Iga Swiatek e dominantă, câștigă prima dată WTA Finals și redevine numărul 1 în lume

Treizecizero | 7 noiembrie 2023

Swiatek câștigă în premieră WTA Finals și, odată cu acest succes, redevine numărul 1 mondial, făcând rocadă cu Aryna Sabalenka.

Iga Swiatek a câștigat WTA Finals 2023, după ce a învins-o categoric în finala de luni seară de la Cancun pe Jessica Pegula. A fost 6-1, 6-0 pentru jucătoarea poloneză, o evoluție cât se poate de dominantă de la prima minge și până la ultima, într-un meci încheiat într-o oră.

Swiatek câștigă în premieră WTA Finals și, odată cu acest succes, redevine numărul 1 mondial, făcând rocadă cu Aryna Sabalenka, pe care o învinsese în semifinalele competiției.

Este al doilea sezon consecutiv pe care jucătoarea poloneză îl încheie pe prima poziție în lume, ea continuând astfel seria jucătoarelor cu cel puțin doi ani la rând pe primul loc. Swiatek îi urmează astfel lui Ash Barty, care a avut trei sezoane la rând ca no.1 la final de an între 2019-2021, după ce Simona Halep încheiase, la rându-i, pe locul 1 în 2017 și 2018.

Pentru poloneză e finalul perfect de sezon, o serie de 11 victorii la rând începută în China, unde a obținut titlul la Beijing, și continuată la Cancun, unde a trecut impresionant prin cele cinci meciuri. De altfel, Iga a stabilit un nou record al competiției, cele mai puține game-uri pierdute de când a fost introdus acest format de grupe (2003): Iga a cedat doar 20 de game-uri la Cancun, ea depășind astfel recordul Serenei Williams din 2012 (32 de game-uri).

Felul în care a recuperat dezavantajul pe care l-a avut față de Sabalenka în clasament în prima parte a sezonului e iarăși remarcabil. Aryna a avut în jur de 2000 de puncte avans în primele luni, dar Swiatek a redus din diferență odată cu câștigarea Roland-Garros și a depășit-o acum pe linia de sosire pe bielorusa care are un titlu și o finală de Slam în 2023.

La final de sezon, Top 10 WTA arată astfel: 1. Iga Swiatek, 2. Aryna Sabalenka, 3. Coco Gauff, 4. Elena Rybakina, 5. Jessica Pegula, 6. Marketa Vondrousova, 7. Ons Jabeur, 8. Karolina Muchova, 9. Maria Sakkari, 10 Barbora Krejcikova.

Un chin pentru toată lumea

Săptămâna din Cancun s-a încheiat cu un titlu în dreptul celei mai bune jucătoare a anului, dar cu o finală dezechilibrată, cum au mai fost, de altfel, câteva meciuri de pe parcursul turneului.

Până la urmă, turneul a fost dus la capăt cu bine, dar va rămâne, din păcate, în istorie pentru o mulțime de motive neplăcute.

După toate emoțiile neobișnuite legate de organizare, condițiile de joc au fost exact așa cum te-ai aștepta să fie atunci când terenul e gata în preziua startului și când turneul e organizat outdoor, într-o perioadă în care riscul de ploi în zonă e ridicat.

Toată săptămâna au circulat în social media imagini virale cu vântul puternic luând umbrelele jucătoarelor sau aruncând diverse obiecte pe teren în timpul schimburilor, cu ploaia care a întrerupt numeroase meciuri, sau cu mingea sărind ciudat dintr-o suprafață despre care jucătoarele au spus, nu o dată, că nu e sigură. Scene pe care te aștepți să le vezi la ITF-uri, nu la WTA Finals. Peste toate astea, a rămas faptul că jucătoarele și-au declarat constant în public dezamăgirea pentru situația în care au fost puse, în ceea ce ar fi trebuit să fie o ocazie specială pentru ele. Toate astea nu vor fi uitate ușor și vor duce, probabil, la schimbări. Deja sunt numeroase voci care cer înlocuirea liderului WTA, Steve Simon, văzut drept responsabil pentru tot haosul care a domnit în jurul organizării WTA Finals.

Dincolo de postările în social media și de declarațiile fără menajamente, jucătoarele de top au făcut ceva mai concret de atât, trimițând o scrisoare cu mai multe cereri de reformă, printre care un program mai flexibil, suport pentru jucătoarele care devin mame, premii mai mari și reprezentare în Players Council din partea PTPA, asociația independentă a jucătorilor și jucătoarelor lansată de Novak Djokovic. WTA a răspuns, într-un târziu, recunoscând nemulțumirile jucătoarelor legate de condițiile din Cancun și angajându-se să lucreze în ce privește problemele macro ridicate de sportive.

Ținând cont de toate astea, plus posibilitatea de a duce WTA Finals în Arabia Saudită, și, peste toate, problemele financiare masive pe care le traversează WTA, urmează săptămâni importante pentru circuitul feminin.

Pe teren, el va primi însă un boost din startul noului sezon, în care câteva jucătoare cu nume sunt așteptate să-și facă reapariția în circuit: Naomi Osaka, Angelique Kerber și Emma Raducanu vor reveni în curând pe terenuri, promițând să adauge o dimensiune în plus în ce privește turneele mari.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi