Iga Swiatek și Novak Djokovic câștigă Roma, cei doi lideri se poziționează foarte bine înainte de Roland-Garros

Treizecizero | 15 mai 2022

Cei doi lideri mondiali au fost dominanți în finalele de la Roma și sunt favoriții principali la trofeele Roland-Garros nu doar pe hârtie

Ultimul mare turneu de dinainte de Paris s-a încheiat cu două finale care au mers, în mare măsură, într-o singură direcție. Ambele meciuri au avut un moment care, potențial, le-ar fi putut relansa, însă cei doi câștigători n-au lăsat situația să le scape de sub control, în drum spre victorii categorice și meritate.

Iga Swiatek a reușit să-și apere titlul la Roma și să continue o serie care capătă deja proporții istorice. După ce a triumfat la Doha, Indian Wells, Miami și Stuttgart, poloneza a câștigat azi al cincilea turneu la rând, ducându-și, în acest proces, seria de victorii consecutive la 28, după 6-2, 6-2 cu Ons Jabeur.

Swiatek a fost copleșitoare și pentru Ons Jabeur, poate cea mai bună speranță a restului plutonului de a o opri în acest moment pe Iga. Ons intra în această finală cu un avantaj în meciurile directe (2-1) și, deși a jucat mult tenis în ultima perioadă, a arătat și ea, în zilele trecute, că este într-o stare în care contează mai puțin volumul de efort depus, în schimb, contează mult mai mult volumul de încredere adus de victorii. În două zile consecutive, Jabeur a evitat spectaculos înfrângerea, întorcând de la 1-6, 2-5 în sferturile cu Maria Sakkari și de la minge de meci în semifinale, cu Daria Kasatkina.

Campioană la Madrid, Jabeur a ajuns și ea la 11 victorii la rând. Dar cu Swiatek, tunisianca n-a fost niciun moment în control. Poloneza a făcut break repede în fiecare set și știm deja că Swiatek este, în acest moment, aproape imbatabilă în momentul în care își construiește un avantaj important.

Ons are meritul de a fi testat această afirmație, procurându-și mingi de break în setul secund, la 4-2, când a avut 40-0 și un total de patru oportunități de a reveni pe serviciu. A fost momentul cel mai bun al finalei și s-a simțit că, pentru moment, dinamica s-a schimbat, iar meciul a devenit foarte fizic. În astfel de situații, o jucătoare precum Jabeur are argumente să întoarcă un meci în direcția opusă. Credit Igăi că a respins acolo asaltul tunisiencei. „A fost dificil emoțional să revin în acel game. Mi-a fost greu să schimb stările, să redevin foarte concentrată și să joc iar tenisul pe care l-am jucat înainte. Am simțit ușurare, pentru că meciul a devenit foarte fizic și la final am fost destul de obosită. Sunt bucuroasă că am putut să gestionez presiunea și așteptările situației”, a spus învingătoarea, la final.

Swiatek își vede validată alegerea de a fi luat o pauză săptămâna anterioară, sărind peste Madrid. Acum, cu 42 de seturi câștigate din ultimele 43 jucate, ea intră în Paris drept mare favorită la titlu, în căutarea unui al doilea triumf la RG, primul în calitate de lider mondial. Jabeur e una dintre contracandidate la turneul din capitala Franței, dar și ea și restul tabloului vor avea multe de făcut dacă Iga continuă să rămână la acest nivel.

Cu o singură finală pierdută în carieră, Swiatek are acum opt titluri în cont și se alătură unei liste selecte, formată din Justine Henin, Serena Williams și Venus Williams – adică jucătoarele care au câștigat cinci turnee consecutive după 2000.

Titlul 38 în seria Masters pentru Nole

Dacă Iga e deja la peak level, Novak Djokovic face pași importanți în încercarea de a-și regăsi un astfel de nivel. Titlul său de la Roma, abia primul în 2022, nu putea veni la un moment mai potrivit. După ce a început sezonul târziu și a suferit în primele sale apariții din cauza lipsei de match-fitness, Djokovic va fi cu siguranță încântat cu felul în care a mers această săptămână pentru el.

A învins câțiva jucători în formă bună, precum Ruud, Auger-Aliassime sau Tsitsipas, a adunat ore importante pe teren, a răspuns bine după înfrângerea cu Alcaraz de la Madrid și, peste toate, a plecat acasă cu un trofeu, după 6-0, 7-6 în finala cu Stefanos Tsitsipas. Al șaselea al său la Roma, la 14 ani distanță de la primul câștigat în capitala Italiei.

La fel ca în finala feminină, duelul bărbaților a avut un moment pivotal, care ar fi putut duce spre un decisiv. După ce a fost zburat de pe teren în primul set, Tsitsipas s-a regrupat și a dominat prima parte a setului secund, având o oportunitate de a-l închide cu serviciul la 5-3.

„M-am surprins plăcut, pot să spun. Am avut un plan clar, știam la ce să mă aștept, așa că am știut ce am de făcut. Dar chiar am făcut un prim set perfect. După aceea, lucrurile au devenit un pic mai strânse. La acest nivel, un punct sau două pot întoarce un meci. Finala ar fi putut ajunge ușor în decisiv, dar am găsit loviturile potrivite la momentul potrivit și am revenit în meci. În tiebreak am fost poate o idee mai bună, dar a fost foarte strâns”, a rezumat Djokovic meciul.

„Mi-am construit forma în ultimele două săptămâni și știam că nivelul meu cel mai bun pe zgură de obicei apare în timpul turneului de la Roma, așa că n-ar putea fi mai bine înainte de Roland-Garros”, a adăugat liderul mondial.

După un turneu în care a sărbătorit, de asemenea, și victoria cu numărul 1.000 a carierei – al cincilea om din Era Open care atinge această bornă – Djokovic intră în săptămâna 370 ca număr 1 și își îmbunătățește recordul de titluri de Masters, el ajungând acum la 38 de titluri de această categorie.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi