Imaculat! Federer îl învinge pe Djokovic, îl elimină pe sârb de la Londra și își ia revanșa pentru finala Wimbledon

Radu Marina | 14 noiembrie 2019

A fost prima victorie a lui Roger contra lui Novak în patru ani (26-23 pentru Nole acum). Pe lângă ajutorul indirect oferit lui Rafa, Federer își face și lui un bine, ținându-l la distanță pe Novak de câteva dintre recordurile sale: numărul de trofee la ATP Finals (6-5), numărul de sezoane încheiate pe locul 1 (5-5), săptămânile petrecute pe locul 1.

Roger Federer a dat cel mai bun răspuns posibil în discuția despre eventualul complex căpătat de el în fața lui Djokovic: într-un duel al celor doi specialiști ai ATP Finals, competiție pe care au câștigat-o împreună de 11 ori, Federer a făcut un meci aproape impecabil, învingând cu 6-4, 6-3, pentru a-și asigura a 16-a calificare în semifinalele ATP Finals în 17 apariții.

Rezultatul mai înseamnă și că Novak Djokovic se vede eliminat, în mod remarcabil, încă din grupe. Ceea ce, mai departe, înseamnă că Rafael Nadal își are asigurat locul 1 la finalul sezonului.

Nadal, Federer și Djokovic au acum fiecare câte cinci sezoane încheiate pe locul 1.

Cu 23 de lovituri direct câștigătoare și doar cinci erori neforțate, a fost unul dintre cele mai curate meciuri făcute de Federer în ultimii ani.

*

La patru luni distanță de la finala disputată la Wimbledon – cea mai dureroasă înfrângere suferită, probabil, vreodată de Federer; cea mai spectaculoasă revenire a lui Djokovic într-o finală de Slam – Federer și Djokovic au fost din nou față în față. Tot la Londra. De data asta, nu pentru un titlu de Grand Slam, ci pentru accederea în semifinalele ATP Finals, după ce ambii au fost învinși de același jucător în primele două meciuri din grupe. 

Inevitabil, asta a făcut ca discuțiile pe lângă această întâlnire să se raporteze la finala de la Wimbledon: își va lua Federer revanșa? în ce măsură îl va afecta amintirea acelui meci pe Federer? cum se va folosi Djokovic de ascendentul mental?

La nivel de declarații, Federer a făcut, evident, referiri la acel meci, dar a lăsat să se înțeleagă că înfrângerea, deși dureroasă, n-a schimbat mare lucru și se bucură că-l reîntâlnește pe Djokovic. “Multe s-au întâmplat de atunci. Nu mi-am dorit vreun moment să nu mai joc niciodată cu el. De fapt, este chiar bine că mă reîntâlnesc cu el. Dar, la finalul zilei, eu sunt aici pentru ATP Finals și nu pentru finala de la Wimbledon” a spus Federer. 

Djokovic a fost întrebat, la rândul lui, dacă el consideră că Federer va intra pe teren mai puțin încrezător, având în vedere șocul primit la Wimbledon. “Poate că da, poate că nu. Nu știu. Dar nu vreau să mă gândesc la asta sau să mă aștept că va fi afectat de acea înfrângere. Mă gândesc doar la ceea ce trebuit făcut în meci și voi încerca să execut cât mai bine ce am de făcut. Sincer, nu mă aștept la asta, pentru că experiența și puterea mentală a lui Roger sunt fără precedent. Este unul dintre cei mai mari jucători”, a declarat sârbul.

Depărtându-ne puțin de acel meci, mai e de subliniat că întâlnirea lor de acum avea implicații diferite. O eventuală înfrângere a lui Federer însemna că pentru prima dată din 2008 (!) elvețianul nu trecea de grupe la un Turneu al Campionilor, iar seria de meciuri pierdute în fața sarbului ajungea la 5, adică cea mai lungă serie de înfrângeri din rivalitatea lor. Pe când la Djokovic, o eventuală înfrângere îl făcea să rateze obiectivul acestui final de sezon, el neputând să încheie anul în calitate de lider mondial. 

În cele din urmă, acest ultim lucru avea să se și întâmple: Novak Djokovic, eliminat de un Roger Federer încântător, care a lăsat tristețea și lacrimile de la Wimbledon în spate, l-a învins în două seturi clare pe Novak, prima dată după mai bine de patru ani de zile. Simultan, i-a dat o mâna de ajutor lui Rafa, care va încheia anul în calitate de lider mondial. Și, poate că cel mai important, ne-a dovedit, încă o dată, în ce fel se manifestă această capacitate a lui de a se reseta după un eșec teribil, luându-și revanșa într-o manieră tipică lui – dominant, fără fisuri, impecabil – în fața celui care, în mod categoric, i-a produs una dintre cele mai mare dezamăgiri din carieră. 

Despre meciul în sine, e foarte important de punctat abordarea ușor diferită pe care Federer a avut-o de data asta. Deși în majoritatea cazurilor el alege să servească atunci când câștigă tragerea la sorți, de data asta n-a mai făcut-o, ci a ales să primească. Poate surprinzătoare decizie, însă bine gândită în realitate, el anticipând că Djokovic e mai puțin periculos pe propriul serviciu în debut, sârbul având nevoie de mai mult timp pentru a-și calibra loviturile. 

Acest mic detaliu avea însă să fie în avantajul lui Federer. În game-ul trei al meciului, Djokovic a făcut două duble greșeli consecutive, Federer a simțit imediat momentul și a crescut în intensitate, a găsit două lovituri de rever fulgerătoare și a obținut break-ul la zero. Pentru primul set, această lipsă de ritm a lui Nole la serviciu combinată cu inspirația lui Roger, care a simțit când e momentul să pluseze, a fost suficient, în condițiile în care Federer a pierdut doar trei puncte cu serviciul (procentaj de 84% la punctele câștigate cu prima serv, 100% cu al doilea) și a avut în dreptul său doar o singură eroare neforțată! 

În setul doi, la scorul de 2-2, povestea s-a repetat: Djokovic și-a cedat serva după un game slab, în care serviciul l-a trădat pentru a doua oară. Dar, înainte să se ajungă aici, Federer a salvat o minge de break la 1-2 într-o manieră impresionantă, năpustindu-se asupra sârbului și sufocându-l cu lovituri rapide și veniri la fileu. Acel game a părut a fi momentul cheie al partidei, game care l-a destabilizat definitiv pe sârb, asta pentru că maniera autoritară în care Roger a închis acea fereastră mică deschisă pentru Djokovic i-a adus și mai multe semne de întrebare sârbului. Iar asta s-a reflectat în ceea ce a urmat după acel moment, Djokovic părând debusolat, fără repere, împrăștiind erori în stânga și în dreapta și reușind să mai adune doar un singur game până la finalul partidei. 

La această debusolare a contribuit în totalitate Federer, care nu i-a dat timp să-și pregătească loviturile, atacurile ori să-și întindă diversele capcane. Totul s-a petrecut repede și în viteză, cu un Federer foarte incisiv, gata să vină peste adversar pe aproape fiecare minge. Această agresivitate sufocantă a lui Roger a fost posibilă pentru că procentajele la punctele câștigate cu serviciul au trecut de 75%, ceea ce a însemnat că a fost în permanență jucătorul cu inițiativă, care impune ritmul și stabilește direcția în care merge meciul. 

Pentru  a 11-a finală la un Turneu al Campionilor, Federer urmează să joace cu unul dintre Rafael Nadal sau Stefanos Tsitsipas.

Ultimul semifinalist al ATP Finals se va alege mâine, în urma meciurilor Nadal – Tsitsipas, Zverev – Medvedev. 

https://twitter.com/TennisTV/status/1195092847478943750?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi