Indian Wells: Tablou bun pentru Djokovic; Roger și Rafa, șanse de o revedere în semifinale

Adrian Țoca | 11 martie 2015

Tragerea la sorți a turneului de la Indian Wells i-a plasat în aceeași jumătate de tablou pe Federer și pe Nadal

Cu o diferență de o zi, diferență care se regăsește și în cazul datei de începere a celor două turnee, masculin și feminin, tabloul băieților și-a umplut și el căsuțele goale. Tragerea la sorți a avut loc la miezul nopții și a răspuns rapid câtorva întrebări numai bune de umplut timpul până când meciurile vor începe la Indian Wells: în ce jumătate de tablou va pica Rafa Nadal? Ce sfert de tablou va fi cel mai echilibrat? Dar cel mai puțin balansat? Cine va avea culoarul cel mai ușor?

Cum Big Four și-a reocupat în liniște primele patru locuri din clasament, s-au împuținat șansele ca  un sfert de tablou să fie disproporționat la o tragere la sorți. Ultima schimbare în ranking s-a petrecut chiar peste weekend, cu Kei Nishikori depășit de Murray în clasament cu numai 10 puncte. Britanicul a preluat astfel și postura de cap de serie 4 la IW, chestiune importantă în ce-l privește, pentru că așa a evitat o situație în care s-a tot regăsit în ultimul an, aceea de a risca să-l întâlnească pe unul dintre Djokovic, Federer sau Nadal încă din sferturi.

Andy a nimerit în jumătatea superioară a tabloului, lângă Novak Djokovic, pe care l-ar putea revedea în semifinale. În sferturi, însă, l-ar putea întâlni chiar pe omul cu care se duelează pentru locul 4, japonezul Kei Nishikori. În optimi, Andy îl are pe Gulbis pe traseu, letonul complet ieșit din formă, dar care a mai avut sclipiri în California. Primul tur e potențial dificil pentru Murray, pentru că adversarul său se va alege dintre doi sportivi care au încheiat bine weekendul de Cupa Davis, Pospisil sau Kukushkin. De altfel, Murray spunea că e îngrijorat că efortul de la Davis Cup l-ar putea ajunge din urmă la Indian Wells, competiție la care n-are o tradiție prea grozavă în ultimii ani.

Favorit indiscutabil pe această parte de tablou este, cu siguranță, Novak Djokovic, campionul en-titre. Are, însă, o potențială coajă de banană pe traseu, în persoana mereu incomodului John Isner, pe care l-ar putea vedea în turul patru. Djokovic a mai pierdut cu Isner la Indian Wells, în semifinalele 2012, iar anul trecut a avut iar emoții, tot în semifinale, dar a trecut cu bine. Dacă trece de Big John, Nole, care debutează cu Baghdatis sau Vesely, îl are pe Kevin Anderson în turul IV și pe Ferrer sau revenitul Cilic în sferturi.

În jumătatea inferioară a tabloului, toate speranțele fanilor, neutri sau nu, vor fi într-un nou Fedal, al treilea în istoria acestui turneu. Roger Federer și Rafa Nadal sunt iar în curs de coliziune în semifinale. Favoritul 2 debutează cu Janowicz sau Schwartzman, apoi ar putea avea o șansă de revanșă cu Andreas Seppi, în fața căruia a suferit o eliminare complet neașteptată la Australian Open. Roberto Bautista Agut e oponentul “projected“ pentru optimi, dar Stan Wawrinka ar fi cel mai greu obstacol, în sferturi, în ceea ce ar fi prima întâlnire a celor doi de la Swiss-gate-ul din Londra, de la Turneul Campionilor. Federer a mai avut probleme cu Wawrinka la Indian Wells, evitând cu mare greutate înfrângerea în optimile din 2013, când, cu dureri la spate, s-a impus cu 7-5 în decisiv. Un tur mai târziu a pierdut însă cu Rafa, iar secvența celor două meciuri s-ar putea repeta acum. 

Rafa își începe unul dintre turneele lui preferate cu un meci contra învingătorului dintre Sijsling și un jucător venit din calificări. În turul 3, l-ar putea primi pe Chardy, în optimi e prognozat Gilles Simon, iar în sferturi, Milos Raonic. Partea canadianului de tablou, unde îl mai găsim și pe Dimitrov, e deschisă, cu Nick Kyrgios pândind din urmă, presupunând că australianul este refăcut după problemele la spate.

Federer și Nadal nu s-au mai întâlnit de la Australian Open 2014, din semifinale; ambii vin după câte un titlu cucerit acum două săptămâni, la Dubai, respectiv la Buenos Aires.

Per total, trasee echilibrate pentru toți cei patru mari favoriți. Echilibrate, cu câte un obstacol greu pentru fiecare, dar per total mai degrabă blânde, așa că n-ar fi tocmai exclus să avem tot Big Four-ul în semifinale.

Indian Wells are și o lungă listă de indisponibili de lux: Del Potro, Tsonga, Monfils, Goffin, Almagro, Haas, Stepanek sau Tipsarevic sunt cei care au în continuare probleme medicală, câțiva dintre ei de lungă durată. În schimb, revine Mardy Fish, care face o ultimă încercare în tenis. În vârstă de 33 de ani, americanul n-a mai jucat din 2013, când a apărut la doar cinci turnee ATP (IW fiind unul dintre ele) și un challenger, toate pe tărâm american. Ulterior, confruntat cu noi probleme de anxietate, Mardy a renunțat, refugiindu-se în golf. Acum, fostul jucător de Top 10 spune că e pregătit să încerce din nou.

Primul Masters al anului își are programate meciurile din turul 1 joi și vineri, în weekend urmând să-i avem pe terenuri și pe favoriți. Tabloul complet este aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi