Indian Wells. Duel între Sorana Cîrstea și Monica Niculescu în primul tur! Revine Simona

Treizecizero | 7 martie 2017

Simona, favorită 4, are bye în primul tur și o va aștepta în runda a doua pe învingătoarea dintre Alison Riske și Donna Vekic.

A fost o lună februarie mai molcomă în WTA, dar liniștea aceasta e mai degrabă prevestitoare de furtună. Odată cu Indian Wells se întorc firele narative spectaculoase. Se întorc marea majoritate a jucătoarelor de top. Se întoarce și Serena Williams. Și se întoarce și Simona Halep. După o aproape o lună de pauză, Simona a reluat antrenamentele în București, cu aproape o săptămână înainte de a pleca în California. Mai întâi pe zgură, suprafață mai permisivă cu genunchiul. E primul turneu pentru Simona de la apariția pasageră la St.Petersburg, iar așteptările vor trebui să fie rezervate. Deși e un turneu la care Simona s-a descurcat excelent în ultimii ani – semifinală, titlu, sferturi de finală sunt rezultatele ei în ultimele trei ediții – prioritatea va fi mai degrabă testarea genunchiului în condiții de competiție.

Care-i traseul Simonei. Românca, favorită 4, are bye în primul tur și o va aștepta în runda a doua pe învingătoarea dintre Alison Riske și Donna Vekic. Pe americancă a mai întâlnit-o o dată, pe zgura de la Roma în 2015 (6-3, 6-0). Vekic, o croată care și-a început cariera exploziv, dar care are dificultăți în a menține contactul cu elita, i-a fost adversară Simonei o singură dată, la US Open 2013, primul Slam la care Simona a ajuns în săptămâna a doua. A fost 6-2, 6-1 pentru româncă.

Back on court with @simonahalep! Going slowly but good early signs after returning from injury. Big thx to @dragosciaus for taking such great care of Simo. Not a bad court in view @bnpparibasopen. Not a bad backhand either ????????????

A post shared by Darren Cahill (@dc10s) on

Simona e pe jumătatea inferioară a tabloului, cea dominată de prezența lui Angelique Kerber. Kristina Mladenovic, Annicka Beck sau Eugenie Bouchard – acesta e grupul de potențiale adversare pentru runda a treia. Runda a patra i-ar putea aduce adversare familiare: Sam Stosur, o posibilă revanșă după RG 2016, sau Anastasia Sevastova, reeditarea finalei de la București. Tot pe acea parte de tablou mai sunt Viktorija Golubic sau Lauren Davis. În sferturi s-ar profila o întâlnire cu Cibulkova sau Keys, aceasta din urmă, la primul ei tablou al anului. Mai departe ar fi o posibilă confruntare Kerber, Radwanska sau Venus în semifinale. Una peste alta, un tablou fain pentru o Simona la nivel de 100 la 100. Dar în situația în care Simo își încearcă puterile, orice adversar s-ar putea arăta foarte complicat.

Unde sunt celelalte românce de pe tablou. Cu excepția Simonei, fetele sunt grupate pe jumătatea de sus a tabloului, cea a Serenei. Irina Begu are de asemenea bye în turul întâi și o așteaptă în runda a doua pe învingătoarea dintre Louisa Chirico și o jucătoare din calificări. Favorita 28 s-ar putea revedea cu Serena Williams în turul trei; cele două s-au întâlnit ultima oară în semifinalele de anul trecut de la Roma.

Partea proastă (sau bună, depinde de unde te uiți) e faptul că Monica Niculescu și Sorana Cîrstea au fost trimise de sorți față în față în turul întâi. Cele mai recente meciuri între românce din circuit n-au fost prea ușor de privit pentru fani; și Moni, și Sorana au fost implicate în astfel de meciuri, la US Open de anul trecut, când ambele au întâlnit-o pe Ana Bogdan.

Moni și Sori au șase întâlniri la profesioniști, cu Niculescu câștigând în patru dintre ele. Prima datează din 2004, la un 10k din Iași. Cea mai recentă? Calificările din Canada, 2010. Ambele au avut probleme de sănătate în ultima perioadă, iar nivelul lor de formă e, de asemenea, în căutare.

Învingătoarea o va primi pe Timea Bacsinszky în turul al doilea, cu Kiki Bertens, Belinda Bencic sau Tsvetana Pironkova în runda a treia. Traseul se poate intersecta, în runda a patra, cu cel al Serenei.

În calificări sunt Ana Bogdan și Patricia Țig.

Care sunt sferturile posibile dacă capii de serie se respectă. Ceea ce, firește, foarte probabil nu se va întâmpla, dar e întotdeauna un exercițiu prin care ne luăm reperele la tragerile la sorți. Așadar, dacă favoritele “țin”, atunci sferturile ar fi Serena – Muguruza, Pliskova – Kuznetsova, Halep – Cibulkova, Radwanska – Kerber.

Care-s temele de urmărit ale turneului? În afară de evoluțiile româncelor, ne interesează să vedem dacă Serena va fi testată în deșert, acolo unde nu a reușit să câștige de la revenire. În 2015, ea s-a retras înainte de semifinala cu Simona. Anul trecut, Vika Azarenka a luat titlul. Serena va juca puține turnee în afara Slamurilor anul acesta, dar cu siguranță își va dori mult titlul la Indian Wells.

Ne mai interesează dacă una dintre jucătoarele cu două titluri deja în cont în 2017, Karolina Pliskova, își va aduce eficiența și aici. Pliskova a spus că nu tot timpul a fost mulțumită de nivelul ei, chiar dacă a câștigat meciuri. Karo a luat 15 din cele 17 meciuri jucate anul acesta. Tot pe un val de victorii vine și Elina Svitolina, recent debutantă în Top 10. Ucraineanca a adunat 13 meciuri câștigate la rând, dar va avea ocazii să se testeze la un nivel mai înalt: e pe segmentul Muguruzei și pe sfertul de tablou al Serenei. Ultima oară când s-au întâlnit, Elina a învins-o pe Serena, la JO de la Rio.

Alte jucătoare notabile: Caroline Wozniacki a făcut finale consecutive în Doha și Dubai, iar Johanna Konta a fost puternică în început de sezon, înainte de a lua o pauză în segmentul din Middle East.

De asemenea, toți ochii sunt pe Angelique Kerber, care are o ocazie bună pentru a lăsa în urmă startul ezitant de an.

Când începe tabloul principal. Luni și marți sunt programate calificările, iar meciurile din primul tur se joacă miercuri și joi. Capii de serie, printre care și Simona și Irina, intră în concurs vineri și sâmbătă. Modelul de la Slamuri, cu un tur împărțit în două zile, se păstrează apoi și pentru turul al treilea, programat duminică și luni. Apoi optimile sunt marți, sferturile sunt miercuri și joi, semifinalele sunt vineri, iar finala e duminică.

Podcastul Treizecizero Reloaded: despre Djokovic, Federer, Nadal, Zverev, Sharapova, Pliskova și jucătoarele românce

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi