Idei înainte de US Open, al patrulea Slam la rând ratat de Simona. Spre o finală Alcaraz – Djokovic dorită de toată lumea, spre o nouă luptă Swiatek vs restul lumii

Radu Marina | 26 august 2023

Vor fi cinci românce pe tabloul principal feminin, după ce Gabriela Ruse și-a obținut locul prin calificări.

Vor depăși româncele tradiția în general nefastă de la NY?

Grupul româncelor de pe tabloul principal a primit întăriri serioase, după ce Gabriela Ruse a legat cea mai relevantă serie de victorii din ultimele luni, învingându-le pe Mladenovic, Galfi și Yastremska în calificări, în drum spre tabloul principal, acolo unde o va întâlni pe Karolina Pliskova. Pentru Gabi e un rezultat important, care îi poate pregăti terenul pentru un final reușit de sezon și la simplu, pentru o eventuală revenire în Top 100.

Ea se alătură Soranei Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan și Patricia Țig (aceasta din urmă, intrată cu un clasament protejat) pe tabloul principal la un Slam care, în general, nu a fost tocmai prietenos cu româncele. Patru din cele cinci au cel mai bun rezultat aici un tur 2, doar Sorana atingând turul al treilea. Până și pentru Simona, în felul ei, a fost un Slam complicat, fiind singurul la care nu a jucat o finală.

Tragerea la sorți este, însă, ofertantă pentru mai toate – motive să sperăm că măcar una dintre ele își va depăși personal best-ul de la New York.

Djokovic: din nou favoritul real al turneului?

Djokovic și-a luat o pauză după Wimbledon, a revenit la Cincinnati – și a impresionat atunci când a contat mai mult: în finala memorabilă cu Alcaraz. După acea victorie, e foarte complicat să nu-l consideri pe Djokovic favoritul la titlu, chiar dacă e cap de serie 2, iar Alcaraz e campionul la zi. O nouă înfrângere în fața lui Carlos – a doua la rând, a doua într-o finală importantă – ar fi cântărit mult, însă victoria aceea incredibilă a schimbat un pic datele problemei. Ea îi oferă lui Djokovic exact ceea ce avea nevoie după Wimbledon: încredere, confirmarea că poate să revină oricând, chiar și în fața unui super jucător precum Alcaraz, confirmarea că, deși a pierdut la Wimbledon, nu s-a schimbat nimic în esență la el. 

Va fi prima lui apariție la New York din 2021, iar cu asta vine o nouă șansă de a rescrie istoria. Un nou trofeu la US Open l-ar duce pe Djokovic deasupra tuturor; cu 24 de Slamuri, Djokovic ar deveni jucătorul cu cele mai multe turnee de Grand Slam din Era Open din ambele circuite, depășind-o pe Serena Williams. 

Cum se va descurca Alcaraz în rolul de deținător al titlului?

Alcaraz e un jucător mai mult decât special. Va domina, cel mai probabil, tenisul masculin, va câștiga mult și va impresiona pe mulți de acum încolo. Până acolo, are de gestionat un turneu relativ dificil în context. Pe de o parte, pentru că e prima oară când ajunge la startul unui Grand Slam în postura de deținător al titlului, după memorabilul lui moment de breakthrough de anul trecut. Apoi, e de văzut cum îl va afecta, sau dacă îl va afecta, finala dramatică pierdută în fața lui Djokovic la Cincinnati. În mod normal, n-ar trebui; diferența dintre el și Djokovic a fost aproape insesizabilă, iar acel meci putea fi câștigat la fel de bine și de spaniol. Totuși, n-a fost, iar asta, până la proba contrarie, e o potențială preocupare în plus pentru Carlitos, care are și, discutabil, traseul mai greu.

Finala de la Cincinnati se poate repeta și la US Open, iar calculele arată către asta. În acest moment, nu pare să existe vreun jucător care să fie capabil în mod real să intervină în această ecuație. Daniil Medvedev pare că a intrat într-un con de umbră (dar nu trebuie scos din calcule), Jannik Sinner e capabil să facă lucruri mari, dar e greu de spus dacă poate merge până la capăt, iar Alexander Zverev încă e foarte departe de nivelul lui obișnuit.  

Își poate apăra trofeul Iga? 

Iga Swiatek, deținătoarea trofeului la US Open, a avut o vară amestecată, începută cu un titlu acasă, la Varșovia, și continuată cu o serie de înfrângeri oarecum atipice: a pierdut, deși n-a jucat neapărat rău, cu Jessica Pegula, la Rogers Cup, în semifinale, și apoi cu Coco Gauff, în semi la Cincy, deși avea un ascendent categoric asupra adversarei. După ultima înfrângere, Swiatek a declarat, în câteva rânduri chiar, că rezervele îi sunt pe sfârșite și se simte obosită. 

Nu e cea mai potrivită atitudine sau abordare în ajunul unui Slam, dar asta nu e neapărat un indicator pentru cum va evolua Swiatek la New York: în continuare e jucătoarea de bătut, în continuare adversarele trebuie să facă niște eforturi peste măsură pentru a juca de la egal la egal cu ea. Evoluția ei de anul acesta este similară cu cea de anul trecut: a explodat pe zgură, a scăzut motoarele pe iarbă (deloc întâmplător), a continuat relativ slab pentru standardele ei în sezonul de hard american, iar apoi a excelat odată ajunsă la New York.

Swiatek a părut în multe momente vulnerabilă în aceste ultime săptămâni – a pierdut multe seturi, a fost condusă, a fost aproape de eliminare în multe meciuri – și e posibil ca această stare să se perpetueze și la New York, unde are o tragere favorabilă. Însă întrebarea este dacă – și cine – poate profita de asta. Pentru că și atunci când Swiatek joacă slab sau e departe de forma ei obișnuită adversarele au dificultăți reale în a pune piciorul în prag și a o învinge. 

Momentul lui Coco Gauff

Abia 19 ani (deși e prin preajmă de când lumea), și Coco Gauff traversează cea mai bună perioadă a carierei sale chiar în aceste săptămâni – primul titlu WTA 1000, două titluri WTA la un interval scurt de timp (Washington – Cincinnati), prima dată când învinge un lider mondial – iar faptul că forma ei culminează cu debutul USO face ca lucrurile să devine și mai interesante.

Am putea spune că e momentul ei – și că e mai aproape, în mod realist, de acel trofeu de Slam pe care și-l dorește și care îi aduce presiune din partea multora, mai ales după retragerea Serenei Williams. Americanii vor o campioană de Grand Slam, iar Gauff e mai bine plasată pentru asta decât compatrioatele ei: e tânără, a jucat deja o finală de Slam, are un potențial uriaș, iar trofeul de la Cincinnati e confirmarea perfectă, în accepțiunea multora, că, într-o zi, Coco va deveni campioană de Slam. 

Gauff e o atletă remarcabilă, matură și capabilă de lucruri mari – însă, că în multe alte cazuri, e foarte posibil ca presiunea pe care o are de gestionat să fie mult prea mult pentru ea la acest moment la New York, locul unde toată lumea va fi cu ea și îi va transmite cu fiecare încurajare că trebuie să câștige. 

Lupta pentru locul 1

Pentru al treilea Slam consecutiv, primul loc în clasamentul WTA e în joc. Duelul se dă între Iga Swiatek și Aryna Sabalenka, iar calculele sunt simple: ca Sabalenka să urce în premieră pe primul loc trebuie să câștige un meci în plus față de Iga, pe care o tot urmărește în clasament de ceva timp. 

Apropo de Sabalenka, care trebuie urmărită în special la acest Slam, având în vedere că ultimul Slam disputat pe hard a fost câștigat de ea – e absolut remarcabilă constanța ei. Pentru o jucătoare atât de agresivă, cu un joc atât de riscant și imprevizibil, e impresionant ce a reușit în acest sezon: un trofeu de Grand Slam, două semifinale de Slam și a ajuns cel puțin în sferturile de finală la cinci din cele șapte turnee WTA 1000. 

Semifinalistă anul trecut, Sabalenka are un început prietenos de turneu, dar care se poate complica: Maryna Zanevska în primul tur, Anna Blinkova în turul doi, Karolina Pliskova în turul trei. 

Trioul Rybakina – Pegula – Ons Jabeur 

Jucătoarele din acest grup pot oricând învinge pe oricine și pot ajunge departe în turneu. Rybakina poate să atingă un nivel incredibil pe hard, Pegula este probabil una dintre cele mai bune jucătoare pe hard, iar Jabeur este finalista de anul trecut, care poate crea ceva oricând și de la care nu știi exact la ce să te aștepți. 

Cu toate astea, USO 2023 le găsește pe Jabeur și Rybakina într-o formă incertă: Jabeur ajunge la NY cu o serie de probleme fizice – care au apărut după Wimbledon și au determinat-o să se retrage de la o serie de turnee, iar Rybakina s-a retras de la Cincinnati din cauza unei accidentări. În schimb, Pegula e urcată pe un val înalt de încredere și e de așteptat ca, în final, să treacă de sferturile unui Slam. Interesant e că toate trei au meciuri nu tocmai comode în primul tur, deci vor trebui să fie atente să evite o surpriză timpurie: Rybakina o va întâlni pe Marta Kostyuk, Ons Jabeur pe Osorio Serrano, iar Pegula, pe Camila Giorgi. 

Revenirea lui Wozniacki

Întoarsă în circuit în urmă cu câteva săptămâni, după o pauză de aproape trei ani, Caroline Wozniacki va lua startul într-un Slam pentru prima dată de la Australian Open 2020 încoace. De două ori finalistă la US Open, Wozniacki nu are așteptări mari, însă revenirea ei e lăudabilă. E greu de anticipat ce va fi și cum va arăta parcursul ei de aici înainte – sau ce își dorește ea de la această revenire – însă Wozniacki are farmecul ei și locul ei special în tenis; îi va fi greu să revină la un nivel acceptabil, însă prezența ei adaugă un element valoros circuitului feminin actual.  

UN AN ȘI PATRU SLAMURI RATATE

US Open este ultimul Grand Slam al anului, iar Simona Halep ratează și acest turneu, ajungând astfel în situația de a absenta astfel de la toate turneele de Slam din 2023 și de a ieși, la finalul turneului, din clasamentul WTA. În urmă cu un an, la New York, Simona pierdea în primul tur și nimeni nu anticipa că ceea ce era perceput atunci drept un necaz serios – eliminarea din primul tur – va rămâne ultimul ei meci oficial pentru o perioadă îndelungată.

De la acel moment și până în prezent, Simona n-a mai jucat niciun meci, cariera și viața ei au fost date peste cap, iar o rezolvare într-un fel sau altul, astfel încât toată lumea să înțeleagă exact ce s-a întâmplat și să meargă, în sfârșit, mai departe, continuă să se lase așteptată din nou și din nou – Simona a spus că a fost anunțată că un verdict de la Sports Resolutions nu va veni mai devreme de finalul acestei luni, deși au trecut aproape două luni de la audierea ei. După încheierea turneului de la New York ea nu va mai avea niciun punct în clasament, dispărând practic din clasament. E o situație aproape dramatică, dureroasă și incredibil de frustrantă. E adevărat, fără Simona, tenisul a mers mai departe, cum merge fără oricine, dar tenisul fără Simona e trist, iar circuitul continuă să fie privat de o jucătoare aflată, la ora suspendării, în perioada de vârf a carierei, în vârful abilităților ei fizice, mentale și emoționale.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi