Înfrângerea lui Novak Djokovic cu Luca Nardi de la Indian Wells: o întâmplare sau înseamnă ceva?

Radu Marina | 12 martie 2024

Djokovic a mai avut sezoane începute neconvingător – pentru standardele sale – și a mai avut și eșecuri surprinzătoare la Indian Wells în fața unor oponenți slab clasați. Cel mai probabil, eșecul cu Luca Nardi e prea puțin și prea devreme pentru a vorbi de o criză.

La prima lui prezență la Indian Wells din 2019 încoace, Novak Djokovic nu a rezistat prea mult în turneu, fiind eliminat în mod surprinzător de italianul Luca Nardi, un jucător în vârstă de 20 de ani, clasat pe locul 123, care nu câștigase, până în această săptămână, niciun meci în fața vreunui jucător din top 50. Nardi l-a învins în trei seturi pe Djokovic, 6-4, 3-6, 6-3, pentru cea mai mare victorie a carierei sale și provocându-i sârbului o înfrângere frustrantă. Djokovic nu mai pierduse niciodată până acum într-un turneu Masters în fața unui jucător clasat sub locul 120. Nardi, un lucky-loser aici, un tânăr care a povestit că încă mai are posterul lui Nole în cameră, nu era recomandat de vreun rezultat recent: nu mai departe de câteva săptămâni pierduse devreme într-un challenger din India, în fața locului 462.

De oriunde am privi rezultatul, e unul surprinzător, pentru că premisele necesare ca un astfel de rezultat să apară nu păreau să existe. Chiar și un Djokovic sub nivelul obișnuit nu pierde atât de devreme în turneu, și în mod clar nu în față unui jucător fără experiență precum Nardi. Mai mult, după ce nu a câștigat titlul în Australia, plus revenirea după o absență îndelungată la Indian Wells, Djokovic avea motive suplimentare să performeze bine aici.

N-a făcut-o însă. Ba chiar și el a părut surprins de ce a jucat și de nivelul pe care l-a atins în meciul cu Nardi, un jucător foarte talentat, atletic, agresiv, are s-a comportat ca și cum aparține la acest nivel și care merită urmărit de aici încolo. “Încă nu am câștigat niciun titlu anul acesta, e ceva cu care nu sunt neapărat obișnuit. Până acum, în aproape toată cariera mea, mi-am început sezonul cu câte un titlu – fie câștigând un Grand Slam, fie la Dubai sau oriunde în altă parte”, a spus Djokovic.

E adevărat, sârbul nu a câștigat, momentan, niciun titlu în 2024 din trei turnee jucate, dar nu asta ar trebui să fie problema. Djokovic a jucat puțin și a făcut pauze mari între turnee – a jucat în Australia, a pierdut în semifinale cu Sinner, iar o lună și jumătate mai târziu a jucat la Indian Wells. E un interval mult prea mare fără un meci oficial chiar și pentru un jucător precum Djokovic – iar dacă ai și ghinionul să dai peste un adversar suficient de curajos și decis, rezultate ca acesta se pot întâmpla.

Deși acest început de sezon ezitant poate ridica niște întrebări cu privire la ce mai poate oferi Djokovic de aici înainte, înfrângerea suferită cu Nardi nu ne spune, în realitate, mare lucru. Djokovic a mai pierdut la Indian Wells în fața unor jucători mult mai slabi clasați. În 2019 a fost învins în turul al treilea de Kohlschreiber, iar în 2018, a cedat turul al doilea, dar practic în meciul de debut, în fața lui Taro Daniel. Un an înainte, fusese eliminat de un Kyrgios, ce-i drept, redutabil atunci, în optimi. Ultimul din cele cinci titluri obținute în deșert a venit tocmai în 2016.

Similar, Djokovic a mai avut sezoane în care a început slab (în 2022 și-a început sezonul în februarie și abia în aprilie a jucat – și pierdut – prima lui finală în acel an). A mai avut și perioade în care nivelul lui a fost slab și a părut că nu se regăsește și nu își regăsește sub nicio formă loviturile.

Înfrângerea cu Luca Nardi nu i-a căzut bine, de aici și reacția avută după meci, când a declarat că e o înfrângere care îi dă de gândit și nu știe dacă va participa la Miami – dar, din nou, Djokovic a mai avut astfel de reacții după meciuri pierdute, iar ulterior acțiunile lui nu au mai ținut cont de declarațile inițiale.

Dacă ar fi să ne ghidăm strict după evoluția de la Indian Wells, Novak Djokovic a arătat ca un jucător neintrat în ritm, care are dificultăți în a-și găsi reperele și fără a putea lovi la capacitate maximă – cu încredere și fără rețineri. O posibilă explicație ar fi lipsa meciurilor – meciul cu Nardi a fost doar al 11-lea în 2024 și al doilea după o pauză de două luni. O altă cauză ar fi anumite probleme fizice care persistă, după ce a început anul cu destule semne de întrebare la acest capitol, încă de la ATP Cup, când a acuzat dureri la încheietura mâinii.

Istoricul lui Djokovic ne arată, așadar, că această înfrângere nu trebuie neapărat privită în mod alarmant, sau ca pe un semn al începutului sfârșitului. În continuare, Djokovic va pleca cu prima șansă la toate turneele la care va participa și tot el va fi jucătorul de bătut. Întrebarea mai importantă e dacă astfel de înfrângeri îi șubrezesc cumva încrederea – sau dacă, de data asta, în loc să i-o alimenteze, îi taie din motivație – și le oferă celorlalți un motiv în plus să creadă că au reale șanse să-l învingă oricând, oricum și în orice circumstanțe. Jannik Sinner a arătat că Novak Djokovic poate fi învins în Australia, la Australian Open. Acum un alt italian l-a învins pe același Djokovic tot într-un turneu de prim rang, oprindu-i seria de 11 victorii consecutive în turneele Masters.

Ce s-a mai întâmplat notabil la Indian Wells 

Aryna Sabalenka a câștigat întâlnirea cu Emma Răducanu. Un meci între două campioane de Slam – Aryna în cea mai bună formă, Emma într-un proces greu de revenire – s-a încheiat cu o victorie în două seturi pentru Sabalenka, cea care a salvat trei mingi consecutive și patru în total în turul doi, cu americanca Peyton Stearns. Răducanu a avut segmente de joc bune spre foarte bune, iar în setul doi a stat aproape de Sabalenka, reușind să mențină un nivel înalt pe o perioadă mai îndelungată de timp, adică ceea ce s-a dovedit cea mai mare dificultate pentru ea în aceste luni, de când s-a întors în circuit.

Wozniacki vs. Kerber. Două jucătoare cu multă experiențe, foste numărul 1 în lume, câștigătoare de Grand Slam și mai recent mame, s-au întors în circuit și, în mod îmbucurător, încearcă să revină la nivelul lor obișnuit. Cum se desfășoară astfel de reveniri după absențe îndelungate ne interesează acum dintr-un motiv în plus. Nu va fi ușor, dar atât Kerber, cât și Wozniacki își oferă șanse și iată-le, învingând jucătoare importante (Kerber a trecut de Ostapenko în turul doi și de Kudermetova în turul trei; Wozniacki le-a eliminat pe Donna Vekic și pe Katie Volynets).

Naomi Osaka, eliminată. Revenită la Indian Wells după o pauză de aproape doi ani, Naomi Osaka își continuă și ea comeback-ul în circuitul WTA – dar tot acest întreg proces nu e deloc facil. După turneul reușit de la Doha, unde a ajuns până în semifinale, Osaka a bifat două victorii solide (Errani, Samsonova) la Indian Wells, fiind însă oprită apoi în două seturi de inspirată Elise Mertens. Dacă își va oferi pe mai departe oportunități, Osaka va reveni, la un moment dat, la un nivel suficient de bun încât să câștige din nou mult – dar până acolo va avea dificultăți și va trebui să accepte și astfel de înfrângeri.

Stefanos Tsitsipas, eliminat de Lehecka. Jiri Lehecka deja nu mai e o surpriză pentru mulți, iar cehul are acum și un rezultat notabil de arătat pentru progresul său tot mai consistent. După ce-l eliminase pe Andrey Rublev, Lehecka a trecut și de Stefanos Tsitsipas, într-un rezultat ce sună ca o victorie de rutină: 6-2, 6-4. E prima calificare în sferturile unui Masters pentru ceh, primul din țara sa care reușește un astfel de rezultat de la Tomas Berdych încoace (2017). Cât despre Tsitsipas, grecul continuă startul de an neconvingător.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi