Ilona Ghioroaie: „Îmi doresc să-mi dezvolt jocul, asta aduce siguranța și încrederea în tine. Un trofeu câștigat e o recompensă pentru asta”.

Adrian Țoca | 16 februarie 2020

Ilona Ghioroaie e una dintre jucătoarele românce care încearcă să-și clădească drum prin turneele ITF către tenisul mare. Azi a mai făcut un pas în direcția cea bună.

Într-o zi în care trei românce au ajuns în finale ITF, primul titlu a venit de la Ilona Ghioroaie, care a învins-o, la Monastir, în Tunisia, pe rusoaica Maria Timofeeva, 7-5, 6-1.

Este al 11-lea titlu ITF al carierei pentru Ilona, toate de 15k sau 10k, așa că am fost curioși să aflăm mai multe despre o jucătoare ale cărei meciuri se joacă ceva mai departe de prim-plan-ul tenisului mondial. Ceea ce nu face însă mai puțin interesant drumul ei, sau încercările prin care trece, comparabile cu ale oricărei altă jucătoare din clasamentul mondial.

Ilona a pierdut doar două seturi în cele cinci meciuri jucate în turneu în această săptămână, într-o locație unde a mai câștigat, de altfel, turnee în trecut, cel mai recent, la sfârșitul anului trecut, un turneu de aceeași categorie.

„A fost o săptămână grea, dar și frumoasă în același timp, din toate punctele de vedere, cu meciuri bune și importante, o atmosferă plăcută și un loc frumos, unde te poți bucura de tenis din plin”, a spus Ilona, pentru Treizecizero.

Care a fost cel mai dificil meci al săptămânii?

„Toate au fost grele în felul lor, unele fizic, altele psihic și emoțional, deoarece toate jucătoarele vin cu dorința să câștige și fac totul cât mai bine posibil. Însă cred că meciul cel mai greu, din punctul meu de vedere, a fost finala. A fost un meci disputat, nu se știa cine va câștiga, în orice moment se putea întoarce meciul, datorită stilului nostru de joc foarte asemănător, agresiv”.

Am întrebat-o ce e prioritar pentru ea acum, să câștige trofee sau să-și dezvolte jocul.

„Mai mult să îmi dezvolt jocul, și pe mine ca om, ca gândire. Să pot să fac față cu ușurință mai multor stiluri diferite, să pot să mă adaptez rapid în orice situație și să îmi dezvolt tactici noi. Consider că, odată cu dezvoltarea jocului, vine siguranța și încrederea în tine. Și firește că apar și câștigurile, care aduc un plus de încredere și moral ridicat. Un trofeu câștigat îl consider ca pe o răsplată a acestor lucruri, un fel de karma”, spune Ilona pentru Treizecizero.

Jucătoarea de 21 de ani a fost singură în această săptămână la turneu, deși, de regulă, călătorește alături de antrenorul ei, Radu Barbu. Din viața de circuit, cel mai mult apreciază interacțiunea cu cât mai multe tipologii diferite.

„Cred că cel mai mult îmi place că poți face schimb de experiențe, de trăiri, te poți antrena cu diferiți jucători. Poți “fura” idei de antrenamente, exerciții care te pot ajuta și pe tine să te dezvolți și să fii mai bun. În afara meciurilor și a antrenamentelor, poți explora diferite locuri și tradiții, în funcție de țară”.

Ilona a început săptămâna pe locul 482 în lume, ceea ce o face a 20-a jucătoare româncă a momentului, dar a fost mai sus de atât, cu un career-best de 384 WTA. Își propune să-și dezvolte jocul, însă are și o țintă de clasament. „Îmi doresc ca la finalul anului să intru în Top 250”. Pentru asta, are de tras. Va continua cu turnee de 25k, urmând să decidă dacă va juca în Antalya sau în Cairo.

Ilona se descrie ca o jucătoare fundamental agresivă:

„Am un stil ofensiv, îmi place să lovesc mingea și să dețin eu controlul în puncte.”

Când vine vorba de jucătoare care o inspiră și ce caută să îmbunătățească în joc, Ilona citează două jucătoare de superclasă.

„Îmi place mult Serena, deoarece ne asemănăm ca stil, însă o admir enorm pe Simona pentru dorința, puterea și dăruirea ei”.

„Consider că pot să îmbunătățesc câte puțin pe fiecare plan în parte. În ultimele antrenamente am încercat să lucrez pe un retur agresiv și să insist mai mult pe urcarea la fileu, spre voleu și închiderea punctului de acolo”, completează Ilona.

Main Foto: Claudio Gartner

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi