Iga Swiatek face dubla Indian Wells – Miami! 17 victorii consecutive pentru noul lider mondial

Radu Marina | 2 aprilie 2022

După turneul câștigat la Indian Wells în urmă cu două săptămâni, Swiatek se impune astfel și la Miami și devine doar a patra jucătoare din istoria tenisului care câștigă consecutiv cele două turnee – performanță cunoscută drept Sunshine Double – după Steffi Graff (1995), Kim Clijsters (2005) și Victoria Azarenka (2016).

Iga Swiatek și-a adăugat în colecție și titlul de la Miami, după victoria din finala cu Naomi Osaka, 6-4, 6-0, într-o finală scurtă, dezechilibrată și în care poloneza a condus cu autoritate în fiecare moment. Swiatek ajunge astfel la 17 victorii consecutive și al treilea titlu la rând, după cele de la Doha și Indian Wells.

Poloneza își continuă astfel dominația copleșitoare în finalele pe care le dispută, ea necedând niciodată mai mult de cinci game-uri în vreuna dintre cele șase finale câștigate în carieră. Iga este a patra jucătoare din istorie care reușește Dubla Soarelui, cum este denumită câștigarea în același sezon a turneelor de la Indian Wells și Miami, după Graf, Clijsters și Azarenka.

Momentul glorios al lui Swiatek este astfel completat, în contextul în care ea va deveni, de luni, noul numărul 1 în clasamentul WTA, înlocuind-o pe Ash Barty, recent retrasă din activitate.

*

Cu acest trofeu, al treilea consecutiv, Swiatek ajunge la 17 victorii la rând – adică a șasea cea mai importantă serie de succese pe care o jucătoare o leagă din 2010 încoace. Anterior ei, au reușit astfel de serii jucătoare precum Serena Williams (34 victorii în sezonul 2013), Victoria Azarenka (26 / 2012), Naomi Osaka (23 / 2021) sau Simona Halep (17 / 2020). E un început remarcabil de dominație și care se manifestă în toate formele posibile: prin rezultate în sine, prin maniera în care își câștigă meciurile și leagă victoriile. 

De la Doha încoace, Swiatek a pierdut doar patru seturi, iar la Miami singura jucătoare care a câștigat mai mult de patru game-uri într-un set în fața ei a fost Jessica Pegula, în semifinale. În rest, victorii mai mult decât clare cu Viktorija Golubic (6-2, 6-0), Madison Brengle (6-0, 6-3), Coco Gauff (6-3, 6-1), Petra Kvitova (6-3, 6-3), Jessica Pegula (6-2, 7-5) și, acum, Naomi Osaka. 

Titlul acesta mai are o semnificație aparte –  pentru că reprezintă o încununare a noului statut al polonezei, care devine, de luni, noul număr 1 mondial al circuitului WTA. Swiatek este al 28-lea lider mondial din istoria tenisului feminin, și chiar dacă asta se întâmplă în contextul retragerii lui Ash Barty, seria aceasta de victorii o face un număr 1 legitim. În lipsa lui Barty, circuitul WTA va avea de luni un lider care ajunge acolo după trei titluri câștigate la rând și care a ajuns cel puțin în semifinale la cinci din cele șase turnee jucate în 2022. 

Finala n-a răspuns așteptărilor, deși am avut față în față două jucătoare valoroase cu un palmares impresionant. Meciul a fost unul scurt, fără momente mari și spectaculoase; totul a fost despre Iga. Naomi Osaka și Iga Swiatek sunt două jucătoare mari, dar fiecare traversează momente diferite în prezent: Swiatek e pe un val uriaș de încredere, joacă cu o dezinvoltură și libertate fantastică; Naomi vine după o perioadă gri, în care a legat pentru prima dată după mai bine de un an mai mult de patru victorii într-un turneu. 

Această realitate s-a simțit pe tot parcursul finalei. Cu excepția începutul de meci, unde Naomi a avut un ritm bun al serviciului și loviturile i-au intrat pe alocuri, meciul a fost în totalitate despre Iga, care a fost mai așezată, mai precisă și mult mai coerentă în joc. Diferența dintre ele, la acest moment, s-a văzut în schimburile de mingi prelungite, dominate de Iga – dar și în felul în care poloneza a câștigat teren, căutând des să joace în contre-pied, atacându-i reverul lui Naomi și ținând-o permanent în mișcare. 

Naomi a avut, pentru scurtă vreme, serviciul de partea ei și combinațiile de lovituri 1-2 (serviciu bun, forehand câștigător), dar în momentul în care aceste arme au dispărut, jocul ei s-a prăbușit complet: a greșit mult, din toate pozițiile iar serviciul a cedat (și din cauza retururilor foarte bune ale adversarei) și n-a mai avut pe ce să-și construiască atacurile. 

Totuși, dacă punem în contextul potrivit situația ei și felul în care a încheiat turneul de la Indian Wells în urmă cu două săptămâni, rămâne o săptămână bună pentru Naomi tot ce a reușit la Miami.

Tenisul feminin va intra, așadar, într-o nouă eră, de luni. Este era post-Barty, al cărei prim lider se poate mândri cu o primă treime de sezon extraordinară și se poate numi, fără dubiu în acest moment, cea mai bună jucătoare a lumii.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi