Iga Swiatek câștigă o finală excelentă cu Karolina Muchova, triumfă a treia oară la Roland-Garros!

Radu Marina | 10 iunie 2023

Iga Swiatek câștigă pentru a doua oară consecutiv turneul de la Roland Garros după o victorie muncită cu Karolina Muchova. Liderul mondial al circuitului WTA s-a impus 6-2, 5-7, 6-4 în fața Karolinei, într-o finală cu adevărat frumoasă, pe alocuri imprevizibilă și spectaculoasă.

Reducere de 50 la sută în 30-0 Shop!

În ultimele 3 zile de Roland-Garros (vineri – duminică) ai 50 la sută (!) reducere la orice comandă din 30-0 Shop. 

Ca să beneficiezi de reducere, folosește voucherul:

RG300

Bonus: la fiecare comandă de minimum 100 de lei primești cadou o pereche de șosete colorate, cu inspirație din tenis.

Comandă AICI

Iga Swiatek a câștigat finala Roland-Garros 2023, după o victorie în aproape trei ore cu Karolina Muchova, 6-2, 5-7, 6-4. 

Într-o finală de un nivel foarte bun, Swiatek a respins, până la urmă, asaltul outsiderei din Cehia, o debutantă într-o finală de Grand Slam. Iga a câștigat lejer primul set, înainte ca Muchova să întoarcă, încet, dar sigur, meciul și să-l relanseze, punând-o constant în dificultate pe poloneză cu o combinație de lovituri și alegeri tactice inspirate. Karolina a condus cu 2-0 și 4-3 în decisiv, a mai avut, de asemenea, și minge de break la 4-4, dar Swiatek a supraviețuit și a găsit o cale pentru a se extrage dintr-o situație foarte periculoasă. 

Este al treilea triumf al Igăi la Roland-Garros și al patrulea ei titlu de Grand Slam per total. 

Iga își păstrează titlul după o serie de evoluții absolut impresionante pe parcursul celor două săptămâni: a pierdut un singur set în cele șapte meciuri jucate și a câștigat patru seturi cu scorul de 6-0. În felul acesta, Swiatek devine prima jucătoare din 2007 încoace (Justine Henin) care își apără trofeul la Paris. 

La 22 de ani, Swiatek își trece în palmares al patrulea titlu de Grand Slam, după trofeele de la Roland Garros 2020 și 2022 și US Open 2022. Acesta este al 14-lea titlu al carierei pentru poloneză, din 18 finale jucate până acum, un bilanț impresionant. 

Swiatek rămâne numărul 1 după acest turneu, în vreme ce Muchova urcă până pe 16. 

***

A fost o finală probabil neașteptat de echilibrată și foarte spectaculoasă, iar aici un merit deosebit îl are Karolina Muchova, care s-a ridicat la înălțimea momentului și a arătat de ce s-a aflat în poziția de a se lupta pentru un titlu de Grand Slam.

Cum era de așteptat, Swiatek a început finala în stilul obișnuit: alertă, agresivă și căutând să își facă punctele. Începutul bun al Igăi a dus-o, rapid, la un adăpost de 3 grame-uri, o diferență pe care Muchova, deși și-a mai ridicat nivelul față de început, nu a mai putut-o recupera.

Muchova e o jucătoare tehnică și intuitivă, iar uneori pentru că are prea multe soluții la îndemână se încurcă în ele și ajunge în situația de a nu mai ști ce și cum să joace. Timp de un set și jumătate cehoaicei i-au ieșit câteva scurte, a venit spre fileu bine pregătită, a încercat să alterneze traiectoriile – doar că de multe ori tenisul ei n-a rănit, n-a surprins și pe măsură ce meciul a avansat a devenit previzibilă.

Dar problema Karolinei din acele momente era, totuși, rezolvabilă. Condusă cu 6-2, 3-0, Muchova a început să lege loviturile și game-urile: s-a scuturat de emoții și de alegerile incoerente, a intrat în meci și a început să își pună în funcțiune lovitura de forehand și intențiile agresive. Ceea ce i-a lipsit în primul set și începutul setului doi, a găsit de la 3-0 încolo: o agresivitate constantă, o combinație de tenis inteligent și echilibrat, mereu gata să vină peste adversară. Plus claritate în alegeri.

Dacă de la acel scor Muchova a crescut nivelul, surprinzător, Swiatek l-a scăzut, pe alocuri drastic. A părut surprinsă ca Muchova e încă în meci, deși a fost atâta vreme dominată, n-a mai fost la fel de concentrată și treptat a scăpat controlul finalei. Ba mai mult, nefiind testată serios în niciun meci în aceste două săptămâni, Iga a părut că nu mai știe ce are de făcut când se găsește într-o astfel de situație; a părut nervoasă și panicată, a greșit mult și s-a văzut dusă în decisiv, și chiar condusă cu break. 

În timp ce Iga își întreba antrenorul ce să facă și pierdea punct după punct în decisiv (Karolina le-a luat pe primele opt), Muchova se urcase pe un val uriaș de încredere. Nici măcar revenirea polonezei de la 0-2 la 3-2 n-a afectat-o prea mult: cu același joc calculat si agresiv, cu scurte și slice-uri, Muchova i-a rupt ritmul, a obligat-o să lovească mingi joase sau înalte, de deasupra umărului și a împins-o într-o capcană din care poloneza cu greu a mai ieșit. 

În acest set decisiv, Swiatek a avut două mari momente. Primul a fost la 3-4, când Muchova a fost la un punct distanță de a se desprinde la 5-3. Al doilea la 4-4, când a salvat o minge de break. 

Au fost două momente care ar fi costat-o. Dar pentru că le-a jucat cu o maturitate extraordinară, titlul e al ei. Swiatek a slăbit ritmul în setul decisiv, a părut vulnerabilă în multe situații, dar a tratat aceste puncte mari curajos, s-a folosit de toată experiența și a reușit să-și întoarcă adversara și să-și recapete trofeul.

Revenind la Karolina Muchova, calificarea ei în prima finală de Slam e o mare performanță, în ciuda rezultatului. Muchova vine de foarte departe, la începutul anului era clasată în afara primelor 100 și a fost necesar să își folosească clasamentul protejat pentru a putea intra la anumite turnee. După mai multe probleme de sănătate, Muchova poate în sfârșit juca sănătoasă și are șansa de a-și pune în valoare acest stil de joc creativ și artistic. Replica dată astăzi Igăi a fost grozavă iar faptul că a săpat atât de adânc pentru a reveni, egala și prelua conducerea având chiar șanse reale de a se impune în acest meci e cu adevărat remarcabil. Dacă va continua la fel, are toate șansele să revină într-o astfel de situație; nu mai târziu de sezonul de iarbă, o suprafață care îi vine ca o mănușă.

În final, Iga a fost Iga și a făcut ceea ce face, în general, un campion mare: când e încolțit așteaptă să treacă furtuna, rămâne aproape și așteaptă momentul oportun să treacă la atac, fără să mai privească în urmă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi