În semifinalele ATP Finals, primii trei jucători ai lumii și tenismanul cu cel mai mare progres în 2021

Radu Marina | 19 noiembrie 2021

Zverev va căuta să arate iar că e un adversar de temut pentru Djokovic, în vreme ce Medvedev pornește mare favorit cu Ruud.


Pentru o perioadă limitată, ai disponibilă o ofertă excelentă: tricoul Grand Slam Life, versiunea albă, alături de trei perechi de Socks 30-0, la doar 89 de lei!

Obții astfel un discount net de 75 de lei din valoarea reală a produselor. Profită de oportunitate acum, în limita stocului! Comandă AICI.

»» Vrei altă combinație? Alege oferta asta: publicația dedicată titlului Simonei la Wimbledon + 3 perechi de Socks, la doar 99 lei.

Deși retragerile lui Matteo Berrettini și Stefanos Tsitsipas au umbrit într-o mică măsură meciurile din grupele ATP Finals, semifinalele Turneului Campionilor arată foarte bine: Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Alexander Zverev și Casper Ruud vor lupta, sâmbătă, pentru un loc în finală. Adică Top 3 din lume și jucătorul care a surprins pe toată lumea în acest sezon.  

Novak Djokovic vs. Alexander Zverev 

Novak Djokovic și Alexander Zverev ajung în semifinale după un parcurs diferit. Djokovic și-a câștigat clar primele două meciuri, cu Casper Ruud (7-6, 6-2) și Andrey Rublev (6-3, 6-2), rezolvând problema calificării înainte de ultimul meci, cel cu Cameron Norrie, în vreme ce Zverev a câștigat prin retragere meciul cu Berrettini, a pierdut greu cu Daniil Medvedev într-un tiebreak decisiv și și-a obținut calificarea în semifinale după o victorie comodă cu Hubert Hurkacz, 6-2, 6-4. 

Djokovic și Zverev se vor vedea pentru a 11-a oară în carieră. În acest sezon, cei doi s-au întâlnit deja de patru ori, trei întâlniri fiind câștigate de Djokovic (ATP Cup, Australian Open, US Open). Singura victorie obținută de Zverev în acest an a avut însă o semnificație mare: la Jocurile Olimpice, una dintre cele mai dureroase înfrângeri pentru Nole. 

Meciul acesta e unul foarte așteptat din multe motive. Pe de o parte e rivalitatea celor doi, care a crescut mult în intensitate în acest sezon, toate cele patru meciuri din 2021 mergând în decisiv. Pe de alta, condițiile indoor, acolo unde atât Djokovic, cât și Zverev excelează. 

Celor doi le plac astfel de condiții rapide, pentru că le pune în valoare jocul, drept dovadă și rezultatele lor înregistrate la ATP Finals de-a lungul timpului: cinci titluri, două finale, trei semifinale Djokovic, un titlu și o semifinală pentru Zverev. 

Zverev a înțeles în ultimul an că are armele necesare să-l învingă pe Djokovic, chiar și pe acel Djokovic imposibil de trecut mingea prin el. În ultimele meciuri, Zverev a stat foarte aproape de Djokovic, l-a pus în dificultate în repetate rânduri și a reușit să-l facă, nu de puține ori, să intre în jocul lui. Dacă serviciul lui va funcționa la parametri înalți – iar în acest sens semnele sunt bune (cu Hurkacz nu și-a pierdut niciodată serviciul, a servit 11 ași și a pierdut doar patru puncte cu prima servă; cu Medvedev a servit 18 ași și și-a pierdut doar o dată serva) -, atunci Djokovic nu va avea o viață ușoară. 

Când serviciul îl ajută, Zverev nu are doar confortul acelor free-points, ci încrederea dată de serviciu se transferă și în jocul din câmp: e mai agresiv, atacă des, ia mingea mai devreme, e mai intens în defensivă sau când face trecerea defensivă-ofensivă. Sunt aspecte care îl deranjează mult pe Djokovic, atât pentru că nu poate prelua controlul în punct încă de la retur (cum face cu majoritatea oponenților), cât și faptul că atunci când se ajunge la un joc de care pe care, are momente în care e depășit de agresivitatea neamțului. 

În partea lui de teren, Djokovic pare intrat din nou în acea formă bună: are șase victorii la rând, e confortabil și pare să-și fi recăpătat deplin încrederea (sau poate nu a pierdut-o niciodată?) după eșecul de la US Open. 

Daniil Medvedev vs. Casper Ruud

Daniil Medvedev este calificat în semifinalele ATP Finals după trei victorii excelente, ducându-și la opt seria de victorii consecutive la acest turneu. Deși Medvedev era deja calificat în semifinale după victoria cu Alexander Zverev, rusul nu s-a lăsat mai prejos în ultimul meci din grupe, cu Jannik Sinner, meci care nu a avut mari implicații pentru el, dar în care a muncit serios chiar și așa: a revenit de la 2-4 în setul decisiv, a salvat două mingi de meci și a câștigat, în final, 6-0, 6-7, 7-6, după mai bine de două ore de joc. 

Pentru o nouă finală la ATP Finals, Medvedev trebuie să treacă de Casper Ruud. Norvegianul e surpriza acestui turneu; după un sezon absolut impresionant, cu cinci titluri ATP câștigate și un salt în clasament până în Top 10 ATP, Ruud termină anul în stil mare, cu unul dintre cele mai relevante rezultate pentru el. 

Ruud și-a obținut locul în semifinale după două victorii cu Cameron Norrie (înlocuitorul lui Stefanos Tsitsipas) și cea de azi, decisivă, cu Andrey Rublev: 2-6, 7-5, 7-6 (5), cu revenire de la 2-3 cu break în setul decisiv. 

Medvedev și Ruud se vor întâlni la Torino pentru a treia în carieră. Rusul conduce cu 2-0 la întâlnirile directe, ultimul meci având loc chiar în acest sezon, pe iarba de la Mallorca. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi