Inspirata Monica Niculescu continuă seria victoriilor: a eliminat-o și pe Sabine Lisicki

Adrian Țoca | 15 ianuarie 2014

Monica și-a egalat cel mai bun rezultat al carierei la Australian Open, ea calificându-se în turul trei pentru a treia oară în ultimii patru ani. Ekaterina Makarova este următoarea adversară pentru Niculescu. Simona Halep și Victor Hănescu joacă în turul doi în noaptea de miercuri spre joi.

Startul excelent de sezon al Monicăi Niculescu și-a mai scris un capitol la Australian Open. Nebăgată în seamă de aproape nimeni, Monica și-a văzut de treabă și a eliminat-o pe finalista de la Wimbledon, Sabine Lisicki: 2-6, 6-2, 6-2. Victoriile aduc victorii, iar Niculescu are deja o experiență însemnată la acest capitol în 2014; cele două titluri la dublu i-au consolidat încrederea, iar admirabilul ei spirit de luptă a ajutat-o să întoarcă balanța unui meci care nu începuse prea grozav. 

„Cine știe ce se poate întâmpla?”, și-a explicat abordarea Monica. La urma urmelor, o mai învinsese pe Lisicki de două ori în precedentele trei meciuri. Iar Sabine, pe cât de impunătoare și dominantă poate să fie atunci când jocul ei funcționează, este departe de a impune respect prin constanța rezultatelor și altundeva decât pe iarbă. Uneori, tenisul ei arată de Top 3 și te face să te întrebi de ce nu e mai sus în clasament. Răspunsul la întrebarea aceasta e ușor de găsit, dacă-l cauți cu atenție: lipsa unui plan B. Fanii știu asta, celelalte fete știu asta. Cu alte cuvinte, meciul nu era câtuși de puțin inabordabil pentru Monica; dimpotrivă, e un matchup care îi convine oltencei, iar planul ei de joc a funcționat și de această dată. Variația din jocul lui Niculescu o supără pe o jucătoare de forță precum Sabine, mai ales dacă Monica reușește să o plimbe pe teren, dintr-o parte în alta și din față în spate, forțând-o să lovească din poziții mai puțin confortabile. De fapt, dacă vedeai dincolo de finala de la Wimbledon a lui Sabine, meciul era mult mai complicat pentru Lisicki decât s-ar fi crezut la prima vedere. 

A contat și că românca nu s-a lăsat câtuși de puțin speriată de începutul nefast de meci și s-a ținut de planul de joc. Sabine a fost conectată încă din start și a împrăștiat lovituri direct câștigătoare în toate colțurile terenului într-un prim set fără istoric, a cărui poveste e spusă de raportul de winners: 18-1 pentru jucătoarea germană. Dar startul setului doi anunțase deja echilibrarea balanței: Monica a făcut primul ei break, apoi a reușit să-și facă serviciul pentru prima oară în game-ul al patrulea. A fost momentul în care planul de joc al jucătoarei germane de până atunci – servicii slice către FH-ul Monicăi, scurte care să contracareze slice-ul româncei, veniri la fileu – s-a prăbușit ca un castel de cărți, în vreme ce Niculescu a crescut în încredere.

Spre jumătatea setului secund, deja Lisicki începuse să-și piardă focusul, iar numărul loviturilor direct câștigătoare a fost rapid pus în umbră de cel al greșelilor neforțate. Jocul lui Sabine s-a destrămat cu aceeași viteză cu care se „aprinsese”, parte și din cauza inabilității ei de a găsi soluții alternative, iar pe măsură ce partida avansa, găurile din jocul lui Sabine au devenit din ce în ce mai evidente. Iar când Planul A nu-i mai merge, Lisicki nu e capabilă să producă o alternativă viabilă în fața unei jucătoare care o provoacă să rămână constantă. În vremea asta, Monica și-a pus în valoare toate artificiile, s-a apărat grozav, a acoperit foarte bine terenul și a rămas calmă și concentrată, încheind setul secund cu alte două break-uri. Practic, Monica a pus o întrebare, iar Lisicki nu a putut răspunde. În fapt, nici măcar nu s-a simțit suficient de confortabil să caute un răspuns, așa că jocul ei a făcut implozie. 

Pauza de 10 minute dintre setul doi și trei, întrerupere cauzată de căldura infernală, a ajutat-o pe Lisicki să-și regăsească jocul, dar nu pentru mult timp. După primul break reușit de Monica, finalista de la Wimbledon a căzut complet, iar la două ore și două minute de la start, ultima dintre cele 56 (!) de erori neforțate făcute de Lisicki a pus capăt meciului. Ulterior, Sabine a acuzat condițiile de joc: „Am făcut tot ce trebuia să fac în primul set și jumătate, dar pe urmă cred că a devenit destul de evident că m-a ajuns căldura și am obosit”, a spus Lisicki după meci, nu tocmai cea mai elegantă declarație pe care putea s-o dea. În timpul acesta, Monica era din nou fermecătoare la interviul de după meci, interviu la care și-a putut arăta personalitatea foarte plăcută. Într-o engleză aproape perfectă, Monica s-a amuzat pe seama slice-urilor ei: „E arma mea!”. A spus că jocul ei nu e într-atât de diferit de cel al altor fete, atâta doar că slice-ul vine de pe dreapta. S-a comparat cu Fabrice Santoro și a povestit că nu ar fi vrut să ia pauză între seturi. „M-am răcorit în pauză și pe urmă mi-am zis: Oh, la naiba, nu mai vreau să ies iar în cuptor”.

De fapt, nu doar slice-ul de forehand e „arma” Monicăi. Ea propune un întreg pachet de abilități și talente, pachet pe care a reușit să-l maximizeze și să-l folosească inspirat în favoarea ei, în funcție de stilul de joc al adversarei. Tenisul este, de cele mai multe ori, o chestiune de match-up, iar inteligența tactică este o armă cel puțin la fel de importantă precum atuurile tehnice. Cât despre Lisicki, ea ar putea fi o jucătoare care să câștige Slamuri dacă va înțelege că tenisul, pe lângă faptul că se joacă pe mai multe suprafețe, nu poate fi câștigat doar cu lovituri explozive.  

Interesant și un stat oferit de nemărginita inspirație a Twitter-ului, despre Lisicki și meciurile ei cu jucătoare din România: finalista de la Wimbledon e la al 4-lea meci consecutiv în care pierde cu fetele noastre, după Sorana (US Open 2012), Simona (Miami 2013) și Alexandra Cadanțu (Katowice 2013).

Pentru Monica urmează acum un tur III cu Ekaterina Makarova. Rusoaica are o carte de vizită impresionantă la Australian Open, de departe cel mai bun turneu al ei, unde a reușit sferturi de finală în ultimele două ediții, inclusiv acea victorie faimoasă cu Serena Williams din 2012. Dar Monica a câștigat unicul meci complet pe care l-au disputat cele două în circuitul WTA (s-a întâmplat în 2008, la Roma; mai există un sfert la Washington, anul trecut, dar Monica s-a retras după doar un game; de asemenea, mai au un meci în ITF, tocmai în 2004, la Târgu Mureș, câștigat tot de rusoaică). Și, vorba româncei, „cine știe ce se poate întâmpla?”

Trei victorii românești la dublu

A fost o zi bună pentru jucătorii noștri. Pe lângă Monica Niculescu, am mai bifat alte trei calificări în turneele de dublu. Horia Tecău și Jean Julien Rojer au reușit prima victorie de la startul parteneriatului lor, trecând cu 6-2, 7-5 de Gabashvili/Kukushkin. Turul următor este de asemenea accesibil: Y.Bhambri/M. Venus. Florin Mergea și Olivier Marach merg și ei mai departe, după 6-3, 7-6 cu S.Gonzalez/S.Lipsky. La feminin, Raluca Olaru și Varvara Lepchenko au trecut cu 6-2, 6-4 de S.Aoyama/M.Doi și le vor întâlni pe H.C. Chan/L.Huber (favorite 13).

Singurul eșec al zilei a fost înregistrat de dublul Alexandra Cadanțu/Simona Halep, care aveau și cel mai greu meci pe hârtie. Ele au fost învinse de K.Peshke/K.Srebotnik (2-6, 6-3, 6-2).

Programul de mâine pentru români

Ziua a patra o readuce pe teren pe Simona Halep, care o întâlnește, în turul 2, pe Varvara Lepchenko. Meciul se joacă pe terenul 8, care e un teren televizat, cu începere de la ora 2:00, ora României. Victor Hănescu îl întâlnește pe Milos Raonic (al treilea meci pe terenul 13, în jurul orei 6:00 AM), iar, într-un duel românesc, Monica Niculescu debutează la dublu, alături de Klara Zakopalova, cu Irina Begu și Sorana Cîrstea (al doilea meci pe terenul 5).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi