În contextul discuțiilor despre negativitate, Simona punctează: „În ultimii doi ani nu am pierdut multe meciuri din cauza asta”

Treizecizero | 28 martie 2019

Și are dreptate. Simona a observat că înfrângerile ei din ultimii doi ani sunt eminamente venite din motive pur sportive – că nu a făcut suficient pentru victorie în ziua respectivă -, și nu din cauza atitudinii negative. Și, de asemenea, că în meciul cu Wang a fost capabilă să strunească momentul negativ și să-l rezolve. „Sunt mult, mult mai bună decât înainte la acest capitol.”

Simona Halep a avut câteva observații interesante la conferința de presă de după meciul câștigat în sferturile de finală de la Miami, victorie care a adus-o în postura de a juca din nou cu locul 1 pe masă. O postură care, din start, face alte discuții să treacă pe planul secund.

„Doar ce-am aflat de la antrenorul meu că mai am nevoie de o singură victorie ca să revin pe locul 1. Mi-a rămas în cap acum și sunt fericită că mă regăsesc în poziția asta din nou.

Îmi dă încredere, pentru că, după cele două luni de off-season nu am crezut că voi fi atât de aproape atât de repede. O să fie o provocare mare, dar îmi place să joc cu o astfel de presiune, așa că sper ca mâine să joc tenisul meu cel mai bun”, a spus Simona, citată de site-ul WTA.

Simona a ocupat locul 1 în două perioade diferite, între octombrie 2017 și ianuarie 2019, pierzându-l doar preț de patru săptămâni în februarie, anul trecut. Acum, ea se poate întoarce iar în fotoliul de lider al clasamentului WTA, putând să adauge la cele 64 de săptămâni pe care le-a acumulat deja – a 10-a din toate timpurile, din acest punct de vedere. Naomi Osaka, actualul lider, a adunat 9 săptămâni.

„Fiecare zi în care ești numărul 1 e specială. Eu cu asta rămân. Iar dacă voi reuși să urc pe 1 mâine, voi fi foarte mândră.

Când am venit aici, nici nu m-am gândit la șansele pentru locul 1. Era foarte departe, așa că nu am vrut să mă gândesc. Dar acum, că-s la un meci distanță, pot vorbi despre asta, pentru că îmi dă o presiune cu care joc bine, așa că nu e nimic negativ în asta.”

Apropo de negativitate, Simona a adresat segmentul din setul al doilea al meciului cu Wang, în care a pierdut un pic lupta cu propriile emoții. În loc să se adâncească în de ce-uri, ea a subliniat partea pozitivă și esențialul, anume că a putut gestiona acea situație, a putut s-o oprească și să o întoarcă în direcția cea bună. Ea a observat, de asemenea, că înfrângerile ei din ultimii doi ani sunt eminamente venite din motive pur sportive – că nu a făcut suficient pentru victorie în ziua respectivă -, și nu din cauza atitudinii negative.

„Sunt mult, mult mai bună decât înainte la acest capitol. În ultimii doi ani nu cred că am pierdut multe meciuri din cauza negativității.

Azi am avut cinci game-uri în care am fost negativă, dar am fost capabilă să întorc lucrurile în favoarea mea, să opresc gândurile și să încerc să fiu pozitivă. A funcționat. Toate meciurile pe care le-am pierdut în ultima vreme au fost pierdute pentru că nu am jucat suficient de bine în ziua cu pricina, așa că partea mentală e destul de bună acum.”

Sunt, într-adevăr, doi ani de la faimosul moment Miami, care a reprezentat declicul. Simona își reamintește despre efectele tendințelor ei de autosabotare.

„Am încercat să învăț cum să fiu pozitivă de la el (n.r. Darren), pentru că obișnuiam să fiu foarte negativă tot timpul. Cred că e în natura mea. După o înfrângere grea, suferită din cauza atitudinii mele negative, el mi-a spus că-mi produc singură suferință și de aceea nu pot să câștig meciuri – altminteri, tenisul meu e excelent. Vreau să-i mulțumesc din nou pentru acel moment. A schimbat totul în mintea mea. M-a schimbat în bine.”

Iar când lucrurile merg bine în ce privește tenisul, spune Simona, e ca un cerc virtuos:

„Când simt că joc bine, mă face să mă simt mult mai relaxată, să mă bucur mai mult de timpul petrecut pe teren, ceea ce îmi dă încredere și că pot face puncte foarte frumoase, cum am reușit azi cu reverul. Încep să mă simt fericită pe teren, ceea ce e lucrul cel mai important pentru mine.”

Simona o va reîntâlni în semifinale pe Karolina Pliskova, care a depășit-o pe Marketa Vondrousova (6-3, 6-4). Va fi al doilea meci dintre cele două prietene în acest sezon, după cel din Fed Cup, câștigat de Simo în februarie, la Ostrava.

Per total, Simona conduce în această rivalitate cu 7-2 (6-1 pe hard).

Semifinala Simonei Halep de la Miami se va juca în noaptea de joi spre vineri, de la ora 03:00, ora României.

Foto: Jimmie48Photography

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack de trei modele complementare.

Alege-ți modelele preferate de AICI!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi