Înapoi acasă | Federer va juca turneul de la Gstaad

Adrian Țoca | 2 iulie 2013

Eliminat timpuriu de la Wimbledon, elvețianul va reveni în circuit mai devreme decât era așteptat, alegând un turneu la care n-a mai jucat din 2004. A doua zi după anunțul cu Gstaad, Federer a mai făcut o surpriză, confirmând și participarea la Hamburg. La rândul său, Nadal a confirmat, neoficial, că merge la Montreal.

Imediat după ce a pierdut șocant cu Sergey Stackhovsky săptămâna trecută, Roger Federer a spus, printre altele, că înfrângerea îi oferă mai multe opțiuni, mai multă flexibilitate. „Am mai multe opțiuni decât acum un an, când alergam după puncte ca să revin pe primul loc, ceea ce poate m-a ajuns din urmă anul acesta”, spunea elvețianul. Referirea era clară: programul elvețianului urma să sufere modificări, în condițiile unei pauze atât de mari la care a fost obligat de eșecul din turul 2 de la Wimbledon.

Iar prima decizie a venit mai repede decât s-ar fi așteptat cineva. Primele zvonuri au circulat marți dimineața, cum că fostul lider mondial urmează să facă o schimbare în program. Iar după-amiază, Federer a confirmat oficial pe contul său de Twitter că va juca turneul de la Gstaad. „M-am decis să joc la Gstaad și mă bucur să revin pe teren în Elveția. Este turneul care mi-a dat primul meu wildcard, în 1998”, a scris Federer, motivându-și surprinzătoarea alegere.

Gstaad este un turneu de 250 programat între 20-28 iulie și care face parte din mini-seria de zgură care se interpune între sezonul de iarbă și cel de hard nord-american. Ultima oară când Federer l-a jucat a fost în 2004, când l-a și câștigat, într-o finală cu rusul Igor Andreev, câștigată în patru seturi. Iar în 2003 aici a fost scena faimosului cadou primit de Roger de la organizatori: o… vacă. 

La Gstaad erau deja anunțați o serie de jucători de top. Printre ei, Stanislas Wawrinka, Juan Monaco, Janko Tipsarevic, Mikhail Youzhny, Benoit Paire, Marcel Granollers, Jeremy Chardy, Nikolay Davydenko sau Lukas Rosol vor fi prezenți. 

Pe lista precedenților campioni de la Gstaad se numără și Victor Hănescu, câștigător în 2008, de altfel și singurul titlu ATP din palmaresul românului. Și Victor va fi prezent la ediția de anul acesta.

„Visăm deja la o finală Federer – Wawrinka”, a declarat Jean-Francois Collet, directorul turneului.

Federer va coborî, în premieră după fix 10 ani, pe locul 5 după terminarea Wimbledon. În programul lui mai sunt anunțate, după Gstaad, turneele de la Montreal și Cincinnati. Anul trecut, nici Roger, nici Rafa n-au fost în Canada, dar amândoi au confirmat rezervările la hotel chiar azi, conform organizatorilor.

Interesant este că și staff-ul lui Rafa Nadal a lăsat să se înțeleagă că spaniolul ar putea juca un turneu pe zgură după eliminarea prematură de la Wimbledon. 

Și tot la capitolul participări neașteptate, Serena Williams se va întoarce rapid pe teren după eliminarea de la Wimbledon suferită în fața Sabinei Lisicki. Serena era programată să joace la Bastad, în Suedia, turneu care va începe de luni.

Va juca și la Hamburg!

A doua zi după anunțul referitor la Gstaad, Federer a surprins din nou, confirmând o altă participare neprevăzută: turneul de 500 de la Hamburg. Jucat tot pe zgură, Hamburg se dispută între 13-21 iulie, înainte de Gstaad, așadar, și îi are pe lista jucătorilor confirmați pe Tommy Haas, Nicolas Almagro, Gilles Simon, Ernests Gulbis, Juan Monaco sau Benoit Paire. Și Victor Hănescu va fi la turneul german. 

Hamburg obișnuia să fie turneu de seria Masters, însă și-a pierdut acest statut în favoarea Madridului, moment din care și-a schimbat și locul în calendar. Anterior, Hamburg se juca înainte de Roland Garros. Oficialii turneului au dat în judecată ATP, fără succes însă. 

Federer a câștigat 4 titluri la Hamburg, iar în 2002 și-a sărbătorit aici intrarea în Top 10. De asemenea, una dintre cele mai frumoase amintiri ale sale de la acest turneu o reprezintă oprirea seriei de victorii a lui Rafa pe zgură, Nadal pierzând după 81 de victorii consecutive pe această suprafață. 

Decizia lui Federer pare un pic ciudată. Elvețianul i-a obișnuit pe toți cu alegerile strategice foarte înțelepte ale turneelor, însă ideea de a juca două turnee pe zgură înaintea sezonului de hard pare riscantă, mai ales în contextul în care, inițial, Roger anunțase un sezon mai scurt în 2013. Fără îndoială că eliminarea prematură de la Wimbledon și inevitabila cădere în clasament i-au schimbat planurile. Pe de altă parte, alegerile unor turnee „prietene”, la care are o mulțime de amintiri frumoase, sună ca o tentativă de a scutura un pic rutina, de a aduce ceva nou, aer proaspăt într-un an slab din toate punctele de vedere. Cu puține victorii la activ în 2013 pentru standardele lui, mini-turul de zgură ar putea fi o încercare de recăpătare a încrederii și a ritmului de joc. Din acest punct de vedere, traseul de vară al lui Federer seamănă oarecum cu cel de iarnă al lui Nadal (Vina del Mar, Sao Paulo, Acapulco), cu diferența că Rafa chiar avea nevoie de zgură, suprafața lui de bază. 

 

Ce vor purta Roger și Rafa la US Open

Tot la capitolul Fedal, iată și colecțiile pregătite de Nike pentru cei doi pentru US Open 2013. 

Federer – de zi

Federer de seară

Nadal de zi

Nadal de seară

Murray

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi