Iga Swiatek și Danielle Collins se califică în semifinalele Australian Open

Radu Marina | 26 ianuarie 2022

Iga vs Danielle, în a doua semifinală de la AO2022. Va fi de urmărit și cum va rezista Iga în fața unei noi jucătoare agresive, dar mai ales cum va gestiona Collins capacitatea lui Swiatek de a rezista în schimburile dure, de a întoarce mingile și de a o obliga să se apere – departament unde nu stă tocmai grozav.


Danielle Collins îi oprește parcursul bun lui Alize Cornet, revine în semifinale la Melbourne 

Danielle Colins se simte bine în Australia. Și asta nu-i neapărat o surpriză. Cinci din cele șase victorii ale ei în fața jucătoarelor din top 10 au fost reușite în Australia, iar acum avansează pentru a doua oară la rând în semifinalele la Melbourne, după o victorie confortabilă, 7-5, 6-1 cu Alize Cornet. 

Clasată în prezent pe locul 30 mondial, Collins nu a avut mari emoții cu Cornet. A început meciul furibund, troznind winner după winner și nelăsând-o pe Cornet să-și întindă plasele; a agresat-o de la retur și a pedepsit orice minge neutră. Această agresivitate sufocantă – dar precisă – a dus-o pe americancă la 5-2 în primul set. 

De la 5-2 a fost rândul lui Cornet să arate de ce a ajuns până în această fază, ea reușind să câștige următoarele trei game-uri la rând și să egaleze. Doar că acesta a fost singurul segment în care Cornet a legat mai mult de două game-uri în meci. De altfel, până la finalul partidei ea a mai câștigat doar două game-uri. 

La un moment dat, la Roland Garros, Cornet spunea că ceea ce urăște cel mai tare pe un teren de tenis e să fie agresată necontenit. Collins, care e una dintre cele mai incisive și agresive (ca joc, ca poziționare, ca intenții) jucătoare din circuit nu i-a oferit azi lui Cornet nici timp, nici spațiu pe care să poată construi: Collins a pierdut doar trei puncte cu primul serviciu și a avut aproape 30 de lovituri direct câștigătoare (și 29 de erori neforțate). 

Parcursul bun al lui Cornet se oprește aici. Dar nu fără să tragă o concluzie cel puțin interesantă și care ar putea să dea de gândit: „Am un respect etern pentru toți cei care au câștigat turnee de Grand Slam, pentru că e un drum foarte lung. Dumnezeule, simt că am jucat acest turneu de un an. Sunt atât de obosită mental și fizic. Dar când trebuie să câștigi toate cele șapte meciuri e pur și simplu enorm“.

Cât despre Collins, ea va încerca acum prima ei calificare într-o finală de Grand Slam. Jucătoarea din america se va vedea în semififinale cu Iga Swiatek. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486155032554835971?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486148013940940801?s=20

Iga Swiatek  trece testul Kanepi, obține cel mai bun rezultat al ei în Australia

Iga Swiatek avut nevoie de mai bine de trei ore pentru a putea trece de Kaia Kanepi într-un meci epuizant, încheiat 4-6, 7-6, 6-3 în favoarea polonezei, care se califică în prima ei semifinală la Australian Open. Pentru Iga, aceasta e a doua semifinală a carierei la un Slam, după cea reușită la Roland Garros 2020. Acolo a și câștigat trofeul.

Iga a revenit în meciul cu Kanepi de la set și break, reușind în cele din urmă să întoarcă meciul în favoarea ei. Și asta fără a juca extraordinar. S-a chinuit la serviciu, a avut probleme în a ține piept agresivității Kaiei, însă în final, pe măsură ce meciul a înaintat, a început să ghicească din ce în ce mai bine loviturile adversarei și să-și pună mai des defensiva la treabă. 

De altfel, setul decisiv a arătat cât de periculoasă poate fi poloneza inclusiv în defensivă: a izbutit adesea nu doar să reziste asalaturilor lui Kanepi, dar mai ales să absoarbă forța, să direcționeze și redirecționeze acele mingi grele și dure. 

În ce o privește pe Kanepi, ea rămâne în continuare fără o semifinală de Slam din șapte încercări, dar poate fi mulțumită că a pierdut căutând soluții în fața unei adversare o idee mai bine așezată în teren, capabilă să execute mai multe planuri de joc. 

Pentru o nouă finală de Slam, Iga se vede acum cu Danielle Collins. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, anul trecut la Adelaide: a câștigat poloneza prin retragerea lui Collins (6-2, 3-0 ret.). 

Nu e neapărat o semifinală inedită, dar e o combinație inedită. Va fi de urmărit și cum va rezista Iga în fața unei noi jucătoare agresive – după Sorana și Kanepi acum o primește pe Collins, care pare să facă lucrurile la o altă intensitate. Dar e de văzut mai ales cum va gestiona Collins capacitatea lui Swiatek de a se apăra, de a rezista în schimburile dure, de a întoarce mingile și de a o obliga să se apere – departament unde nu stă tocmai grozav. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486209694964273156?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486183509001744386?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486179693393063937?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486165603232587776?s=20


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi