Înfrângere cu Sharapova, promisiune pentru ce va urma: Simona Halep se oprește în finală la Madrid

Camelia Butuligă | 11 mai 2014

Simona a pierdut, dar nimic nu e pierdut. După o săptămână superbă, Simona Halep se oprește în finală la Madrid, învinsă în trei seturi de Maria Sharapova (1-6, 6-2, 6-3). Cu siguranță vor mai fi ocazii în viitorul foarte apropiat.

Simona Halep a pierdut prima finală de Premier Mandatory a carierei, învinsă de Maria Sharapova la Madrid. Rămâne o săptămână superbă pentru jucătoarea noastră, cu victorii spectaculoase obținute în fața lui Sabine Lisicki, Ana Ivanovic și Petra Kvitova. Simo rămâne și pe locul 5 în clasament începând de luni.

Este prima finală pe care o pierde Simona în ultimul an, după ce le-a câștigat pe ultimele șapte. Palmaresul ei este acum de 7 titluri și 4 finale.

Okay, sunt câteva feluri în care poate fi privit parcursul Simonei la Madrid. Primul fel este cel dezamăgit-fatalist: Simona a avut-o-n mână pe Sharapova în primul set şi i-a dat drumul. Al doilea fel este cel incurabil optimist: nu-i nimic, finală de Premier Mandatory este un rezultat excelent. Simona însăşi nu credea că va ajunge atât de departe aici, mai ales că nivelul ei de joc de la Stuttgart şi problemele cu glezna de la Fed Cup îndemnau la moderaţie în aşteptări. 

Ambele abordări sunt adevărate, dar incomplete. Într-adevăr, finală la un turneu de mărimea Madridului pentru prima oară în carieră este un rezultat fantastic, mai ales dacă ne uităm la ce nume a lăsat în urmă: Goerges, Lisicki, Ivanovic, Kvitova. Parcă cineva a vrut s-o încerce pe Simona şi i-a aruncat în cale numai bombardiere, culminând cu Sharapova în finală. Însă e la fel de adevărat că azi Simona a dictat autoritar timp de un set, jucând fluid şi precis, mişcând-o pe Sharapova şi nedându-i timp să se aşeze la minge, variind traiectoriile şi deschizând terenul cu lovituri in lung de line marcă înregistrată. Maria a întrat pe teren crispată, iar cum deplasarea n-a fost niciodată punctul ei forte, a avut mari probleme în a se menţine schimburi mai mult de două trei mingi. Serviciul când era, când nu era, iar Simona a ţinut-o tot timpul în ceaţă, nelăsând-o să-i anticipeze următoarea lovitură, prinzând-o pe picior greşit.

Însă Sharapova n-a câştigat acest meci cu drepte şi revere, ci cu managementul. Pur şi simplu a ştiut cum să se ţină de avantajul câştigat în setul doi şi i-a închis Simonei toate portiţele pe care aceasta a încercat să le redeschidă spre sfârşitul decisivului. Ştiu că este un clişeu, dar experienţa la acest nivel şi-a spus cuvântul. Maria câştigă în ultimul timp aproape numai aşa. Puţine meciuri sunt simple pentru ea, multe sunt de trei seturi, întoarse, luptate şi muncite. Totuşi Sharapova iese câştigătoare – pe zgură este neînvinsă din 2011, exceptând meciurile cu Serena – şi iese câştigătoare pentru că a ştie nişte chestii. Una e că nu contează cum începi, ci cum termini. Şi a doua este că are o mentalitate de predator care câştigă în încredere atunci când simte un moment de ezitare de partea cealaltă a fileului.

Atâta timp cât Simona a făcut ce-a vrut cu mingea în setul unu şi a jucat cu încredere, Maria era pierdută în spaţiu. Imediat ce Simona a luat piciorul de pe acceleraţie (când şi-a pierdut imediat serviciul în setul doi şi apoi în decisiv când i-a dat primul break de la 40-0), Maria a simţit mirosul oportunităţii. Şi s-a aruncat pe ea cu toată forţa, jucând totul sau nimic, lovind cu disperare şi atacând tot.

E greu să schimbi direcţia în care curge un meci de tenis. Pentru asta, trebuie să pui cap la cap puncte consecutive şi exact asta n-a lăsat-o Maria pe Simona să facă. Simona a mai făcut nişte mingi senzaţionale în decisiv, şi-a luat unul din cele două breakuri înapoi, dar când reuşea să ameninţe puţin tancul rusesc, pac, Masha trântea un as la T sau bombarda liniile fără milă.

Ştim cât de repede învaţă Simona, şi cred că acest meci va fi o imensă lecţie pentru ea. Într-adevăr, anul ăsta finală când anul trecut ieşea în primul tur? Un succes! Dar adevărul este că azi Simona a avut o şansă reală s-o bată pe Sharapova cu jocul ei, atâta timp cât şi l-a jucat. Însă tenisul nu se rezumă doar la drepte şi revere şi Simona este nouă la acest nivel unde oxigenul e rarefiat şi nu ajung decât Serena, Maria, Vika şi Na Li şi uneori Radwanska. Şi ea a ajuns doar într-un an! Un salt uriaş, în care a trebuit să înveţe pe repede înainte o mulţime de lucruri.

În interviul pe care l-a dat în exclusivitate pentru Treizecizero.ro, am întrebat-o dacă nu e îngrijorată că, jucând mai mult cu jucătoarele de top, jocul ei îşi va pierde din elementul surpriză şi adversarele i-l vor citi mai uşor. Inteligentă, Simona a răspuns: „Da, poate, dar acelaşi lucru este valabil si pentru mine. Şi eu voi învăţa despre jocul lor cel puţin la fel de mult”. Sper că Simona va învăţa din turneul de la Madris şi din meciul de azi un lucru: cu jocul ei poate să bată jucătoare de talia Sharapovei. Reacţia Mariei după ce a câştigat, de uşurare uluită, spune multe despre cât de în serios a luat-o pe Simona.

Madridul se dovedeşte încă o dată o treaptă esenţială pentru Simona. Anul trecut, aici a făcut primul pas înspre liga întâi a WTA. Anul acesta, a făcut saltul către elita elitelor. La Roma sau la Paris trebuie să-l facă şi pe următorul: să creadă până la capăt. Pentru că la acest nivel diferenţa între victorie şi înfrângere n-o fac numai reverele şi dreptele, ci încrederea că poţi, că aparţii, că meriţi. Jocul ei aparţine cu adevărat acelui platou înalt unde nu au acces decât jucătoarele cu adevărat speciale, platoul unde se află câştigătorii.

Pe scurt

– De săptămâna viitoare, jucătoarea noastră va fi prezentă la Roma, unde are bye în primul tur. Va juca versus învingătoarea dintre Madison Keys și Alison Riske în turul 2.

– „Simona a jucat atât de bine. Nu știu cum am reușit să revin. Progresul ei este remarcabil, sunt sigură că ne vom mai întâlni în alte finale”, a declarat Sharapova, imediat după finalul meciului.

– „Nu-mi pare rău că am pierdut, îmi pare rău că s-a terminat săptămâna, a fost superb pentru mine. Mulțumesc mult echipei și tuturor celor care m-au susținut”, a spus și Simo.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi