Indian Wells își limpezește apele. Sau și le tulbură. Andy își continuă problemele la IW, fetele continuă surprizele

Camelia Butuligă | 15 martie 2016

Simona Halep joacă azi al treilea meci pe Stadium 3 (aproximativ ora 23:00) contra Barborei Strycova, cu care a împărțit victoriile în precedentele două meciuri directe. Victorii azi pentru Simona și Serena și cele două se vor vedea în blockbusterul din sferturile de finală

Traversăm o perioadă tulbure în tenis. Și în WTA și în ATP, dar din motive diferite. Pe când în ATP e o penurie de opțiuni, la fete sunt prea multe valuri care se suprapun: când Serena, când veteranele, când cele tinere, când cele foarte tinere, când fostele speranțe, când cele consacrate din eșalonul doi. Este un amalgam ceva de speriat. Nu mai știu încotro să mă uit, oricine poate să bată pe oricine și lista câștigătoarelor de trofee din ultimul timp o dovedește. Când zici că gata, cutare va face lucruri mari anul acesta, cum am zis despre Muguruza, iat-o că nu mai știe să câștige și se ceartă cu antrenorul în OCC. Cum dai pe cineva ca ”the next best thing” (Bencic), iat-o că iese devreme la te miri cine. Cum faci o predicție, tenisul feminin râde în hohote și îți dă peste mână.

Din fericire, una din predicțiile prăpăstioase pe care le făcea majoritatea fanilor români este contrazisă deocamdată în deșertul californian: Simona a câștigat autoritar două meciuri consecutive și pare că și-a regăsit forma, liniștea și claritatea în joc. Dacă din tot haosul ăsta din WTA, în care Serena este încă înțepenită după pauza lungă de după AO, Sharapova este suspendată, iar restul se calcă pe picioare, Simona este cea care va ieși la suprafață? Mă tentează foarte predicția asta: n-ar fi genial să profite de contextul tulbure și să înșface în perioada următoare niște titluri mari și foarte mari? În tenis trebuie să fii și oportunist; concurența e mare și circumstanțele nu sunt tot timpul promițătoare. Mi-ar plăcea ca revirimentul Simonei să se suprapună exact peste acastă derută generală din circuitul feminin.

Până una alta, să vedem cine a supraviețuit până acum pe tablou. Azi se joacă toate optimile la fete, un tur de forță și pentru jucătoare, dar și pentru noi, fanii încercați și încercănați. Le iau în ordinea terenurilor pe care sunt programate. Pe Stadium 1, avem categoria #oldiesbutgoldies: Radwanska – Jankovic (să ne facem comozi cu niște popcorn) sau Serena – Bondarenko (mai miroase cineva un upset aici? Ucraineanca nu știe multe, dar ce știe, adică să rupă mingea, știe bine) și ultimul, Rybarikova – Vinci (ar trebui să fie distractiv la cafeaua de dimineața, au stiluri diferite și orice meci al Robertei este interesant de privit, dintr-o mulțime de motive).

Pe Stadium 2, avem revelația turneului, americanca venită din calificări Nicole Gibbs contra Petrei Kvitova, care s-a cam chinuit să ajungă aici (două meciuri de trei seturi până acum). O surpriză nu m-ar surprinde. Ultimul meci din sesiunea de zi este Azarenka – Stosur. Vika pare tare hotărâtă să profite și ea de buimăceala din circuit. Acum, vrutul nu e totuna cu pututul, dar o văd în stare pe Azarenka să ia niște scalpuri valoroase în perioada următoare.

Pe Stadium 3, al treilea meci este Simona – Barbie, cum înțeleg că este numită Barbora Strycova de fanii ei devotați și iubitori de melodramă. Pentru cei care nu o cunosc, nu vă lăsați induși în eroare de spectacolul pe care-l pune în scenă la fiecare meci. Fata știe tenis și are o mentalitate de pietricică în pantof: te chinuie și îi place. Plus, nu prea i-e frică de numele mari; va intra pe teren căutând să câștige și crezând că poate s-o facă. Simona trebuie să fie în alertă și să nu-i dea prea multe speranțe. Niciuna nu excelează la capitolul forță, deci probabil vom vedea un meci trăznet dacă vor juca ambele bine: combinații, varietate, deplasare, construcție. Sperăm să nu ieșim cu pârul vâlvoi și lacrimi în ochi din acest meci. Ok, cu pârul vâlvoi și rimelul curs poate vom ieși, dar măcar să fie lacrimi de bucurie. Sau de râs.

După Simona și Barbora intră Pliskova și Konta, într-un meci al loviturilor dinamită. Va fi interesant de văzut, pentru cine mai rezistă la ora aia, pentru că multă lume așteaptă lucruri mărețe de la Johanna, iar Pliskova are și ea niște planuri destul de ambițioase pentru viitor. Ultima optime este foarte interesantă: una din jucătoarele mele preferate (Timea Bacsinszky) contra uneia care va deveni în curând preferată (Daria Kasatkina). Dacă suspinați după vremurile când tenisul feminin avea și îndemânare, și varietate, și forță, treziți-vă pentru acest meci.

Realizez acum, că Federer a luat pauza asta forțată și Rafa se chinuie să nu se scufunde de tot, ce pustietate este în tenisul masculin, și ca intrigă și ca repere. În plus, Murray, care tocmai a devenit tată și n-a făcut niciodată mare brânză la Indian Wells, a hotărât să-și ia tălpășița spre Miami, unde oricum îi place mai mult, după ce-a pierdut în trei seturi la Delbonis. Argentinianul a obținut a treia victorie a carierei contra unui jucător de Top 10, după elvețienii Wawrinka și Federer. Vorbeam aseară cu Adrian despre ATP și nu i-a trebuit mai mult de zece rânduri pentru a-i trece pe toți în revistă și a face rezumatul întregii găști. E cam descumpănitoare lipsa asta de povești în tenisul masculin. Ne agățăm de fiecare pai (a se citi de fiecare tinerel care întră în top 200), doar, doar; dar pe bune că nu prea ai cu ce să lucrezi.

Seful suprem al acestei pustietăți, Djokovic, este și el oleacă ruginit după pauza prelungită pe care și-a luat-o. A pierdut un set la Bjorn Fratangelo (ce nume grozav!) și deja sprâncenele celor care vor un pic de suspans în ATP s-au ridicat pline de speranță. Eu zic că nu e cazul, coborâți-le la loc. Ca și Serena, Novak nu și-a intrat în ritm, dar nu va dura mult până când va da milităria jos din pod. Joacă în sesiunea de seară cu Kohlschreiber, numai bun ca partener de antrenament. Meciul va fi drăguț o vreme, deoarece Kohli este unul dintre shotmakerii subestimați ai circuitului, dar se va termina destul de repede dacă Djokovic va mări intensitatea cu care râșnește mingea.

În sesiunea de zi, tot pe Stadium 1, avem încă un episod din războiul fratricid Rafa – Fernando, care s-a întors în ultimul timp (cum s-au întors toate) împotriva lui Nadal. După meciul pierdut în cinci seturi în primul tur la AO, sunt curioasă dacă Rafa va intra pe teren în modul #nomas. Sau Fernando, care a câștigat trei din ultimele patru meciuri directe, va fi în modul #encoreunefois? Oricum ar fi, meciul e de urmărit pentru a vedea cum se mai prezintă Rafa, care a devenit, din păcate, un fel de bolnav permanent care trebuie monitorizat.

Johnson, Sock, Isner și Querrey joacă și ei azi, Sock contra lui Thiem, un meci interesant pentru viitor. Alte meciuri cu ceva potențial de divertisment sunt Zverev contra lui Simon și Lopez contra lui Bautista Agut. Știu, știu, tulburi vremuri.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi