În sfârșit! Team World câștigă prima dată Laver Cup, după patru eșecuri consecutive

Adrian Țoca | 25 septembrie 2022

De acum, cu Laver Cup încheiat, începe oficial viața fără Roger Federer în circuit – și cu multe gânduri și amintiri și emoții de despachetat.

Team World a câștigat în premieră Laver Cup, ediția 2022, după o zi de duminică excelentă, în care Felix Auger-Aliassime sau Frances Tiafoe au adus victorii mari și puncte la fel.

Team World s-a impus în cele din urmă cu 13-8, trecându-și astfel în cont trofeul pentru prima dată, după ce echipa europeană triumfase în toate cele patru ediții jucate anterior (Praga, Chicago, Geneva, Boston). Ediția 2023 se întoarce pe continentul nord-american, urmând să se dispute la Vancouver.

E remarcabil faptul că Team World a câștigat exact într-un an în care Team Europe i-a adus la start pentru prima dată în istorie pe cei patru mari – Federer, Nadal, Djokovic, Murray.

Însă Federer, venit, firește, după mai bine de un an de pauză, n-a jucat decât un meci, și acela de retragere.

Nadal s-a retras și el din turneu imediat după meciul de dublu jucat alături de Roger, pentru care a venit special la Londra – o decizie de aplaudat, în condițiile în care soția lui Rafa așteaptă primul copil. Rafa a dat de înțeles că trece prin momente delicate, vorbind de „un conflict interior important”, iar sosirea lui n-a fost în niciun caz așa de sigură cum a părut o vreme.

La rândul său, Andy Murray e departe de forma de altă dată, dar să nu uităm cât de remarcabil e că el joacă tenis în continuare la un nivel înalt în condițiile în care are un șold de metal.

Iar Novak Djokovic vine după două luni de pauză, fără meciuri oficiale în picioare. Și deși ziua de sâmbătă i-a aparținut – el jucând excelent la simplu versus Tiafoe, și la fel de bine și la dublu, în perechea inedită cu Berrettini, ambele, meciuri câștigate – lucrurile n-au mai fost la fel duminică. În fapt, tocmai aici intervine una dintre problemele pauzelor lungi; match fitness-ul, sau lipsa lui mai bine zis, se simte mai mult tocmai când meciurile sunt legate în zile consecutive.

În condițiile astea, fără vreun asterisc, Team World nu putea prinde o oportunitate mai bună. Iar echipa lui John McEnroe a profitat de ea din plin, deși a intrat în ziua crucială de duminică condusă cu 8-4. Dar duminică toate au mers în direcția echipei care a jucat, tehnic vorbind, în deplasare. Auger-Aliassime și Sock au câștigat cu 10-8 în match tiebreak dublul cu Berrettini și Murray. Apoi, Felix Auger-Aliassime a luat încrederea de acolo și a făcut un meci aproape impecabil cu Novak Djokovic, expunându-i sârbului lipsa de meciuri: 6-3, 7-6.

Când soarta întâlnirii depindea în mare măsură de meciul Tsitsipas – Tiafoe, ai fi putut să juri că Europa e în pericol. De când cu traseul excelent de la US Open, Frances joacă cu un swag evident. Și, după un prim set dominat de Tsitsipas, Frances a dat absolut totul în două seturi memorabile. Întâi, un tiebreak incredibil în setul doi, în care Tsitsipas a avut patru mingi de meci, patru oportunități masive de a readuce Team Europe în cărți și de a forța un meci decisiv pentru titlu între Ruud și Fritz, dar un tiebreak câștigat de american până la urmă cu 13-11. Apoi, în match tiebreak, diferența minimă s-a repetat, tot în favoarea lui Tiafoe: 10-8, trei puncte pentru Team World, și victorie.

Dincolo de gustul dulce-amar al momentelor din jurul meciului de retragere al lui Roger, evenimentul a fost, ca toate edițiile, absolut impecabil. Aceeași bucurie ca de fiecare dată, aceleași sentimente neobișnuite când vezi rivali de-o viață încurajându-se brusc unul pe altul, același format captivant, care lasă loc unor răsturnări până în ultima clipă.

Laver Cup e un format câștigător și nimic nu o să schimbe prea curând asta, pentru că este o rețetă aproape perfectă, aplicată cu succes an de an. E greu să fie stricată, copiată sau depășită de un alt format. Singurul lucru care îi lipsește, cum am mai scris-o, e o versiune feminină, care însă, aparent, e în cărți pe una din mesele tenisului.

De acum, cu Laver Cup încheiat, începe oficial viața fără Roger Federer în circuit – și cu multe gânduri și amintiri și emoții de despachetat. Elvețianul a promis deja că se va întoarce la ediția viitoare – ar fi și greu să n-o facă, în condițiile în care competiția aceasta este co-fondată de el. De văzut în ce rol; declarația lui de la ceremonia de încheiere dă de înțeles că ar fi vorba despre un rol din care va susține ambele echipe, nu doar Team Europe, în care a jucat în ocaziile de până acum.

https://twitter.com/LaverCup/status/1574083778355552261?s=20&t=6ew1f_rKlZAoC-AS3-8fng
https://twitter.com/LaverCup/status/1574086956782391296?s=20&t=6ew1f_rKlZAoC-AS3-8fng

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi