun că am vorbit serios. Că am vorbit serios și că știu cine este ea. Este trist, dar în afară de a face asta mă simt puțin neputincioasă, nu pot să o ajut în alt mod. Și ea cred că se simte la fel de neputincioasă.”

Făcând parte din aceeași generație cu Simona – cu care s-a întâlnit de șase ori, câștigând de patru ori –, Cornet vede schimbările prin care trece tenisul feminin actual, despre care spune că are un nivel „mult mai bun decât în urmă cu 15 ani”. „Credeți-mă, pentru că sunt aici de ceva vreme, și cu siguranță nivelul de acum 15 ani, de exemplu, nu este același cu cel de astăzi. Astăzi toată lumea joacă extraordinar. În Top 200, nivelul este foarte consistent. Fiecare jucător are un nivel de pregătire fizică extraordinar, pentru că, de obicei, au un staff mai bun, deoarece avem premii în bani ceva mai mari, așa că pot să aibă un staff mai bun. Iar nivelul crește, pentru că pur și simplu nu avem de ales, ne împingem unii pe alții. Așa că nivelul s-a îmbunătățit foarte mult. Înainte era un nivel bun în top 50, top 100, dar după aceea era un pic mai slab. Acum sunt o mulțime de fete care joacă foarte bine.”

„Să nu pierzi din vedere că ești și o ființă umană; ești o persoană. Iar tenisul nu este totul”

În plus, vede multe jucătoare tinere, care le provoacă pe cele mai experimentate. „Dar vedeți, eu încă rezist, încă lupt.”

Ce sfat ar avea pentru cele mai tinere cu privire la ce pot face pentru a se menține în top? Jucătoarea cu cele mai multe apariții consecutive la turneele de Grand Slam (68), care a atins locul 11 mondial, spune că „sunt o persoană care muncește foarte mult. Nu știu dacă acesta poate fi un sfat, pentru că cred că este ceva ce am în mine. Dar, cu siguranță, am fost foarte, foarte disciplinată toată cariera mea, cu tot, toți parametrii care pot sta în cale: cu somnul meu, alimentația mea, modul în care mă antrenez, activitățile mele, prevenția, odihna, totul. Am fost foarte, foarte concentrată pe asta.”

Dar sfatul cel mai important pe care l-ar oferi este unul cu care și ea se luptă cel mai mult: „Să nu pierzi din vedere că ești și o ființă umană; ești o persoană. Iar tenisul nu este totul”.

„Am avut perioade de depresie, pentru că nu mai știam cine sunt, dacă eram doar o jucătoare de tenis sau o femeie, o tânără femeie. Nu știam asta când aveam 20 de ani. E foarte greu să gestionezi asta.” Înțelegerea asta vine cu maturizarea. „Am început să înțeleg asta mai ales după 25 de ani, deci destul de târziu. Și, de asemenea, vorbind cu oamenii. Cred că asta m-a ajutat să am o părere mai bună despre mine, să mă iubesc mai mult. Deci este vorba și de oamenii pe care îi întâlnești și de oamenii pe care îi ai în jur și care te ajută să treci prin asta. (…) Așa că sfatul meu ar fi să ai cu adevărat grijă de cine ești ca persoană, dincolo de tenis. Este foarte important.”

Fotografii: Transylvania Open

Articol oferit de Banca Transilvania, partener principal al Transylvania Open

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi