Indian Wells: aer de vacanță, echipe improvizate de dublu și revenirea Simonei Halep

Camelia Butuligă | 11 martie 2017

Irina Begu e singura româncă, deocamdată, în turul al treilea, după o victorie solidă cu Louisa Chirico. Simona, care-și repornește sezonul noaptea asta, a primit însă o veste tristă

E vreun turneu mai greu pentru fanii români din punct de vedere al programului decât Indian Wells? Nu cred. 10 ore diferență de fus orar înseamnă că meciurile se desfășoară, majoritatea, când noi ar trebui să dormim. Mai punem la socoteală și puzderia de meciuri și faptul că e un turneu de 10 zile și ar trebui ca doar pronunțarea numelui Indian Wells să ne provoace instantaneu cearcăne. Cu toate astea, turneul din deșertul californian e asociat în capul meu cu vacanță și voie bună: jucătorii încing miuțe pe celebra pajiște de lângă terenuri, starurile WTA sunt convinse să facă tot felul de chestii trăznite în videourile de promovare (anul ăsta au încercat să jongleze), se postează pe conturile de social media poze făcute de jucători în cabine automate, iar seara sunt programate meciuri de dublu masculin care seamănă mai degrabă cu demonstrative.

E un amestec ciudat Indian Wells. Pe de o parte, relaxarea indusă de soarele și palmierii care foșnesc în bătaia vântului, bogăția și soliditatea complexului în continuă extindere, spectatorii care lenevesc în tribune, combinând urmărirea unui meci cu sesiuni intensive de bronzare. Pe de altă parte, jucătorii, care vin aici în diverse stadii de amorțire după semi-repaosul din februarie și încearcă să adune cât mai multe meciuri jucate. Aceasta este și explicația pentru care turneul de dublu este atât de eclectic și plin de perechi care mai de care mai improbabile. Anul acesta de exemplu Rafa Nadal face echipă cu Bernard Tomic. E aproape comic, zici că e începutul unui banc: ”Rafa și Bernie intră pe teren pentru meciul lor de dublu…” Restul marilor fac și ei echipe, dar mai previzibile: Djokovic cu Troicki, Murray cu Evans și Wawrinka cu francofonul Dimitrov.

E interesant cum se schimbă dinamica jocului de dublu atunci când pe teren intervin talentații jucători de simplu. De obicei când e jucat de dubliști de carieră, dublul este minimalist, rapid ca fulgerul și extrem de eficient. Introdu în ecuație jucători de top de la simplu și automat punctele se lungesc; pe de o parte pentru că aceștia sunt obișnuiți să țină mingi din spate și pe de altă parte nici nu prea au în sânge scheme de închidere a punctului ca dubliștii. Însă ce le lipsește la capitolul faze fixe suplinesc prin improvizație și îndemânare, ca în acest schimb:

Unele abilități vor funcționa mereu la fel de bine și la simplu și la dublu, ca acest retur fatal al lui Novak Djokovic. Dar acel ”chest bump” de după nu poate fi pus în scenă decât cu un coechipier. Are și dublul avantajele lui.

Cu toată organizarea impecabilă – turneul a fost ales din nou anul acesta cel mai bun Masters și Premier Mandatory, se mai întâmplă și încurcături tehnico-administrative, dar care, din nou, nu reușesc să-i știrbească deloc din farmec. Dimpotrivă. Aseară de exemplu toate microfoanele arbitrilor au murit, aceștia fiind nevoiți o vreme să strige din toți rărunchii scorurile, old school. Apoi, în timpul meciului de dublu Djokovic/Troicki – Bopanna/Cuevas, s-a întâmplat opusul: muzica din timpul pauzei a continuat să cânte și după ce jucătorii au vrut să reia jocul. Ocazie pentru Novak să facă un pic de improvizație.

În turneul de simplu, s-a jucat deja un tur la băieți și un tur și jumătate la fete (fetele au început mai devreme). Nu sunt cutremure majore până acum, cei 32 de capi de serie de pe fiecare tablou având primul tur liber. Marius Copil a pierdut un meci strâns de trei seturi contra lui Horacio Zeballos, ratând, o dată cu asta, șansa de a avansa pe cel mai spectaculos sfert de tablou din istorie. Marius a scos însă rezultate bune în ultimele săptămâni și trebuie să mențină direcția. La fel, tot într-un meci strâns adică, a pierdut și Patricia Țig contra lui Duque-Marino. Turul doi la fele este deja mai animat, cu câteva meciuri încinse și mini-surprize. Monica Niculescu a pierdut contra Timeei Bacsinszky în două seturi; Timea rămâne o problemă pe care Moni a început să nu mai știe cum s-o rezolve. A pierdut a treia oară la rând cu ea. Am mai rămas la simplu cu Irina Begu, care a trecut de Louisa Chirico în două seturi azi noapte, după un joc frumos. Pe partea de tablou unde ar fi trebuit inițial să o vadă pe Serena, Irina va juca în turul trei cu Karolina Pliskova, care a scăpat ca prin urechile acului de o înfrângere contra Monicăi Puig. Francă, Pliskova a recunoscut: ”Nu am meritat să câștig acest meci la cum am jucat”. Puig a fost unplayable în primul set, dar până la urmă acest meci este încă o dovadă că în tenis finișul e mai important decât startul și jucătorii mari sunt cei care sunt suficient de stăpâni pe ei și oportuniști pentru a câștiga și când nu merită.

Revenirea Belindei Bencic se dovedește anevoioasă, elvețianca fiind scoasă neceremonios de Bertens în două seturi scurte, ca și Lucic-Baroni, cap de serie 32, care a fost învinsă de wild cardul Kayla Day. Cibulkova a trebuit să tragă serios pentru a trece de Ostapenko, și probabil nu va avea viață ușoară nici în turul următor: va juca cu cealaltă Pliskova, Kristyna, care a servit până acum doi covrigei, unul lui Mattek-Sands în primul tur și unul Kasatkinei în turul doi.

Simona Halep, care va juca la noapte cu Dona Vekic, tocmai a primit o veste tristă din țară: bunicul ei patern a decedat. Indian Wells este din nou locul unde Simona primește vești familiale rele: poate e mai bine să fie departe când asemenea lucruri se întâmplă? Cine știe. Simona joacă primul său meci de când s-a retras la St. Petersburg. Într-un interviu pentru site-ul turneului, ea a spus că e bucuroasă că durerile de la genunchi au dispărut și că, deși a jucat bine la antrenamente, nu are așteptări prea mari dincolo de a concura din nou. ”Îmi lipsește adrenalina competiției. Noi, jucătorii profesioniști, suntem un pic dependenți de tenis.”

Smile, it’s contagious! #BNPPO17 #Halep

A post shared by BNP Paribas Open (@bnpparibasopen) on

Programul zilei de azi, care e gata să înceapă, e plin. Recomand Kerber-Petkovic, primul pe Stadium 1, urmat de Fognini-Tsonga și apoi Jankovic-V.Williams. Cu potențial ar mai fi Dolgopolov-Kohlschreiber, Goffin-Khachanov, Osaka-Zhang. La dublu, Mergea/Qureshi sunt programații primii cu Granollers/Dodig și Tecău/Rojer joacă al doilea meci cu Cilic/Mektic. La categoria dubluri exotice, Del Potro face echipă cu Paes și vor juca cu Muller/Querrey.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi