Iga Swiatek scapă la limită de eliminare, salvează o minge de meci și câștigă cu Naomi Osaka, în cel mai bun meci al turneului

Radu Marina | 29 mai 2024

Un meci de calitate foarte ridicată, de trei ore, care intră instant pe lista celor mai bune ale anului.

Iga Swiatek, campioana ultimelor două ediții la Roland-Garros, a trăit periculos și a fost la un singur punct de o eliminare surpriză în partida cu Naomi Osaka. Într-un duel a două campioane de Grand Slam, care s-a ridicat repede la înălțimea palmaresului celor două, Swiatek a câștigat după o revenire de la 2-5 în decisiv și o minge de meci salvată la 3-5, în ceea ce a fost unul dintre cele mai bune meciuri din acest an din circuitul feminin. Swiatek s-a impus, 7-6, 1-6, 7-5 după trei ore de joc, rezistând cu bine în fața celor 54 de lovituri câștigătoare ale japonezei.

Meciul

Întâlnirea dintre două campioane de Grand Slam (opt titluri cumulat) a răspuns, ba chiar a depășit așteptările, în condițiile în care Iga pornea mare favorită în contextul suprafeței și a turneului la care suntem. A fost un meci care a reflectat de la prima și până la ultima minge calitatea celor două jucătoare, care ne-a arătat de ce sunt capabile să producă pe un teren de tenis când accesează nivelul lor cel mai bun.

E un meci pierdut de Naomi Osaka și nu câștigat de Swiatek. Poloneza are meritul că a rezistat asaltului la care a fost supusă timp de trei ore, fiindu-i aplicat același tratament pe care chiar ea îl folosește cu majoritatea adversarelor: lovituri dure, mingi foarte lungi, atacuri brutale și o siguranță dezarmantă în fiecare execuție. Osaka a condus acest meci, ea a dominat, ea a încheiat partida cu mai multe puncte câștigate decât Iga – dar nu l-a putut câștiga și pe ultimul și, ca atare, nu a putut închide. Cu cât a simțit că e mai aproape de final – și de o victorie imensă – cu atât tenisul ei a devenit rigid.

În primul set, Naomi a jucat un tenis foarte bun, compact, dar a lovit cu unele rețineri în anumite momente, ceea ce a costat-o până la urmă setul, în condițiile unui tiebreak dominat de poloneză. Însă din setul doi încolo povestea s-a schimbat semnificativ: Osaka a început să dea drumul la braț complet, s-a deplasat tot mai bine și a avut o siguranță incredibilă în tot ce a încercat pe teren. Rezultatul? Un set doi câștigat categoric, fără ca măcar Iga să înțeleagă ce i se întâmplă: a fost pur și simplu luată pe sus, atacată din toate direcțiile și nu a mai avut nicio idee despre ce ar trebui să joace.

Această demonstrație de forță a continuat și in setul trei, Naomi făcând cel mai bun meci al său de la revenirea în circuit, dar și cea mai bună partidă jucată vreodată pe zgură – o suprafață care i-a adus, de-a lungul carierei, multe necazuri pentru ca a dat senzația că nu o poate stăpâni deloc. Pe fondul aceluiași joc stabil, agresiv și combinat cu lovituri brutale de pe linia de fund, Osaka s-a distanțat rapid și în decisiv: a urcat la 4-1, la 5-2 și 30-0 pe serviciul adversarei. La 5-3 și 30-15, Osaka a avut un forehand ușor de la jumătatea terenului, cu spațiu la îndemână și pe lung de linie, și pe cross, dar a trimis în fileu, ratând șansa de a-și oferi două mingi de meci. A ajuns, totuși, la match point la 5-4, pe serviciul ei, dar nu a reușit să treacă și ultima minge de Swiatek. Cu cât s-a apropiat de finalul de meci, cu atât a crezut mai puțin și a părut pe alocuri chiar tensionată de o posibilă victorie. Iar asta pe bună dreptate: ideea că ar putea să treacă de Swiatek, pe zgură, la Paris a panicat-o, nu a mai lovit la fel de curat, a greșit mai des și treptat a început să realizeze ce e pe cale să reușească.

Poate pare ciudat ca o jucătoare precum Osaka, fost lider mondial, câștigătoare a patru turnee de Slam, să nu poată rezista în fața unei presiuni de acest fel. Însă e perfect normal: Iga și-a construit, prin rezultate, această imagine de jucătoare dominantă, greu de învins la Paris, iar Naomi încă e într-un proces de revenire și încă nu e adaptată complet la astfel de meciuri, care se câștigă mai mult cu mintea limpede decât cu lovituri câștigătoare. Abilitatea de a închide astfel de meciuri e, la urma urmelor, ca un mușchi care trebuie antrenat.

Cu ce rămâne Osaka

E îmbucurător că Osaka a arătat, din nou, de ce e capabilă, respectiv că poate atinge din nou acel nivel care a făcut-o campioană de Grand Slam. Tenisul feminin are nevoie de o jucătoare precum Osaka, iar faptul că timp de trei ore a sufocat-o pe zgură, cea mai slabă suprafață a ei, chiar pe Swiatek, strălucind pur și simplu de la început și până spre final e o veste bună. E, în același timp, anunțul revenirii ei în prim-plan, pentru că dacă luăm în calcul tenisul jucat astăzi, atunci în mod categoric ne putem aștepta ca pe hardul american să adune niște victorii importante și să fie din nou în cărți pentru titlurile mari.

Și mai e ceva. Osaka ne-a arătat azi, deși a fost învinsă, că pe campioni nu trebuie să îi subestimezi niciodată, în niciun context. Aproape nimeni nu se aștepta ca Osaka să ajungă în poziția de a ajunge la minge de meci cu Swiatek, pe zgură – și totuși a făcut-o, s-a ridicat deasupra adversarei mult timp, ba chiar s-a surprins pe sine și a dominat-o cu o nonșalanță incredibilă pe cea care e neînvinsă de 15 meciuri la Paris și avea, la ora meciului, o serie de 13 victorii consecutive.

Cu ce rămâne Swiatek

Iga a tremurat astăzi și ne-a arătat că e vulnerabilă, că simte presiunea și că atunci când lucrurile nu merg cum își dorește ea, tenisul în viteză, agresiv și așezat pe care îl tot arată de câțiva ani se transformă în ceva haotic, fără multe repere și gata să facă implozie. Astăzi s-a salvat; a avut și șansă, a fost inspirație, a fost și experiență. E de urmărit dacă această sperietură o va relaxa și detensiona, și va simți că joacă pe banii casei de aici înainte și va merge până la capăt, sau dacă va accentua starea de panică, cu care s-a confruntat în multe rânduri în meciul cu Osaka. Cert e că rivalele ei din ultima vreme, Sabalenka și Rybakina, ar trebui să fie încurajate de ce au văzut azi.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi