Indian Wells: În lipsa Serenei şi a Vikăi, Maria este şefa clasei

Camelia Butuligă | 18 martie 2013

Indian Wells: În lipsa Serenei şi a Vikăi, Maria este şefa clasei

Caroline Wozniacki a spus mai devreme săptămâna trecută că a modificat semnificativ tensiunea la care-şi racordează rachetele cu scopul de a obţine mai multă forţă în lovituri. Se pare că n-a fost suficient contra Mariei Sharapova, care i-a asasinat serviciile cu retururi nemiloase şi care a făcut în total de 33 de lovituri câştigătoare faţă de cele două ale lui Caro. După o oră şi 21 de minute, meciul s-a terminat cu un sec 6-2 6-2 pentru Sharapova.

Pe hârtie, o jucătoare de tipul Sharapovei, care dă în minge cât poate de tare, va avea din start un avantaj asupra unei jucătoare ca Wozniacki, care aleargă şi recuperează mai degrabă decât să rişte să atace. Singurul fel în care Sharapova putea să piardă era să se autosaboteze: să facă duble, să facă neforţate şi să se lase atrasă în schimburi lungi unde calităţile fizice şi deplasarea lui Wozniacki ar fi obligat-o la un război de uzură pe care l-ar fi pierdut. Dar Maria a prins şi una din acele zile în care i-a intrat tot şi a făcut-o pe adversara ei să pară, cum spunea Pete Bodo, “una dintre maşinile acelea de mingi pe care le foloseşti la antrenamente ca să înveţi cum să faci winnere”.

Într-adevăr, ambele au beneficiat de nişte contexte favorabile pentru a ajunge în finală. Wozniacki a beneficiat de retragerea Azarenkăi în sferturi şi apoi în semifinală a dat peste o jucătoare cu stil similar: Angelique Kerber, pe care a învins-o greu, în trei seturi, într-un război al tenacităţii şi voinţei. La rândul ei, Maria a beneficiat de cea mai notorie retragere permanentă dintr-un turneu, cea a Serenei Williams, care nu joacă niciodată la Indian Wells. Iar pe parcurs, a avut de a face cu jucătoare care n-au fost o ameninţare, nici fizic, nici ca joc: Schiavone, Suarez Navarro, Arruabarrena, Errani, Kirilenko.

Dacă e să aibă probleme cu cineva, Maria are probleme contra jucătoarelor ca ea, care atacă, lovesc repede, care-i iau din timp şi-i expun călcâiul lui Ahile: deplasarea. Deplasare pe care într-adevăr şi-a îmbunătăţit-o vizibil de când lucrează cu Hogstedt. Dar ca pentru orice abiliatate, toţi avem un plafon, mai înalt sau mai jos. Maria e conştientă că deplasarea ei poate fi îmbunătăţită dar este de asemenea conştientă că înălţimea ei va fi întotdeauna un factor limitator: “Mişcarea a fost mereu un aspect care am spus că poate fi îmbunătăţit: recuperarea, deplasarea în colţuri, apoi revenirea în poziţia neutră. Sunt o fată înaltă şi în mod clar nu sunt nici cea mai rapidă, nici cea mai puternică fizic. Am ştiu asta de când aveam 10 ani, că o să fiu înaltă şi că n-o să fiu musculoasă. Nu are sens să fac sală şi să ridic greutăţi, pentru mine cele mai bune exerciţii sunt cele pentru jocul de picioare pe care le fac pe teren.”

Sharapova este în mod sigur una dintre cele mai muncitoare şi ambiţioase jucătoare din circuit. A suplinit cu aceste calităţi mentale limitările fizice pe care i le pune tipul său de corp. Este de asemenea o jucătoare care nu prea pierde la jucătoare la care nu trebuie să piardă. Tiltul de la Indian Wells este meritat, dar pe de altă parte este primul de la Roland Garros-ul de anul trecut. De atunci, Maria a juns constant în finale şi semifinale unde a mânact la fel de constant bătaie de la cele două duşmane de moarte ale sale: Azarenka şi Williams, care n-au fost prezente în calea sa la IW. 

Cu această victorie, Maria a trecut iar pe locul doi, înaintea Azarenkăi. Sharapova este într-adevăr “acolo”, prezentă tot timpul în ultimele faze ale competiţiilor,  şi va munci în continuare, neobosită, pentru a-şi îmbunătătţi cât se poate jocul. Dar mi-e teamă că şi Azarenka şi Williams au nişte arme la care Maria nu cred că va putea vreodată să răspundă: Vika are o mişcare superioară şi Serena o putere superioară.

Avantajul Mariei este că are doar 26 de ani şi are răbdare. Dacă va şti să profite de şanse ca acest IW, unde principalele ei două dureri de cap nu au fost prezente, ar putea să mai strecoare câteva titluri mari, eventual încă un GS: a declarat că anul acesta obictivele principale sunt Wimbledon şi US Open. Va avea nevoie de mult noroc, pentru că aceste două turnee sunt în fruntea listei de priorităţi şi pentru Williams şi  pentru Azarenka

Cât despre Caroline Wozniacki, am să-l citez iar pe Pete Bodo, care i-a rezumat situaţia foarte bine: “Un joc răbdător, isteţ, defensiv s-ar putea să te bage în top 10, dar pe termen lung nu va fi suficient împotriva cremei WTA.”

 

 

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi