Încolțită, Simona Halep răspunde în stil: câștigă un meci grozav cu excelenta Dolehide

Treizecizero | 12 martie 2018

Încă o dată, ne-am putut convinge că în tenis nu joacă niciodată numele sau clasamentul. Contează tenisul jucat pe teren, în timpul meciului. La 19 ani și cu puține isprăvi la activ, Caroline Dolehine a atras multe priviri asupra ei după evoluția de azi contra Simonei Halep, și din turneu, per total. Simona, la rândul ei, a răspuns pe măsură. Un meci foarte satisfăcător pentru ambele

Simona Halep a trebuit să tragă din greu pentru a-și continua turneul la Indian Wells, dar este o victorie care trebuie să aibă un gust tare bun. A fost obținută contra unei adversare care a jucat mult, mult peste clasamentul ei și i-a creat româncei tot soiul de probleme. Într-o zi a suprizelor (Djokovic, Kvitova eliminați), Simona a învins-o pe americanca Caroline Dolehine după un prim set brutal pentru ea și un al doilea superb – un set în care a fost necesar tot ce a avut Simona mai bun azi. 1-6, 7-6 (3), 6-2 pentru Simo, care avansează în turul patru și-și îmbunătățește bilanțul în 2018 la 16-1. În turul următor, Simona o va întâlni, marți seara, pe Qiang Wang, chinezoaica de pe locul 46, care, după victoriile cu Bacsinszky și Mertens a eliminat-o și pe Kiki Mladenovic (6-1, 6-2).

Meciul a semănat cu o scenă din Black Panther. Pentru a-și continua cinstit domnia în turneu, Simona a trebuit să accepte provocarea unui outsider. Ca să fie lupta egală, Simona n-a avut la ea una dintre armele ei principale, match fitness-ul, în vreme ce challengerul a primit o ghioagă strașnică, un forehand cu care a lovit – și ce lovituri! – cât a putut prin scutul Simonei. Liderul mondial s-a clătinat serios, ba chiar a fost tăvălit în primul set, dar apoi a făcut ce face orice campion veritabil. Sau erou din filmele Marvel. A acceptat situația, a pus piciorul în prag și a scos pretendenta afară pe ușă, salvând lumea Halepeno de un dezastru care părea iminent, la un moment dat.

Singurul lucru care nu cadrează din analogia asta e că Caroline Dolehide nu e nici pe departe un villain. Ba dimpotrivă, a arătat suficient azi cât să te facă să crezi că are potențial să devină și ea un supererou, într-o bună zi, precum Simona. Încântată de oportunitatea avută – un meci cu numărul 1 mondial, pe o arenă mare din țara natală – Dolehide a venit să joace și să dea totul. Jocul ei s-a potrivit grozav cu condițiile de joc, un teren lent, unde mingea sare foarte mult; asta a venit ca o mănușă pentru topspinul generat de americancă, pe care Simona a avut dificultăți în a-l gestiona o bună bucată din meci.

În condițiile astea, Dolehide s-a prezentat ca un potențial matchup de coșmar pentru Simona, genul de big hitter care îi dă(dea) dureri de cap româncei. Americanca de 19 ani a făcut ravagii cu un forehand lovit cu pasiune, cu care a dictat de pe baseline și a pedepsit orice minge scurtă sau serviciu secund moale. N-a fost însă doar forță brută. Cu un rever slice lovit foarte eficient, Dolehide s-a putut apăra foarte bine și a putut genera probleme suplimentare pentru Simona, schimbând adesea ritmul și dinamica punctelor.  Apoi a jucat nemaipomenit din preajma fileului și a arătat varietate și o bună înțelegere a jocului, adesea anticipând foarte bine unde urma să lovească Simona, ca în cele câteva ocazii când i-a închis româncei culoarele de passing. A trebuit să treacă un set și jumătate ca Halep să reușească, în sfârșit, să treacă de Dolehide urcată la fileu.

Toate astea s-au pliat perfect pe curajul lui Caroline. E drept, lucrurile se leagă frumos când ai 19 ani, n-ai nimic de pierdut contra numărului 1 în lume și mai simți și mingea bine. Însă asta nu înseamnă că a fost simplu de făcut ce-a făcut ea în primul set și cu atât mai mult în al doilea, când a refuzat, din nou și din nou, să cedeze sub presiunea crescândă venită dinspre o Simona ce-și găsea, încetul cu încetul, drumul înapoi în meci.

Dolehide și-a anunțat intențiile din primul game al meciului, un mic maraton de 10 minute, în care a salvat șase mingi de break și s-a înfipt pe baseline. E greu de spus dacă, odată făcut break-ul, meciul ar fi curs rapid în favoarea Simonei; cert e că în game-urile imediat următoare, Caroline lovea deja entuziasmant. La Simona n-a fost atât o problemă de viziune, cât de execuție; s-a simțit încă rugina din jocul ei, capitol la care meciul fără ritm cu Kristyna Pliskova n-avea cum să ajute. Ideile au fost bune, dar execuția a trădat-o. Așa că, deși a evitat dublul break la 0-3, Halep n-a mai putut face același lucru la 1-4, iar Dolehide a zburat cu primul set: 12 lovituri direct câștigătoare și 6 din 7 puncte la fileu.

La 1-1 în setul doi ne-au trecut toate apele. Cu o americancă dezlănțuită și simțind oportunitatea, a fost rândul Simonei să înfrunte 6 mingi de break. La trei dintre ele a găsit răspuns cu winnere, inclusiv un as și un rever în lung de linie, la altele a obținut eroarea, dar e limpede că Simona a trăit periculos în acele momente, lucru resimțit la cele trei retururi direct câștigătoare găsite de Dolehide în acel game.

A fost ca un alt duș rece, după cel sub forma pierderii primului set, care a activat-o pe Simona. Deja începuse să intre în meci când l-a chemat pe Darren, la 3-2. Iar efectele acelei conversații (i-a spus să fie mai agresivă cu reverul în lung de linie, pentru că Dolehide se obișnuise deja să o aștepte pe forehand, respectiv să aștepte în teren serviciul kick) s-au simțit imediat, cu Simona făcând break-ul pentru 4-2 și începând să aibă efecte asupra lui Caroline. Winning at life e mai simplu când ai în colțul tău pe cineva ca Darren, dar prezența lui acolo e rezultatul unui lung șir de alegeri făcute de Simona, așa că ea primește ceea ce merită. Adică capsule cu informație relevantă concentrată, care se adaugă propriei ei judecăți. A fost remarcabil să o vedem pe Simona cum procesează în timp real în căutare de soluții despre cum s-o joace pe o adversară necunoscută, nonșalantă, cu atâtea arme.

Totuși, de la 4-2 în sus, Simona n-a putut capitaliza prea ușor deși începuse să o plimbe pe Dolehide și să preia controlul în raliuri. Americanca de 19 ani s-a apărat excelent cu slice-ul de rever și a răspuns, la rându-i, cu forță și spin. Simona nu și-a putut păstra avantajul break-ului nici la 4-2, nici la 5-3. Dolehide refuza să se predea narativului obișnuit în astfel de situații: un outsider care face un set și jumătate bun, dar care e copleșit de importanța momentului. Dacă a fost ceva s-o copleșească, trebuia să fie pe teren. Din fericire, motivată suplimentar de mingea încasată la rebreak-ul de 4-3, Simona s-a îndârjit și a răspuns pe măsură. Privirea rece, care nu prevestea nimic bun pentru adversara ei, s-a materializat în tiebreak. Un passing mult căutat pentru minibreak, un serviciu doi excelent pentru 4-1, un punct lucrat Halep-style pentru 5-2 și, secunde mai târziu, o reacție de descătușare din partea liderului mondial. Știa că, 90 la sută, meciul fusese câștigat acolo.

Cu o înțelegere foarte bună a momentului, Simona n-a stat pe gânduri și a dat loviturile de grație repede, în startul decisivului. S-a dus dintr-o dată la 3-0 și a dictat ritmul, profitând expert de dispariția adrenalinei la adversara ei. Ultimele zvâcniri ale lui Dolehide n-au mai putut schimba cursul meciului, dar, spre cinstea ei, i-au completat impresia excelentă pe care a lăsat-o azi.

Dar provocarea ei a fost primită și rezolvată pe măsură, iar challengerul, onorat printr-un tenis foarte bun atunci când a trebuit. În Wakanda Simonei, lucrurile arată din ce în ce mai bine.

Într-o zi nu tocmai prietenoasă cu numele mari la Indian Wells (Kvitova și-a văzut oprită seria de victorii la 14 de Anisimova, Djokovic, trimis acasă de Taro Daniel, Pouille, Azarenka sau Ostapenko au ieșit), Simona a găsit răspunsul, iar titlurile cu „ce rușine” și „dezastru” vor trebui să mai aștepte.

A avut răspunsul chiar și așa, în condițiile în care mai are până să-și regăsească nivelul cel mai bun. Meciul de azi, revigorant,  solicitant și jucat cu sufletul la gură, o va ajuta mult în acest sens. Atât din punct de vedere al tenisului și al încrederii în ea, cât și să-i reamintească faptul că zi de zi, ori de câte ori iese pe teren, ea este acum premiul cel mare pentru oricine altcineva e dincolo de fileu.

Iar pentru noi, obișnuiți în general cu dezamăgirile, a fost reconfortant să o vedem încă o dată refuzând să cedeze, refuzând să se panicheze, punând piciorul în prag și găsind o cale. E ceea ce face ea.

*

Nou în 30-0 Shop

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune momente din cariera liderului mondial – se întoarce în ediția a doua! Primul tiraj s-a epuizat, așa că am pregătit un al doilea tipar. Și, în spiritul locului, am pregătit și câteva bunătăți extra 🙂

Noua ediție vine cu:

– conținut nou;
– 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber;
– imagini de la Australian Open, cu ipostazele care definesc traseul eroic al Simonei la Melbourne: accidentarea din turul 1, meciul epic cu Lauren Davis, drama cu Kerber sau finala ireală cu Wozniacki.

– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

Iar ca să continuăm cu surprizele până la capăt, primele 30 de comenzi primesc un cadou în pachet!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi