Iga Swiatek pare din nou de neoprit, o învinge pe Jessica Pegula, se califică pentru prima dată în semifinale la US Open

Radu Marina | 8 septembrie 2022

Cu victoria aceasta, Iga Swiatek ajunge în a treia semifinală de Grand Slam a anului. Ea are un bilanț de 19 victorii și două înfrângeri în turneele de Slam în 2022.

US Open este oferit de

După eliminarea prematură de la Wimbledon, când a pierdut în turul 3, Iga Swiatek n-a așteptat prea mult pentru o nouă semifinală de Grand Slam – a patra a carierei și a treia în acest sezon. Liderul mondial s-a calificat în prima ei semifinală la US Open, după 6-3, 7-6 (4) cu Jessica Pegula.

A fost un meci lung, de aproape două ore, o victorie muncită în care Iga și-a scos la înaintare tenisul bun (mai ales) în momentele esențiale. Prin acest succes, Swiatek devine prima jucătoare din Polonia care se califică în semifinale la US Open și ajunge la un bilanț de 19 victorii și două înfrângeri în turneele de Slam în 2022. 

Deși desfășurarea partidei și chiar scorul indică un meci echilibrat, Swiatek a controlat foarte bine lucrurile. Singurul moment în care Pegula a condus și a fost în avantaj a fost începutul partidei, când s-a desprins la 3-2 cu break. Însă Swiatek a răspuns cu cinci game-uri consecutive și a tăiat tot avântul americancei. 

Profilul de jucătoare al Jessicăi Pegula – agresivă, lovituri plate, iuți – s-a pliat perfect pe ceea ce Swiatek preferă să joace pe un teren de tenis; tocmai de acea, deși echilibrat, meciul a avut un deznodământ previzibil. Swiatek s-a hrănit bine din loviturile drepte ale adversarei, i-a plăcut ritmul oferit, iar arsenalul de lovituri al Jessicăi i-a permis să intre des în teren, să aibă o poziționare agresivă și să atace de fiecare dată devreme. 

În cuvinte mai puține, Iga s-a simțit în largul ei și a făcut lucruri care i-au venit natural, aspect subliniat și de ea la finalul meciului: “Astăzi am putut să-mi folosesc puțin mai mult intuiția. Nu m-am forțat să fac fiecare pas corect, toate chestiile astea tehnice la care am lucrat. A fost mai degrabă firesc ce am făcut astăzi, natural. M-am putut concentra doar pe lucruri de bază. A fost un sentiment plăcut, pentru că nu aveam mii de lucruri în capul meu.”

Setul doi a fost mai echilibrat decât primul, dar diferența a fost făcută de Swiatek, prin capacitatea ei remarcabilă de a-și ridica mult nivelul în acele momente sensibile, care hotărăsc cine e învins și cine e câștigător. Pegula a avut sclipuri, s-a ținut bine și a revenit în două rânduri din situații dificile (4-5, 5-6), dar fiecare astfel de moment mai greu a fost tratat impecabil de Iga: a făcut pasul în teren și mai mult, și-a pus lovitura de forehand la treabă și mai des, a fost și mai decisă să-și preseze adversara, să o agreseze și să-i ia din timpul de reacție. Deși Pegula a reușit cu greu să ducă setul doi în tiebreak, deznodământul nu l-a putut schimba: poloneza a fost din nou mai clară în decizii și în selecția loviturilor.

Swiatek se califică, așadar, în a treia ei semifinală de Slam din acest sezon, ea având acum un bilanț de 19 victorii și două înfrângeri în turneele de Grand Slam.

Va lupta pentru o nouă finală de Slam – și e foarte bine poziționată chiar să-și mai treacă în cont un trofeu – cu Aryna Sabalenka, pe care o conduce cu 3-1 la întâlnirile directe. Ultimele trei meciuri, care au avut loc în acest an, au fost câștigate de Swiatek în mod categoric, fără să piardă mai mult de trei game-uri pe set. 

În cealaltă semifinală se întâlnesc Ons Jabeur și Caroline Garcia.

https://twitter.com/usopen/status/1567683860829184001?s=20&t=OMHC3TWMbxoZVRg_GTclPg
https://twitter.com/usopen/status/1567683296615874560?s=20&t=OMHC3TWMbxoZVRg_GTclPg
https://twitter.com/usopen/status/1567682219396702211?s=20&t=OMHC3TWMbxoZVRg_GTclPg

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi