Iga Swiatek este prima finalistă a Roland-Garros. Debut într-o finală de Grand Slam pentru Iga. O va întâlni pe Sofia Kenin, care va juca a doua finală de Slam a anului!

Radu Marina | 8 octombrie 2020

Finala French Open va fi prima întâlnire în circuitul profesionist între Swiatek și Kenin.

Roland Garros este oferit de

Reduceri în Shop-ul 30-0, valabile până la sfârșitul Roland Garros. Folosește voucher-ul dorit din lista de mai jos.

Reducere de 15 la sută la reviste și publicații. Folosește codul de Voucher: KIWI
Reducere de 30 la sută la Pachetul-Surpriză. Folosește codul de Voucher: PIERSICI
Reducere de 40 la sută la tricouri. Folosește codul de Voucher: ANANAS
Super Reducere de 50 la sută la șosetele colorate. Folosește codul de Voucher: GUTUI

Iga Swiatek vs Sofia Kenin va fi finala Roland-Garros 2020, o combinație de finaliste tinere și cu o ascensiune rapidă și impresionantă. Fiecare dintre ele surprinde într-un fel anume: Iga debutează într-o finală de Grand Slam la doar 19 ani, în urma unui parcurs formidabil la Paris. La 21 de ani, Sofia joacă a doua ei finală de Slam a anului.

Iga Swiatek d. Nadia Podoroska: 6-2, 6-1

Iga Swiatek s-a calificat în prima finală de Grand Slam a carierei după o nouă victorie dominantă; Swiatek a învins-o pe Nadia Podoroska, 6-2, 6-1, continuându-și traseul impresionant de la Paris.

Cu doar 23 de game-uri cedate în șase meciuri, Iga Swiatek, în vârstă de 19 ani și clasată pe locul 54 mondial, devine prima jucătoare din Polonia calificată în finala turneului de la Paris, respectiv jucătoarea cu cel mai mic clasament (54) care ajunge într-o finală la Roland Garros din 1984 încoace. 

De asemenea, Swiatek este jucătoarea care pierde cele mai puține game-uri în drumul către o primă finală de Slam în ultimii 26 de ani; Mary Pierce reușea în 1994 să ajungă în finala turneului de la Roland Garros (pe care avea să o piardă cu Arantxa Sanchez-Vicario), după doar 10 game-uri cedate în șase meciuri. Începând cu anii 2000, doar Serena și Venus Williams au reușit să piardă mai puține game-uri în drumul către o finală de Slam. 

La acest Roland Garros, tactica potrivită în fața Igăi Swiatek pare să fie să o ataci înainte să te atace ea, să schimbi direcția prima, înainte să o facă ea. Dacă nu faci lucrurile acestea, e aproape imposibil să ai vreo șansă în fața ei, pentru că odată cedat controlul, nu-l mai recuperezi. Lovește precis, tranziția defensivă – ofensivă e bună, iar schimbările de direcție sunt fantastice. Astfel că adversara ei ajunge să joace în funcție de ce stabilește ea. Iar tenisul polonezei are atât de multe dimensiuni, încât toate acele schimbări rapide de direcție și unghiuri scurte nu au putut fi susținute de nimeni în aceste două săptămâni la Paris. 

Podoroska, o jucătoare tradițională de zgură, n-a putut face nici ea mare lucru. În principal, pentru că nu e o jucătoare agresivă, și în secundar pentru că ea are tendința de a se plia pe jocul propus de adversară și de a contracara. Inevitabil, a ajuns în situația de a ceda inițiativa și de a juca în ritmul impus de poloneză. 

O jucătoare tipică de zgură precum Podoroska nu va încerca niciodată să rupă mingea. Nici măcar atunci când are ocazia să facă asta. În schimb, ajustează: fiecare minge e diferită, are o traiectorie diferită, un efect diferit și are la îndemână o multitudine de alte posibilități să câștige un punct. E un tenis așezat, variat, dar cu lovituri foarte grele, încărcate de top-spin. 

Aceste mingi înalte, grele și relativ profunde nu au destabilizat-o pe poloneză. Nici la acest meci, nici în altele jucate la Paris. Cu excepția unui tenis agresiv, bazat pe lovituri plate, dar bine măsurate, cu care până acum nu s-a înfruntat în aceste două săptămâni la Paris, Iga știe ce să facă cu aproape fiecare minge venită spre ea. Cauți cross, îți răspunde cu un cross mai scurt. Cauți slice-ul, te trezești cu o scurtă. Cauți un lung de linie și crezi că ai dat lovitura, dar vine cu un contre-pied senzațional. Cauți să o deranjezi prin lungime, își face loc, își ajustează rapid poziția în teren și te pedepsește rapid. 

Nu e o jucătoare de nebătut. Dar când tenisul îi merge – iar la acest Roland Garros, chiar asta se întâmplă – e greu de învins. Pentru că face multe lucruri bine, pentru că are un timing impecabil la toate loviturile și pentru că are o viziune extraordinară asupra terenului și asupra jocului, în general. E o jucătoare completă, fără vulnerabilități evidente – iar asta complică foarte mult lucrurile pentru adversară; pentru că nu știe de unde să îi apuce jocul, asupra a ce să insiste și ajunge să intre în criză de timp, deci apare graba și tendința de a forța mai mult decât e cazul. 

Însă toată această claritate pe care Iga o arată pe teren e posibilă pentru la nivel mental lucrurile sunt așezate în locul potrivit. Poloneza, deși are 19 ani, a vorbit pe tot parcursul acestor săptămâni despre cât de importantă a devenit rezistența mentală în tenis. ,,Cred că rezistența mentală este, probabil, cel mai important lucru în tenis acum, deoarece toată lumea poate juca tenis la nivel înalt. Însă doar aceia care sunt suficient de buni încât să reziste presiunii reușesc”, spunea ea.

Iga a fost preocupată de ideea de a lucra cu un psiholog încă de pe vremea când era junioară, colaborând cu doi psihologi. Însă abia în momentul în care a cunoscut-o pe Daria Abramowicz, o fostă sportivă, devenită de câțiva ani psiholog sportiv, lucrurile s-au schimbat semnificativ pentru ea. Abramowicz a devenit parte din echipa ei, lucrează full-time alături de Iga, iar poloneza o vede parte esențială pentru performanțele ei din teren. Iga spune că Daria e cea care i-a făcut ordine în gânduri, cea care a ajutat-o să își crească nivelul de încredere, care a făcut-o să-și înțeleagă propriile trăiri și să vorbească despre ele cu voce tare. Ea a făcut-o „mai inteligentă”.

Swiatek continuă un trend de jucătoare tinere care au ajuns în finale de Slam în ultimii ani, urmând unor nume precum Naomi Osaka, Bianca Andreescu, Marketa Vondrousova sau rivala ei de sâmbătă, Sofia Kenin.

„Sunt surprinsă, nu m-aș fi gândit înainte de turneu că voi juca atât de bine aici. Pe de altă parte, m-am gândit că dacă voi ajunge într-o finală de Grand Slam, se va întâmpla la Roland-Garros. E un vis devenit realitate”, a spus Iga, după meci.

Sofia Kenin d. Petra Kvitova: 6-4, 7-5

Este un rezultat cu adevărat remarcabil pentru Kenin, care ajunge în a doua finală de Grand Slam a anului, după cea câștigată la Melbourne, o performanță cu totul și cu totul neașteptată la începutul anului.

Istoria ne-a arătat că în cele mai multe dintre cazuri, un episod nefericit – perceput chiar catastrofal – e transformat, de multe ori, în ceva frumos mai târziu, sau la scurt timp după producerea lui. Asta pentru că atunci când cazi rău, devii mai relaxat cu tine și ești mult mai calm mental – știi că mai rău de atât n-ai unde să cazi. Știi că din acel punct nu poți merge decât în sus – iar asta, din nou, te calmează și îți permite să ai o altă perspectivă asupra lucrurilor; ești mai detașat. 

Tenisul are destule exemple care demonstrează asta. Similare cu cazul nostru de azi sunt câteva. În 2005, Maria Sharapova a fost învinsă cu 6-0, 6-0 de Lindsay Davenport în semifinale la Indian Wells, dar câteva zile mai târziu s-a calificat în prima ei finală de turneu Premier Mandatory la Miami. Garbine Muguruza a fost învinsă zdravăn, în 2017, la Eastbourne, luându-i doar un game Barborei Strycova, dar apoi, câteva zile mai târziu, a fost de neatins la Wimbledon, unde a câștigat al doilea Slam al carierei. Similar, Simona Halep a luat doar un game în finala de la Cincinnati în 2017, cu Garbine Muguruza, ca apoi, câteva săptămâni mai târziu, să devină lider mondial în premieră, prin accederea în finala turneului de la Beijing. 

Sofia Kenin a fost învinsă cu 6-0, 6-0 la Roma de Victoria Azarenka, ca apoi, două săptămâni mai târziu, să se califice în finală la Roland Garros, punându-se în poziția de a se lupte pentru al doilea Grand Slam al carierei, după un meci solid câștigat în fața Petrei Kvitova.  

Sofia Kenin a ajuns la Roland Garros, așadar, cu încrederea zdruncinată, dar cumva foarte liniștită, ea cu ea. A fost o liniște diferită, pe care a construit de la meci la meci. A ajuns, în decurs de câteva zile, de la ,,nu contează cum am câștigat, urât, mai puțin plăcut sau chinuit, important e că am câștigat” – cu referire la meciul din primul tur, câștigat greu, în trei seturi cu Liudmila Samsonova – la o jucătoare care emană o încredere și o siguranță fantastică în absolut fiecare lovitură, amintind de acea Sofia Kenin care s-a impus la Australian Open, în ianuarie. 

De la jucătoarea care încasa, în urmă cu două săptămâni, un double-bagel și era privită drept una dintre jucătoarele cu șanse mari de a fi eliminată în primele tururi la Roland Garos, Sofia Kenin s-a transformat, în liniște și fără multe priviri asupra ei – adică exact așa cum îi place ei cel mai mult – , în jucatoarea periculoasă, care își macină adversarele, le ia din timpul de reacție și nu se lasă scoasă de pe teren ușor. 

Precum prima semifinală, nici întâlnirea dintre Petra Kvitova și Sofia Kenin n-a fost din cale afară de spectaculoasă. Petra a încercat să facă lucrurile mai interesante pe final, revenind de la 3-5 în setul doi la 5-5, însă ceea ce s-a întâmplat din acel punct a rezumat întregul meci: jocul lui Kenin a fost prea consistent și cu mult prea multe răspunsuri pentru o Petra ușor ezitantă, care n-a rezistat în duelurile prelungite de pe linia de fund. Când Sofia s-a adunat și a început să preseze, Petra s-a destabilizat, a început să greșească, să atace mai devreme decât a fost cazul și să forțeze, știind că dacă schimbul de mingi capătă intensitate, șansele ei scad. 

https://twitter.com/rolandgarros/status/1314208738559946755?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1314195707046227968?s=20

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi