În curs de coliziune: toate meciurile din Manic Monday de la Wimbledon, explicate

Adrian Țoca | 7 iulie 2019

După o zi în care ne-am tras răsuflarea, Wimbledon repornește cu cea mai bogată zi de tenis de top a anului. E ziua perfectă în care să ai bilet la Wimbledon: 16 meciuri, aproape toți marii favoriți încă în cursă.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de


Fotografii: AELTC

Feminin

[1] Barty vs Riske

Primul test serios din turneu pentru liderul mondial. Sau primul pentru Riske? Lăsând gluma la o parte, Barty se vede cu o jucătoare expertă pe iarbă. Anul acesta, Alison a câștigat 13 meciuri din cele 14 jucate pe iarbă (titluri la Surbiton, Hertogenbosch). În precedentele tururi, Riske are două victorii foarte respectabile, cu Vekic și Bencic. Barty aduce, la rându-i, o serie de 15 victorii consecutive, ultima care a bătut-o fiind Mladenovic, la Roma. Riske a câștigat unicul meci direct, culmea, pe iarbă. De văzut.

 [11] S. Williams vs [30] Suarez Navarro

Ceea ce se profila a fi un traseu foarte dificil s-a mai simplificat pentru Serena, care a făcut un meci bun și, mai ales, cu mult mai puține erori, într-un matchup avantajos cu Julia Goerges. Alt match-up și mai avantajos urmează: cu Suarez-Navarro, Serena a câștigat toate cele șase meciuri și în niciunul nu a pierdut mai mult de trei game-uri pe set.

Strycova vs [21] Mertens

Strycova a scos-o pe Bertens în turul precedent, dovedindu-și din nou abilitățile pe iarbă, o suprafață pe care are un bilanț în carieră excelent, 59-34. Mertens a navigat pe un traseu cu Ferro și Monica Niculescu, două jucătoare cu al căror stil se simte bine, înainte de a supraviețui unei lupte dure cu Qiang Wang. Elise a câștigat singura întâlnire anterioară, tot la un Slam, anul trecut, la USO.

[19] Konta vs [6] Kvitova

În termeni de reputație, formă și competență pe iarbă, acesta e fără doar și poate meciul optimilor de finală. Pe de o parte, Johanna Konta, cu o vară extraordinară, în care nu i-a lipsit mult să joace prima ei finală de Slam tocmai pe zgură și care, în ciuda unor turnee pregătitoare mai puțin reușite, a început să-și ridice jocul la Wimbledon (victorii cu Ana Bogdan, Siniakova și Sloane Stephens). Pe de altă parte, o dublă campioană la Wimbledon și o jucătoare capabilă să câștige acest turneu oricând, dar care continuă să joace cu semne de întrebare în ce privește brațul accidentat cu câteva săptămâni în urmă. Petra n-a pierdut set cu Jabeur, Mladenovic și Linette. Head-to-head-ul o avantajează pe Kvitova, 3-1, dar pe iarbă e 1-1. Meci de văzut.

[8] Svitolina vs [24] Martic

Intrăm în jumătatea de tablou a Simonei. Unde, cumva, Petra Martic rămâne pe sub radar, deși s-a transformat într-o jucătoare splendidă de Slamuri (și nu numai). Petra, finalistă la București anul trecut, a câștigat în trei seturi toate cele trei meciuri de până aici, dar traseul a fost dificil: Brady, Potapova, Collins. O întâlnește pe Elina Svitolina, care a avut ceva șansă în turul doi, unde a supraviețuit meciului cu Gasparyan după ce rusoaica a capotat din cauza crampelor. Dar Svitolina știe și ea câte ceva despre accidentări; vara asta i s-a compromis tocmai din cauza genunchiului. Pentru ea e un rezultat deja bun, pe care-l poate îmbunătăți și mai mult: cu Martic are 3-1 în meciurile directe, e drept, toate pe zgură. Croata își poate folosi mai bine varietatea pe iarbă pentru a încerca un al doilea sfert de finală consecutiv în turneele de Slam.

Muchova vs [3] Ka. Pliskova

Duel cehesc între una dintre noile noastre favorite la 30-0, Karolina Muchova, și Karolina Pliskova. Muchova e la cel mai bun rezultat al ei în Slamuri după ce a bătut-o pentru al doilea Slam la rând pe Kontaveit. De la USO încoace, Muchova are un bilanț de 28-9. Dar cehoaicele au o tradiție în care jucătoarea mai bine clasată tinde să câștige duelurile cu o conațională. Pliskova a oprit-o pe Muchova și la AO, anul acesta (6-3, 6-2) și, după ce a supraviețuit testului foarte greu dat de Su-Wei-Hsieh, nu va vrea să rateze această șansă la un prim sfert de finală la Wimbledon – singurul Slam la care încă nu a ajuns atât de departe.

[7] Halep vs [Q] Gauff

Meciul zilei, în termeni de storylines și audiență. Firește, meciul zilei pentru noi indiferent de storylines și audiență. Va fi interesant să o vedem pe Simona probabil motivată suplimentar de zumzetul din jurul acestui meci, dar și de suportul masiv pe care-l va primi adversara ei, lucru aproape de neîntâlnit în meciurile Simonei de oriunde pe Pământ. Nu că ar mai avea nevoie de motivație: e o optime de finală la un Slam mereu dificil și imprevizibil, o șansă la a ajunge departe pe draw, într-un al 4-lea sfert de finală al ei la Wimbledon. Ca notă: dacă ar putea fi o îngrijorare pentru că există o pauză de două zile între precedentul ei meci și acesta (cum a fost și la RG), ei bine, nu e cazul. Situația e diferită de data asta; e o pauză de care se știa, care nu-i schimbă rutina în vreun fel. Simona nu reacționează bine la schimbări de program neanunțate (precum cea de la Paris).

E o ocazie excelentă pentru Simona de a-și reafirma condiția de jucătoare de nivel înalt în WTA.

Zhang vs Yastremska

Un meci cu totul imprevizibil, așa cum se întâmplă adesea la Slamuri. Zhang nu câștigase vreun meci la Wimbledon până anul acesta, iar acum le-a învins autoritar pe Garcia, Wickmayer și Wozniacki. Yastremska a făcut o treabă bună pe un traseu cu Giorgi, Kenin și Golubic, confirmând progresul început de anul trecut; era, probabil, o chestiune de timp până să confirme asta și la Slamuri, iar Wimbledon e un decor bun pentru loviturile ei de forță. Ucraineanca a câștigat unicul duel anterior, anul trecut, în Hong Kong. O șansă excelentă pentru ambele jucătoare la un sfert de finală de Slam; Zhang mai are unul, la AO 2016.

De aici se va alege adversara învingătoarei dintre Simona și Cori Gauff.

Masculin

[1] Djokovic vs Humbert

Singurul NextGen rămas în turneu în săptămâna a doua este, neașteptat, francezul Ugo Humbert, care l-a eliminat pe mai bine cotatul Felix Auger-Aliassime în runda precedentă, după ce beneficiase și de retragerea lui Monfils în turul 1 (Gael a avut 2-0 la seturi, s-a retras la 0-3 în decisiv). Pentru Novak e o altă oportunitate să-și regleze jocul; sârbul a fost testat serios până acum doar două seturi, cât timp a putut să stea Hurkacz cu el, cedându-l chiar pe al doilea. Per total, un traseu binevenit pentru sârb, care s-a mai putut relaxa, în condițiile în care tensiunile politice din jurul rolului său ca președinte al Consiliului Jucătorilor amenințau să-i marcheze turneul.

[21] Goffin vs Verdasco 

David Goffin își continuă revirimentul început la Halle, unde a făcut finală și un set foarte bun cu Federer. A câștigat un maraton dramatic cu Medvedev în turul anterior, revenind de la 1-4 în decisiv, într-un duel cu lovituri extraordinare de ambele părți. Dincolo, Verdasco a fost (neașteptat de?) solid pe un traseu cu Majchrzack, Edmund și Fabbiano. E o oportunitate pentru Nando să revină în sferturile Wimbledon la șase ani de la unica prezență anterioară. Dincolo, Goffin are doar două sferturi de Slam în palmares, niciunul la Wimbledon. 3-3 e scorul întâlnirilor dintre cei doi.

[26] Pella vs [15] Raonic

Din toți cei rămași pe partea lui Djokovic, Milos Raonic este jucătorul care, simultan, merge pe sub radar și știe cu ce se mănâncă un traseu foarte lung la Wimbledon. AO e Slamul lui cel mai consistent și unde a făcut cel mai bun tenis al carierei, dar la Wimbledon a jucat o finală, în 2016, după ce a câștigat acel duel dramatic cu Federer. Milos, ieșit din prim-plan mult timp din cauza accidentărilor, a reintrat în viteză în acest turneu în care n-a cedat set până acum. Guido Pella a făcut un meci grozav cu Kevin Anderson în turul precedent, scoțându-l cu 3-0 pe finalistul ediției precedente.

[23] Bautista Agut vs [28] Paire

Pentru un jucător care nu suporta iarba acum câțiva ani, Paire a început să adune rezultatele în ultimii ani, și iată-l a doua oară în trei ani în optimi. Cu toate astea, are în față un matchup de coșmar în persoana mereu incomodului Roberto Bautista-Agut. Ibericul l-a bătut de 8 ori din 9 ocazii pe Benoit și, după victoria cu Khachanov din turul anterior, pare bine plasat pentru un prim sfert de finală la Wimbledon (și al doilea de Slam al carierei, după cel de la Melbourne, de anul acesta).

Querrey v Sandgren 

O raritate: va fi primul duel între doi americani în săptămâna a doua la Wimbledon în ultimii 19 ani. Asta după ce, între 1968 și 2000 se întâmplaseră 72 de astfel de meciuri. Niciun american nu a mai ajuns într-o finală de Slam de la Andy Roddick, care pierdea acea finală dramatică de acum 10 ani la Wimbledon, cu Federer (16-14 în setul cinci).

Querrey e jucătorul mai experimentat dintre cei doi, cu o semifinală la All England Club acum doi ani; Sandgren e abia la al șaselea turneu pe iarbă. În turul precedent l-a învins pe Fognini, care, după două victorii de cinci seturi, a capotat, atât cu nervii, cât și fizic.

Sousa vs [3] Nadal

Portughezul Joao Sousa a făcut deja istorie după ce l-a învins într-un meci spectaculos de cinci seturi pe Dan Evans, devenind primul jucător din țara sa care ajunge atât de departe la Wimbledon. Acum va culege roadele, bucurându-se de un meci pe Centre Court cu Rafael Nadal. După ciocnirea cu Kyrgios, Rafa a arătat impecabil cu Tsonga, iar jocul său îl recomandă pentru săptămâna a doua. Teoretic, doar eventualele bombe ale lui Sam Querrey îl mai pot opri să ajungă în semifinale.

[8] Nishikori vs Kukushkin

Iată un head-to-head pe care nu l-ați fi intuit: 9-0. O șansă excelentă pentru Nishikori, deja trecut fără mari eforturi în săptămâna a doua, să ajungă și mai fresh în sferturi, fază a Slamurilor în care, de regulă, ajungea absolut epuizat, după lupte grele în tururile anterioare.

[17] Berrettini vs [2] Federer

Federer a fost încercat serios de Lucas Pouille în turul trei și a răspuns bine testului, câștigând un meci strâns, dintre care două seturi au fost echilibrate. A fost a 350-a victorie în turneele de Slam reușită de Roger, un record absolut. Va avea, fără doar și poate, probabil cel puțin încă un alt set greu și cu Berrettini, un jucător cu un progres remarcabil în acest sezon, în care a câștigat, recent, și titlul pe iarba de la Stuttgart. „Mi-am dat seama că trebuie să încetez să mai țin cu el când mi-am văzut prima dată numele pe un tablou pe care era și el”, a declarat Matteo despre cum a crescut ca fan al elvețianului.

30-0 Tee a revenit în Shop!

Unul dintre cele mai bine vândute tricouri din Shop revine pe stoc, la cererea voastră. 30-0 Tee e din nou disponibil: ia-ți acum un tricou din Shop, AICI. Cantitățile sunt limitate!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi