Simona face apel la respect. Intervențiile verbale ale unor români din public au fost un comportament neadecvat pentru un meci de tenis

Camelia Butuligă | 13 august 2018

Sunt atâtea de spus despre finala de la Montreal: ce s-a întâmplat pe teren, la OCC, în tribune și la festivitatea de premiere. Voi acoperi în acest articol problematica non-tenis

De-a lungul întregului meci, câteva voci groase din tribune au insistat să strige sloganele vulgare sub care din păcate s-a raliat mișcarea anti-PSD mai nou. La fel de nefericite au fost momentele când acestea s-au petrecut: înainte ca jucătoarele să servească, sau între cele două servicii, când regula de aur pe un teren de tenis este liniștea. Când faci o acțiune care cere precizie, nimic nu este mai deranjant decât să auzi un zgomot brusc. La un meci de fotbal măcar este gălăgie de la început până la sfârșit și jucătorii se așteaptă să fie așa. La tenis însă, jucătorii sunt obișnuiți ca din momentul când pășesc spre linia de fund pentru a servi să nu se audă nici musca, pentru că orice sunet îi poate costa punctul. Ce anume se strigă e irelevant: pot să fie și versuri din Luceafărul, dacă sunt recitate când jucătorul este concentrat, sunt la fel de deranjante. Știți reclama aceea cu ”nu-i momentul acum?”. E un timp și un loc pentru orice, dar între serviciul unu și doi pe un teren tenis nu-i momentul potrivit să strigi nimic: nici mesaje de susținere, nici sloganuri politice, nici rețete de la bunica.

În discursul de după ceremonie, Simona a ținut să spună câteva cuvinte în românește referitor la asta. Tocmai mulțumea în engleză publicului român de acasă care ”s-a trezit noaptea să mă susțină”, când una din vocile cu pricina s-a auzit din tribune. Simona și-a întors capul spre direcția de unde venea și o umbră i-a traversat chipul: o recunoscuse. Atunci a decis să ia taurul de coarne în românește. A precizat că mesajul va fi pentru o parte spectatorilor români. A început prin a le mulțumi pentru susținere, pentru că majoritatea românilor din tribună s-au comportat foarte bine. Apoi a spus că cei care s-au comportat ”diferit”, data viitoare când vin la un meci de tenis, să respecte acest loc, pentru că e un loc special.

Simona nu a făcut nicio declarație politică, nici pro, nici contra vreunei tabere. Titlurile care vor apărea și au apărut deja prin presă, cum că Simona e pro aia și anti ailaltă sunt manipulatoare și nu reflectă vorbele ei. Ea a mers dincolo de partizanatul politic și s-a referit la conduita pe care trebuie să o aibă publicul la un meci de tenis oriunde în lume. Sunt niște reguli de comportament: nu intri și ieși de pe stadion decât la pauza de schimbare a terenului, nu te ridici de pe scaun în mijlocul punctului, și, nu în ultimul rând, păstrezi liniștea după ce aplauzele s-au sfârșit și jucătorii sunt pregătiți să joace.

Îmi pare bine că Simona a abordat direct subiectul pe stadion, acolo unde se aflau ”făptașii”, mai degrabă decât la conferința de presă de după meci, unde mesajul ei s-ar fi pierdut între altele. Lucrurile astea se reflectă rău în primul rând asupra ei: dacă o parte a publicului român este lipsit de fair-play, suferă și reputația ei, nu numai jocul pe moment. Imaginați-vă ce gândește adversara, restul publicului, mass media străină, când fanii unei jucătoare o hărțuiesc pe cealaltă tot meciul înainte să servească. Sloane și restul lumii nu înțeleg românește, nu știu nimic de situația politică din România și nici nu trebuie: tot ce au auzit au fost niște voci din tribună care au încălcat repetat regulile și au deranjat jucătoarele. Simona, prin discursul ei, și-a apărat reputația și foarte bine că a făcut-o. Întrebată la conferință ce le-a spus în românește fanilor, Simona a spus că se poate traduce cu Google și că au fost doar lucruri pozitive. Ceea ce e adevărat: un apel la respectarea regulilor de conduită pe terenul de tenis este un lucru pozitiv.

Cât despre discuția cu ”amestecatul” politicii cu tenisul. Depinde la ce nivel le amesteci. Noi, consumatori și de politică și de tenis (și multe alte lucruri, pentru că viața e complexă), putem să le comparăm, să facem asocieri, e chiar recomandabil să studiezi tenisul ca fenomen (pe cei ce-l practică la cel mai înalt nivel, felul cum e organizat, evoluția lui) și să tragi învățăminte pe care să le aplici apoi în viața cetății și cea personală. Tenisul, ca orice sport, e o școală foarte bună. Acest gen de amestec al tenisului cu restul vieții, la nivel de idei, principii și valori, este mai mult decât recomandat. Ce nu este acceptabil este amestecul grosier, la nivel concret, în buna desfășurare a unui meci. Sper că se înțelege diferența.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Madison Keys, care a câștigat acest turneu cu trei ani în urmă, o elimină în optimi la Cincy pe numărul 1 Iga Swiatek, 6-3, 6-4.

Și ce fain gestul acelei voluntare care a consolat-o pe Iga în drumul către vestiar.