Înapoi în Top 30! Sorana Cîrstea obține o victorie importantă, de moral, cu Marketa Vondrousova, se califică în optimi la St. Petersburg

Radu Marina | 8 februarie 2022

Vondrousova e una dintre cele mai dificile oponente din circuit, un match-up complicat din start pentru o jucătoare de profilul Soranei. E cu atât mai prețios acest nou succes solid al Soranei, care continuă să impresioneze și își primește și răsplata în clasament.

După aproape două ore și jumătate de joc, Sorana Cîrstea a obținut o victorie muncită și foarte importantă cu mereu incomoda Marketa Vondrousova, numărul 38. A fost 7-5, 3-6, 6-4 pentru Sorana care o învinge pentru prima dată pe Vondrousova, după ce în primul lor meci, jucat anul trecut la Australian Open, Sori a câștigat doar șase game-uri. E un rezultat care îi garantează Soranei revenirea printre primele 30 de jucătoare ale lumii pentru prima dată din ianuarie 2014. 

În termeni de clasament, victoria acesta poate nu pare una mare, Sorana, locul 31 în această săptămână, fiind mai bine clasată decât Vondrousova. Însă, în realitate, având în vedere cât de complicată e cehoaica și cât de greu e să te impui în fața ei, meciul acesta câștigat de Sorana e cu adevărat prețios din multe motive. 

Pe de o parte e adversara și stilul ei. Vondrousova e una dintre cele mai dificile oponente din circuit; o stângace care se apără la fel de bine precum atacă, e foarte versatilă, creativă și are o capacitate extraordinară de a se replia din defensivă. Pe de alta e manieră în care a obținut victoria asta: rezistat unor momente foarte dificile, a așteptat ocazia perfectă să atace, a profitat de orice mică oportunitate. 

Deși Vondrousova a avut un început fulgerător de meci, Sorana a revenit de fiecare dată, recuperând de două ori un break în primul set. S-a mers cap la cap până la 6-5, când Sorana și-a obligat adversara să servească pentru a rămâne în set și a profitat de absolut fiecare mică slăbiciune a cehoaicei pentru a plusa și a obține break-ul, implicit și setul. 

Setul doi a fost în totalitate al Marketei. Cehoaica a început setul doi cu break și a câștigat următoarele cinci game-uri la rând. Sorana a oprit seria, a încercat o mică revenire, câștigând trei game-uri la rând și apropiindu-se de adversară la 5-3, însă n-a putut continua revenirea.

Ce s-a întâmplat în decisiv a fost o combinație de nervi tari și multă răbdare din partea Soranei. Răbdarea de a găsi breșe în jocul cehoaicei, de a rămâne lucidă în momente importante și de a accepta atunci când adversara a condus jocul și a dominat-o. Echilibrul acestui set s-a rupt în game-ul șapte, după ce anterior ambele au salvat mingi de break și au ieșit din situații complicate. Cea a Soranei, care a revenit de la 1-2 și 0-40 pe serviciul ei, s-ar putea să fi decis soarta meciului.

Până la urmă, Sorana a fost prima jucătoare care a făcut break-ul, la 3-3. Un break pe care a reușit să-l mențină până la finalul partidei, în condițiile în care ea a pierdut doar trei puncte cu serviciul doi și a avut un procentaj de peste 60% la punctele câștigate cu primul serviciu. 

În meciul următor, Sorana va avea parte de o altă adversară complicată. Cîrstea se vede cu Anett Kontaveit, favorita 2 a turneului de la St. Petersburg. Sorana va avea o misiune dificilă pentru că în cele cinci meciuri jucate până acum cu Kontaveit nu a câștigat niciun meci, iar patru din cele cinci meciuri au fost pierdute în două seturi. 

Suntem singurul site de sport din România cu interviuri exclusive cu jucătorii români la majoritatea turneelor de Grand Slam și în alte momente importante.

Dacă apreciezi articolele și analizele 30-0, precum și interviurile exclusive cu jucătorii români, susține-ne cu un abonament la 30-0+, disponibil AICI.

Ai acces la mai mult conținut exclusiv, doar pentru abonați (plus alte surprize frumoase), și ne ajuți astfel să facem un jurnalism mai valoros și mai cuprinzător pe 30-0. Avem cu toții nevoie de mai mult jurnalism de sport de calitate

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi