Impresionanta Bianca Andreescu nu-i dă nicio șansă lui Garbine Muguruza. Roger Federer și Rafael Nadal mai fac un pas către un nou Fedal

Radu Marina | 14 martie 2019

Într-un turneu incredibil de solicitant, Bianca Andreescu continuă să câștige și să facă lucrurile să pară simple. Singurul set din turneu pe care l-a pierdut rămâne cel din turul inaugural, cu Irina Begu

Bianca Andreescu e dominantă cu Garbine Muguruza. Urmează Elina Svitolina. Andreescu d. Muguruza (6-0, 6-1); Svitolina d. Vondrousva (4-6, 6-4, 6-4)

Nu vedem în fiecare zi o jucătoare nou-venită în circuitul feminin care să domine de o așa manieră, într-o fază avansată a unui turneu Premier Mandatory, o dublă campioană de Grand Slam. Nu este prima înfrângere de acest gen pe care Garbine o suferă (a mai fost învinsă, în 2017, pe iarba de la Eastbourne, 1-6, 0-6, de Barbora Strycova), dar ce e diferit acum e că nici măcar nu a fost lăsată să greșească.

Au fost multe erori comise de ea, dar nu din categoria neforțate. Nivelul Biancăi a determinat-o pe Garbine să încerce tot timpul și mai mult, iar asta a dus la peste 20 de greșeli forțate în dreptul Muguruzei.

Modul în care Andreescu a returnat – lung și fix în picioarele adversarei – dar și întregul pachet propus de Bianca – foarte multă variație, treceri neașteptate de la mingi neutre la scurte, ori accelerări imprevizibile – a derutat-o atât de mult pe Muguruza, încât la un moment, impresia era că nu mai știe ce ar trebui să facă și să joace pentru a câștiga un punct. Teribilă senzație pentru o jucătoare cu atâtea arme la dispoziție.

Pentru Bianca, care a început anul pe locul 152 mondial, această victorie înseamnă performanța carierei, un rezultat care o va duce, de luni, cel puțin până pe locul 37. Reușita de aseară este, de asemenea, și a patra victorie în fața unei jucătoare din top 20 (a doua consecutivă, după cea reușită în fața chinezoaicei Qiang Wang, în turul precedent).

La primul ei an complet în circuitul WTA, Andreescu, în vârstă de doar 18 ani, are un început de sezon extraordinar. Din ianuarie și până acum a strâns 26 de victorii și doar trei înfrângeri, un titlu WTA 125k (Newport), o finală WTA (Auckland), o semifinală (Acapulco) și acum vine această semifinală la Indian Wells. Acesta pare a fi doar începutul, însă. Nu-s doar rezultatele cele care impresionează, ci jocul și echilibrul de care e capabilă Bianca.

Pentru un loc în finală, Andreescu se va întâlni cu Elina Svitolina, care a trecut în trei seturi de Marketa Vondrousova, 4-6, 6-4, 6-4. Svitolina a găsit, și de data aceasta, resurse și inspirație pentru a întoarce partida în favoarea sa. E al treilea meci pe care-l câștigă în trei seturi aici, după victoriile foarte dificile cu Kenin și Barty

„Cheia pentru această victorie a constat în faptul că am luptat pentru fiecare minge și am încercat să pun în teren o minge în plus. Nu a fost un meci perfect pentru mine, dar am luptat. Am încercat să rămân în meci și să încerc să pun încă o minge în plus în teren. În final, asta mi-a adus câteva șanse și așa am putut câștiga meciul. Ea e o jucătoare complicată pentru că spinul ei e diferit. Trebuie să te miști foarte bine, și cred că aceste condiții chiar ii pun în valoare jocul ei pentru că mingea sare foarte sus”, a spus Svitolina la finalul meciului, după calificarea în abia a doua ei semifinală la un turneu din categoria Premier Mandatory.

Roger Federer și Rafel Nadal continuă netulburați, sunt la un pas de o nouă întâlnire, prima din 2017: Federer d. Edmund (6-1, 6-4); Nadal d. Krajinovic (6-3, 6-4)

Atât Federer, cât și Nadal și-au câștigat meciurile în cel mai economicos mod cu putință și au mai făcut un pas către un Fedal în semifinale. Federer n-a clipit cu Edmund, un jucător în mare formă, reușind să încheie meciul fără să-și cedeze serviciul, acolo unde procentajele au fost în limite normale: 79% puncte câștigate cu primul serviciu, 50% puncte câștigate cu serviciul doi.

La Nadal, deși a stat puțin mai mult pe teren, deznodământul a fost același: o victorie concludentă, fără complicații, în fața unui jucător care, deși pe un trend ascendent și cu multă încredere acumulată după ultimele victorii, n-a putut rezista în fața spaniolului.

Ca a 39-a întâlnire dintre Nadal și Federer să se producă, cei doi mai au de trecut un hop. Federer se vede cu Hubert Hurkacz, tânărul polonez care a reușit cel mai important rezultat al carierei sale, după victoria în fața canadianului Denis Shapovalov, 7-6, 2-6, 6-3. Nadal are o misiune mult mai complicată. Rafa îl întâlnește pe Karen Khachanov. E 5-0 la H2H pentru spaniol, dar nu trebuie să uităm de ultimul lor meci de la USO, un duel superb. Karen a avut un debut de sezon slab, cu probleme de sănătate și cu o schimbare de rachetă la care a renunțat (trecuse de la Wilson la Head și s-a întors acum la brandul inițial), iar acum începe să dea semne de revenire.

Cu victoria obținută în fața lui John Isner, Khachanov își duce seria – începută anul trecut la Paris – de meciuri câștigate în turneele Masters la 9.

Monfils, Thiem, Raonic, Kecmanovic – unul dintre ei va juca finala

Odată cu eliminarea lui Djokovic, partea superioară a tabloului masculin a devenit extrem de deschisă. Dintre capii de serie au mai rămas Monfils, Thiem și Raonic. Surpriza acestui turneu este sârbul Miomir Kecmanovic, clasat pe locul 130 mondial și intrat pe tabloul principal ca lucky loser.

Dominic Thiem este jucătorul cel mai bine clasat, care și-a confirmat acest statut cu ușurință și cu Ivo Karlovic, într-o partidă în care austriacul nu avut de înfruntat nicio minge de break. Thiem, care beneficiază din plin de condițiile avantajoase pentru el de la Indian Wells, se revede pentru un loc în semifinale cu spectaculosul Gael Monfils, care și-a continuat liniștit dominația asupra lui Philipp Kohlschreiber, învingându-l, 6-0, 6-2, pentru a 14-a oară din 16 meciuri. Monf e neașteptat de constant anul acesta; acum însă se va regăsi el într-un matchup defavorabil: Thiem îl conduce cu 4-0.

Celălalt sfert de finală, mai puțin echilibrat, de pe această parte de tablou îi aduce față în față pe Raonic și pe Kecmanovic, amândoi având parte de un tablou care li s-a deschis în față. Raonic a trecut, 6-4, 6-3, de Jan-Lennard Struff, Kecmanovic a beneficiat de retragerea japonezului Yoshihito Nishioka, după câștigarea primului set.

Azi se joacă sferturile Kerber – Venus și Bencic – Pliskova, respectiv Raonic – Kecmanovic și Monfils – Thiem.

Fotografii: Jimmie48Photography

*

Începe primăvara cu unul dintre totebag-urile Treizecizero! „Girl Power”, „Port tenisul mai departe” și „Grand Slam Life”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi