Încă un pas mare: Simona Halep intră în Top 15 mondial de săptămâna viitoare!

Adrian Țoca | 18 octombrie 2013

Calificarea în semifinalele de la Moscova, după 6-1, 6-1 cu Alisa Kleybanova, îi asigură Simonei un salt de trei locuri în clasament și intrarea între cele mai bune 15 jucătoare din lume.

„E încă devreme, dar forehandul Simonei Halep e foarte solid azi”. Nu trecuseră decât câteva puncte din meci când comentatorul englez își formase deja una dintre concluziile zilei. Forehandul a rămas la fel de sigur și în restul meciului, la fel ca și aproape toate celelalte părți ale jocului româncei. Motiv pentru același comentator să se minuneze la una dintre rarele ei ratări: „Simona chiar e într-un moment în care crede că poate face un winner la fiecare punct”.

A fost business as usual pentru Simona, în sferturile de la Moscova. Un meci controlat din toate punctele de vedere, în care Alisa Kleybanova n-a avut soluții. Nici măcar proverbiala-i determinare a rusoaicei, una dintre cele mai luptătoare jucătoare din circuit, nu i-a folosit prea mult. Halep și-a câștigat cu autoritate serviciile, apoi a returnat din nou foarte lung, tăindu-i din start orice aplomb Alisei, obișnuită să joace agresiv. Dar Simona și-a făcut deja un obicei din a transforma defensiva în ofensivă aproape pe nesimțite: returnând puternic și cu plasament, românca a scos-o deseori mult din teren pe Kleybanova, folosindu-se și de această dată foarte inteligent de geometria terenului și de jocul superior de picioare pentru a-și pregăti încheierea punctului. Pare simplu, și chiar e, câtă vreme erorile neforțate sunt ținute sub control, iar plasamentul loviturilor și încrederea sunt acolo: plimbă-ți adversarul, scoate-l din teren, apoi închide punctul. 

A contat, bineînțeles, și prospețimea Simonei comparativ cu cea a Kleybanovei. Rusoaica, solicitată serios de cele două meciuri câștigate la mare luptă în tururile anterioare, a avut nevoie de îngrijiri medicale la 2-1 în setul doi, apoi a făcut față cu tot mai mare greutate permanentelor schimbări de direcție decise de Simona.

Este a șasea semifinală a sezonului pentru Halep, care o va întâlni pentru calificarea în finală pe Anastasia Pavlyuchenkova, pe care a învins-o recent, cu mare greutate, la Tokyo. Cealaltă semifinală este și ea decisă: Svetlana Kuznetsova – Samantha Stosur. Merită notat că toate jucătoarele rămase în cursă pentru trofeul de la Moscova au fost deja învinse de Simona în acest an.

Mai important este altceva. Rezultatul de la Moscova e un alt pas micuț, dar important, către partea superioară a clasamentului. Cu semifinala reușită aici, Simona Halep este sigură că va intra în Top 15 de săptămâna viitoare, ceea ce este, evident, cea mai bună clasare a carierei. Ar putea ajunge chiar pe 14, în cazul în care va cuceri trofeul.

Victorie uriașă pentru Florin Mergea la dublu

Pe lângă Simona mai avem un alt reprezentant în weekend. După ce a câștigat, săptămâna trecută, turneul challenger de la Rennes alături de austriacul Olivier Marach, Florin Mergea își continuă momentul bun la Viena, acolo unde face din nou pereche cu Lukas Rosol. Cei doi obținuseră deja un succes notabil în turul 1, contra unei perechi cu vechime, israelienii Erlich și Ram (6-4, 6-3), dar au dat o mică lovitură în sferturi. Florin și Lukas au trecut de principalii favoriți ai turneului, dublul Peya/Soares, cei care ocupă locul 2 în lume, imediat după frații Bryan. Peya și Soares au câștigat patru titluri ATP în 2013 și au fost finaliști la US Open. Florin, locul 73 la dublu și Lukas, locul 92, s-au impus cu 7-5, 3-6, 10-8 și s-au calificat în a doua semifinală ATP împreună, după cea de la Gstaad. 

Este încă un rezultat remarcabil pentru Florin, autorul unui sezon excelent, cu trei semifinale ATP (cele două menționate, plus Zagreb) și cu alte șase finale la nivel de challenger (un titlu).

Din păcate, Raluca Olaru s-a oprit în sferturi la Moscova, ea și Olga Savchuk pierzând cu 5-7, 1-6 meciul cu Huber/Rosolska.

Ultima oră: Nadal nu mai vine la Basel

Rafa Nadal a anunțat, în această după-amiază, că s-a retras din turneul de săptămâna viitoare de la Basel, explicând că este foarte obosit după efortul intens din ultima perioadă și că nu se simte complet refăcut fizic. Retragerea lui Rafa mai lasă o portiță deschisă lui Novak Djokovic pentru a-și recupera primul loc la finele anului. Revenim pe această temă.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi