“Inima mea e acasă, mintea mea e pe teren”. Dayana Yastremska salvează două mingi de meci, o învinge pe Ana Bogdan într-un duel dramatic și emoționant

Radu Marina | 1 martie 2022

E remarcabil – și emoționant – ce a reușit Dayana Yastremska după experiențele trăite în ultimele zile și cu gândul că familia ei e încă sub amenințarea a ce se întâmplă în Ucraina. Ana Bogdan a fost prima care a înțeles exact prin ce trece Dayana, și merită felicitată pentru felul în care a reacționat atât înainte de meci, cât și la finalul lui.

Dayana Yastremska trece de Ana Bogdan în primul tur la Lyon (WTA 250) după un meci epuizant, încheiat după mai bine de trei ore de joc, în care a salvat două mingi de meci. A fost 3-6, 7-6 (7), 7-6 (7), pentru Yastremska, care a anulat o minge de meci la 5-6 în setul doi și o alta în tiebreak-ul setului decisiv.

Ea câștigă acest meci după o bătălie extraordinară și, mai ales, după o perioadă cumplită, în care a fost forțată să plece din Ucraina, să se ascundă într-o parcare subterană de teama bombelor, ca apoi să ajungă în România, împreună cu sora sa. 

Yastremska a ajuns la Lyon după ce a fugit din Ucraina în urma invaziei Rusiei, care macină acest stat de aproape șapte zile. Părinții Dayanei au hotărât că e mai bine pentru ea și sora ei, Ivanna, să plece din Ucraina, astfel că cele două surori au ieșit din țară ajungând în România, acolo de unde au plecat spre Franța. 

Ucraineanca a povestit pe larg, la Lyon, cum a simțit ea ultimele zile și cum s-au schimbat, brusc, lucrurile, când s-a trezit într-o noapte sub o ploaie de bombe. “Miercuri totul a fost bine, eram împreună cu familia mea la Odessa. Am petrecut puțin timp cu ei înainte de a pleca spre Lyon, seara totul a fost bine, iar dimineața ne-am trezit sub bombe. Nu am realizat ce se întâmplă. A fost tragic și am fost pur și simplu șocată. Inițial, am fugit din apartament și ne-am ascuns într-o parcare subterană, în timp ce bombele continuau să cadă”, a spus ea. 

Pentru că au văzut că situația se înrăutățește, părinții au decis că e mai sigur ca surorile să plece din Ucraina. Au plecat împreună spre România, le-au condus până la frontieră, apoi familia Dayanei s-a întors acasă. “Drumul până la frontieră, până la Dunăre, a durat cam 4 ore. În tot timpul ăsta ne era frică de bombe și să nu ne întâlnim cu tancurile rusești. Când am ajuns aproape de România, am văzut o coadă imensă de mașini, așa că ne-am luat rămas bun de la părinți și am hotărât să o luăm pe jos. Odată ce am trecut frontiera, am întâlnit oameni buni, care ne așteptau cu mâncare și băutură. Am plecat apoi spre București, iar în final am ajuns la Lyon”, a povestit Yastremska, care a jucat la Lyon primul ei meci de dublu alături de sora sa, Ivanna, cele două primind un wild card. 

În acest context, era de așteptat ca Dayanei să îi fie greu în întâlnirea cu Ana, care a postat la rându-i în social media despre situația jucătoarei din Ucraina, înainte ca sorții să le pună față în față. „Mă simt extraordinar de tristă pentru ce ți se întâmplă ție și țării tale și pentru toți cei care suferă acolo”, scria Ana pe Instagram.

Trei ore de luptă

Meciul a fost fragmentat la început și s-a jucat în serii o perioadă, apoi echilibrat, apoi a devenit dramatic și epuizant. Yastremska a avut segmente de joc bune, dar izolate – iar impresia că nu e “acolo” și că face eforturi mari să se concentreze a fost prezentă pe tot parcursul primului set, în special. În vreme ce Ana a încercat să reziste stilului ultraofensiv al oponentei, să forțeze eroarea și să caute mai des să prelungească schimburile de mingi, tocmai pentru că Dayana a greșit ușor și des când schimbul a trecut de 3-4 raliuri. 

În primul set, Ana s-a desprins ușor și avansul luat în debut a fost suficient pentru a închide setul, în ciuda unei reveniri pe final de set a ucrainiencei (de la 1-4 cu mingi de 1-5 la 3-4). În setul doi, lucrurile au fost mult mai echilibrate, în principal pentru că Yastremska a început să găsească mai des țintele. 

Când ea și-a curățat jocul de greșeli iar loviturile ei au început să se lege, defensiva Anei a început să scârțâie și nu i-a mai adus atât de multe puncte precum în primul set; i-a fost greu să reziste, i-a fost greu să mai preia controlul. Yastremska s-a luptat cu toate puterile în acest set, a aruncat lovituri tari și foarte tari și a refuzat să cedeze, salvând o minge de meci la 5-6, ducând setul în tiebreak și câștigându-l în cele din urmă, după o revenire de la 3-4. 

Decisivul a fost la fel de echilibrat și aproape la fel de lung precum setul doi. Ana a fost prima jucătoare care a făcut break-ul, a urcat la 2-0 și, apoi, la 3-1, dar s-a văzut egalată și întoarsă de Yastremska, care a câștigat următoarele trei game-uri la rând. De aici, s-a mers cap până la finalul meciului – fără break-uri, fără căderi, fără ezitări – și fiecare jucătoare a jucat fără greșeală pe propriul serviciu. 

Tiebreak-ul i-a aparținut, în linii mari, Dayanei, al cărui curaj a fost, până la urmă, răsplătit. Ea a fost jucatoarea incisivă, ea a atacat furibund și ea a părut mai hotărâtă în momentele mari să-și ia victoria, ceea ce în final avea să și reușească. Deși Dayana a condus cu 6-3, Ana a revenit și a câștigat următoarele patru puncte la rând, având o a doua minge de meci. O minge de meci pe care Dayana salvat-o cu un retur brutal, urmat de o lovitură de forehand câștigătoare. 

Cele două s-au îmbrățișat la fileu, iar Ana a felicitat-o și a încurajat-o pe Dayana într-o discuție prelungită, aplaudată de întreaga sală.

„Am venit dintr-o țară în care e război, unde a rămas familia mea și e foarte greu emoțional. Aș fi vrut să pot fi acasă acum, în țara mea, dar tatăl meu a luat decizia să fiu aici”.

“Inima mea e acasă, mintea mea e aici, pe teren. Sunt mândră de ucrainenii mei, sunt mândră că am câștigat pentru țara mea și sper ca în curând totul să se termine”, a declarat Yastremska la finalul meciului, după un efort incredibil – atât în victoria obținută azi, cât mai ales pentru faptul că a ajuns în poziția de a putea juca acest meci. 

Pentru Ana, e o înfrângere grea. E un meci pe care l-a controlat, dar pe care l-a scăpat printre degete, dacă avem în vedere șansele avute, care i-ar fi putut permite să se desprindă decisiv. Nici pentru ea acest meci n-a fost ușor în tot acest context și, în multe momente, s-a văzut asta. Dar astăzi a fost, în mare parte, despre Yastremska și ambiția ei de a nu ceda și de a lupta pentru fiecare punct și game. Iar faptul că a reușit asta după câte i s-au întâmplat, arătând multă stăpânire de sine și maturitate, e cu atât mai remarcabil – chiar dacă astăzi a învins o jucătoare din România. 

https://twitter.com/D_Yastremska/status/1498794524256223235?s=20&t=csCIw7C6p07ELBc_2kfGyg
https://twitter.com/treizecizero/status/1498799314482651141?s=20&t=csCIw7C6p07ELBc_2kfGyg

Tot azi, la Lyon, Sorana Cîrstea a câștigat în două seturi cu gruzina Mariam Bolkvadze și, în contextul eliminării Camilei Giorgi din turneu (învinsă de Caroline Garcia), Sori rămâne jucătoarea cel mai bine clasată de pe tablou. Sorana, favorită 2, o va întâlni pe elvețianca Stephanie Voegele.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi