Încep șocurile: pe partea de tablou a Simonei, Kontaveit și Muguruza sunt eliminate din turneu una după alta

Adrian Țoca | 20 ianuarie 2022

Finalistele WTA Finals de anul trecut au ieșit una după alta, eliminate în turul al doilea, deschizând (prematur) calculele din jumătatea inferioară a tabloului.

Au fost mult prea liniștite primele trei zile de la Australian Open ca să poată continua așa. Și, într-adevăr, în primele ore ale zilei a patra, când majoritatea fanilor încă se îndreaptă spre arene, au picat două favorite importante de pe tabloul feminin.

Anett Kontaveit (6) și Garbine Muguruza (3) au ieșit una după alta, învinse de două oponente foarte inspirate azi: o tânără din noul val și o veterană cu care e mereu dificil să joci.

Clara Tauson a învins-o pe Kontaveit, 6-2, 6-4, pe Margaret Court; minute mai târziu, Alize Cornet a cedat același număr de game-uri cu finalista de acum doi ani: 6-3, 6-3.

Kontaveit și Muguruza au jucat ultimul act al WTA Finals la finalul sezonului trecut; în particular estona a fost într-o formă formidabilă în ultimele șase luni. Dar Slamurile rămân un alt animal.

Kontaveit a pierdut azi contra unei jucătoare care i-a aplicat, practic, tratamentul pe care Anett l-a aplicat majorității tenismenelor pe care le-a întâlnit recent, în seria ei excelentă, pe parcursul căreia a adunat șase titluri, incluzându-l și pe cel de la Cluj. Daneza de 19 ani, campioană la junioare la Melbourne acum trei ani, a dominat cu lovituri năprasnice de pe ambele părți, încheind cu 20 de winners și 13 unforced. Dreapta lui Tauson poate fi intimidantă, și nu o vezi des pe Kontaveit fiind dominată la capitolul forța loviturilor precum a fost azi. Anett n-a găsit nicio soluție să-i strice ritmul unei jucătoare asemănătoare ca stil, dar mult mai bună azi.

Tauson este fostă număr 1 la junioare și, deși n-a obținut rezultate la cel mai înalt nivel precum unele dintre colegele ei de generație, a avut pe sub radar un 2021 foarte bun, câștigând și primul ei titlu WTA. Anul acesta pare că a făcut încă un pas înainte; e mai fit, se deplasează mai bine, se apără mai bine. Aceasta a fost prima ei victorie vs o jucătoare din Top 10; o va întâlni în turul următor pe Danielle Collins.

Simultan, pe Rod Laver se întâmpla cealaltă surpriză; deși, atunci când Alize Cornet e implicată, ar trebui să știi că te poți aștepta la orice. În ziua ei bună, veterana franceză poate fi un coșmar pentru oricine. În mod sigur poate fi pentru Muguruza, pe care o învinsese și anul trecut, la Berlin. De atunci, Garbine a câștigat 10 din 10 meciuri cu oponente din afara Top 60. Până azi.

La a 60-a ei participare consecutivă într-un turneu de Grand Slam, serie începută în 2006, Cornet și-a făcut un cadou splendid. A ținut-o sub presiune pe Muguruza tot meciul, făcându-și rost de 12 mingi de break.

„Azi am intrat pe teren propunându-mi să mă simt bine. Când mă simt bine, joc tenisul cel mai bun. În cei 16 ani de carieră, uneori a lipsit distracția pe teren. Dar acum vreau să mă bucur de ce fac.

Nu știu câți ani mai am de jucat, eu-s un dinozaur prin circuit. Azi a fost cadoul perfect”, a spus Alize, care își serbează ziua de naștere peste două zile. O va întâlni atunci pe învingătoarea dintre Zidansek și Watson, pe o parte de tablou care e acum larg deschisă, după eliminarea a două dintre cele mai bine clasate trei jucătoare.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1483968225037672451?s=20

Dar, înainte de a sărbători prematur calea deschisă pentru Simona, să nu uităm că drumul rămâne la fel de greu. Începând chiar cu cele două jucătoare care au furnizat azi surprizele, care pot fi adversare foarte grele, dar continuând și cu restul numelor. În sfertul trei mai sunt big hittere ca Danielle Collins sau Elena Rybakina, sau Emma Raducanu, care are potențialul să reactiveze nivelul de la New York.

În sfertul patru mai sunt Iga Swiatek, mereu foarte, foarte periculoasă, Marketa Vondrousova, un coșmar de match-up, o anume Kaia Kanepi, sau Aryna Sabalenka, la rându-i capabilă să genereze de nicăieri o zi în care lovește totul în teren – asta, în ciuda problemelor mari pe care le are în aceste zile cu dublele greșeli. Sabalenka a părut că va urma și ea pe lista eliminărilor surpriză, dar a întors după un prim set dezastruos: 1-6, 6-4, 6-2 cu Xinyu Wang.


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi