Zi cu trofee pentru tenisul românesc! Florin Mergea, campion la Vina Del Mar, Horia Tecău, titlu la Zagreb, juniorii câștigă Winter Cups

Adrian Țoca | 9 februarie 2014

Tenisul românesc a început sezonul 2014 mai mult decât promițător. Titlurile băieților de azi ridică totalul trofeelor la 4, după cele două ale Monicăi Niculescu. Nu doar la seniori am câștigat. Echipa de băieți U12 a câștigat, tot azi, finala Winter Cups.

Florin Mergea a așteptat ani grei pentru astfel de momente fericite, dar acum nu mai lasă șansele să treacă pe lângă el. Olteanul a câștigat al doilea trofeu ATP al carierei din tot atâtea finale jucate, grație victoriei reușite în noaptea de duminică alături de Oliver Marach, în finala turneului de la Vina del Mar, din Chile, turneu din categoria 250. Mergea și Marach s-au impus în două seturi cu favoriții doi, Cabal/Farah. A fost 6-3, 6-4, pentru primul lor titlu ATP de când au decis să joace împreună.

Ca și la Viena, unde, alături de Lukas Rosol, a câștigat sezonul trecut primul turneu de dublu al carierei la profesioniști, Florin a făcut încă o dată un turneu remarcabil de la început și până la sfârșit. În ambele cazuri, Mergea a lăsat în spate perechi redutabile de dublu. În Austria, printre învinși s-au numărat Erlich/Ram, Peya/Soares (locul doi în lume) și Nestor/Knowle.

În Chile, parcursul a fost de asemenea de ținut în minte. Totul se putea termina în turul 1, când Florin și Oliver au salvat două mingi de meci contra perechii Giraldo/Gonzalez. Au depășit momentul și s-au impus cu 11-9 în supertiebreak. În turul doi, încă o victorie grea, tot în decisiv, de această dată 10-7 cu Lorenzi/Volandri. În semifinale a venit marea lovitură: victoria la spaniolii Granollers/Lopez, favoriții 1. Și tot în trei seturi.

Paradoxal, finala a presupus cele mai mici emoții. Afară de un start în care și-au pierdut serviciul, Florin și Oliver au fost mereu în control și s-au impus în două seturi, într-o oră și 11 minute.

Cel mai recent succes al lui Florin completează o perioadă minunată a acestuia, în care parcă toate ghinioanele primilor ani ai carierei s-au răzbunat. Cum scriam anul trecut, „tenisul îi datora, la rându-i, câte puțin din dulceața victoriilor. Așa că, după Marele Restart, Florin a urcat în clasament și și-a rescris povestea. Lucrurile bune se întâmplă celor care muncesc„.

De când și-a reluat cariera, Florin a urcat pas cu pas, a adunat punct cu punct și este acum în cea mai bună perioadă la profesioniști. În 2011, când a decis să-și mai dea o șansă după ce abandonase tenisul pentru un an, Florin a început de la nivelul cel mai de jos. De atunci și până acum a jucat 17 finale de turnee challenger, câștigând șapte dintre ele. Cum povestea chiar el aici, abordarea a fost diferită acum: a încercat să nu mai pună presiune pe el, ca în anii de după juniorat. Și-a propus mai întâi să ajungă în primii 200, apoi în prima sută, și abia apoi să stabilească un alt obiectiv. La cum merg lucrurile, Florin o să aibă în curând motive să ridice și mai mult ștacheta. Cu punctele câștigate în Chile, Florin și Oliver vor urca până în zona Top 10 în clasamentul Race to London, cel alcătuit doar pe baza rezultatelor din acest sezon! În clasamentul de dublu, Mergea își va îmbunătăți cea mai bună clasare personală și va intra în Top 50. Lucru pe care l-a remarcat și el după meci: „Intrarea în Top 50 e un pas mare pentru mine. Am început anul excelent”.

La rândul său, Marach se gândește chiar mai sus, la o potențială calificare la Londra: „Am jucat de două ori acolo, ar fi frumos pentru Florin să ajungă și el la Turneul Campionilor. Așa că vom da tot ce putem și vom încerca să fim foarte constanți. Dacă jucăm bine avem o șansă să ne calificăm”.

După titlul de la Vina del Mar, Florin și Oliver vor juca săptămâna viitoare la Buenos Aires, unde sunt, de asemenea, favoriți 4. În primul tur ei îi vor întâlni pe Andujar/Bracciali.

 


Horia Tecău, primul titlu alături de noul partener

Un start mai anevoios de sezon a fost lăsat rapid în urmă în cel mai eficient mod: cu un titlu. Horia și Jean Julien Rojer au reușit să obțină primul trofeu de la startul parteneriatului lor: au câștigat la Zagreb, după o finală în trei seturi cu perechea Marx/Mertinak. Rojer/Tecău, favoriți 2 în Croația, au câștigat cu 3-6, 6-4, 10-2.

După un prim set pierdut în 27 de minute în condițiile unui singur break, dublul româno-olandez a revenit și s-a distanțat rapid în setul secund. Și-au pierdut serviciul când serveau pentru set, la 5-3, dar au replicat imediat cu un alt break. Super tiebreak-ul a fost într-un singur sens, iar după o oră și 10 minute, Horia a redevenit campion la Zagreb. Mai câștigase aici în 2011.

Este al 17-lea titlu la dublu al carierei lui Horia, al cărui palmares (mai jos) arată tot mai impresionant. Drept urmare, de luni vom avea doi români în Top 10 Road to London.

„E un sentiment foarte drăguț”, a declarat Rojer pentru site-ul ATP. „E ceea ce ne-am dorit în momentul în care am decis să jucăm împreună. Un titlu atât de devreme nu poate decât să ne ajute la încredere. Sper să putem folosi această încredere în turneele mai mari. Nu știam că a fost al 10-lea meu titlu, probabil că Horia râde, el are mult mai multe”, s-a amuzat olandezul.

Horia vede și el avantajul acestui titlu în perspectivă: „Nu am jucat prea multe meciuri în Australia, așa că această săptămână e binevenită. Urmează o mulțime de turnee importante, așa că e important că am reușit să câștigăm deja un trofeu”.

Cu titlurile lui Mergea și Tecău de astăzi, bilanțul românesc pe 2014 urcă la patru trofee, toate câștigate la dublu. Ceea ce e interesant e că se respectă tradiția de anul trecut. Atunci au fost trei weekenduri în care românii au „lipit” trofeele: Simona și Raluca la Nurnberg, apoi Simona, Horia și Irina la Hertogenbosch, și, într-un final, Simona la Moscova și Florin la Viena.


 

Bilanțul titlurilor lui Horia

Total: 17

cu Jean-Julien Rojer – Zagreb (2014, indoor hard) 

cu Robert Lindstedt – Casablanca (2010, zgură), Hertogenbosch (2010, iarbă), Bastad (2010, zgură), New Haven (2010, hard), Casablanca (2011, zgură), Bastad (2011, zgură), București (2012, zgură), Hertogenbosch (2012, iarbă), Bastad (2012, zgură), Cincinnati (2012, hard).

cu Max Mirnyi – București (2013, zgură), Hertogenbosch (2013, iarbă), Beijing (2013, hard)

cu Marcus Daniell – Auckland (2010, hard).

cu Dick Norman – Zagreb (2011, indoor hard)

cu Victor Hănescu – Acapulco (2011, zgură)

Finale pierdute: 13

cu Robert Lindstedt – Wimbledon (2010, iarbă), Brisbane (2011, hard), Hertogenbosch (2011, iarbă), Wimbledon (2011, iarbă), Washington (2011, hard), Beijing (2011, hard), Rotterdam (2012, hard indoor), Madrid (2012, zgură albastră), Wimbledon (2012, iarbă).

cu Max Mirnyi – Sydney (2012, hard), Delray Beach (2012, hard)

cu Andrei Pavel – Kitzbuhel (2009, zgură)

cu Victor Hănescu – Stuttgart (2009, zgură) 

 

România a câștigat Winter Cups

E o zi bună pentru tenisul românesc nu numai la nivelul seniorilor. Echipa masculină U12 a României s-a impus la Winter Cups by Head, competiție desfășurată în Cehia și care echivalează cu cea mai importantă competiție indoor la nivel european pe echipe. Winter Cups a fost rezervată, de-a lungul anilor, categoriilor Under 14 și Under 16, dar și-a introdus, recent, și categoria Under 12. 

Formatul de desfășurare a presupus o fază preliminară, compusă din patru grupe de calificare. Una dintre ele s-a jucat la Craiova, iar România a câștigat-o, după 3-0 cu Polonia, 3-0 cu Ungaria și 2-1 cu Elveția. Astfel, micii tricolori au obținut calificarea pentru turneul final din Cehia. La Vendryne, românii au trecut mai întâi de Belarus, cu 2-1, apoi au scos Rusia, cu același scor, obținând calificarea în finala în care au reîntâlnit Elveția. Meciul, jucat după structura Fed Cup (două meciuri de simplu, nr.1 vs nr.1, respectiv nr.2 vs nr.2, apoi meciul de dublu), a fost tranșat de români încă după meciurile de simplu. Mihai Radu Papoe l-a învins cu 6-4, 6-2 pe Jean Marc Malkovski, iar Sebastian Gima a trecut de Riedi Leandro, scor 7-5, 6-2. 

Scorul final a fost de 3-0 pentru România, grație victoriei de la dublu, unde Papoe și David Nicholas n-au cedat decât trei game-uri. 

Este primul succes al României la Winter Cups. Echipa României este alcătuită din Sebastian Gima, David Nicholas, Mihai Radu Papoe, iar căpitanul nejucător este Radu Popescu. Despre ei și despre alți juniori talentați ai tenisului românesc, pe larg în viitoarele episoade ale serialului „Viitorul începe acum”, care urmează să fie publicate în perioada imediat următoare.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi