Horia Tecău: „Suntem într-un moment bun și încercăm să-l prelungim cât putem. Obiectivul, primii patru la final de an”

Adrian Țoca | 2 iunie 2019

„Noi ne propunem tot timpul să mergem până la capăt în turneele astea mari, dar trebuie să vii tot timpul și cu jocul și cu execuția în momentele importante, să rămâi calm, execuțiile să fie acolo. Simt că facem asta bine în ultimele turnee, începând de la Madrid.”

Roland Garros este oferit de

Corespondență de la Paris

După o nouă victorie la frații Bryan (6-3, 7-6), a doua în ultimele trei întâlniri – toate jucate pe zgură – Horia Tecău și Jean Julien Rojer au devenit prima echipă calificată în sferturile turneului de dublu de la Paris. O continuare a formei bune din ultima vreme a celor doi, campioni la Madrid luna trecută, iar acum într-o serie promițătoare la turneul care, ipotetic, ar fi Slamul lor cel mai puțin performant.

Horia gustă în mod aparte întâlnirile cu frații Bryan: „Da, multe întâlniri în ultimele turnee; îmi place să joc cu ei, pentru că sunt cei mai buni, am învățat multe de la ei și e un test bun mereu, pentru că tot timpul trebuie să fii în formă ca să-i învingi. Dar îmi place când joc împotriva lor în fazele superioare ale turneelor. E păcat să ne scoatem unii pe alții în primele tururi. Ultimele meciuri cu ei s-au dus în favoarea noastră și simțim că știm ce fac ei pe teren. Ne luăm încrederea din meciul ăsta și mergem înainte.”

Meciul în sine? Horia îi face radiografia dintr-un suflet, cu aceeași memorie excelentă a momentelor cheie și a punctelor importante:

„Un meci intens, dar în care ne-am simțit bine încă de la început, am simțit că suntem un pic deasupra lor ca nivel azi, mai ales la început; aveam multe șanse, stăteam bine pe serviciu. Bob n-a jucat mult cu primul serviciu azi, și la fel și pe Mike, am simțit că-l puteam prinde la retur. Așa s-a și întâmplat în primul set, în care am dominat confortabil. Am făcut break și în al doilea, am făcut 4-1, un pic grăbiți acolo să terminăm meciul când eram în control, poate am forțat prea devreme acolo. La 4-2, pe serviciul lui Juls, am simțit că aia era oportunitatea lor de a rămâne în meci și și-au jucat-o bine. Au dat câteva retururi bune, câteva ezitări din partea noastră, n-am închis punctele și ne-au făcut break. Dar și noi am rămas calmi, concentrați pe serviciu și am putut să luăm acel tiebreak disputat, deși și ei și-au ridicat mult nivelul, au început să se miște mai bine, să joace mai bine la fileu, să pună mai multă presiune. Ne-am scos cu câteva execuții și retururi bune și după aia asta a fost, s-a închis meciul.”

Cei doi n-au câștigat niciodată Roland Garros, dar vor să profite acum de valul de încredere pe care sunt.

„Noi ne propunem tot timpul să mergem până la capăt în turneele astea mari, dar trebuie să vii tot timpul și cu jocul și cu execuția în momentele importante, să rămâi calm, execuțiile să fie acolo. Simt că facem asta bine în ultimele turnee, începând de la Madrid. Avem meciuri la rând în care jucăm constant și încercăm să păstrăm valul ăsta. Pregătim foarte bine meciurile, asta ne ajută mult pe noi. Încrederea asta ne ajută să fim agresivi pe serviciu, să ne facem jocul nostru, agresivi pe retur. Câștigând multe meciuri la rând acum ne dă o încredere în plus, pe care o simți diferit după meciuri, pe care nu o poți compensa cu altceva dacă nu câștigi meciuri, oricât ai gândi pozitiv.

Suntem într-un moment bun și încercăm să-l prelungim cât de mult putem. Avem experiență din trecut când poate ne-am grăbit, poate am vrut să facem prea mult, prea devreme. Poate făceam antrenamente prea tari; acum încercăm să păstrăm starea, antrenamente mai lejere, multă muncă mentală, comunicare între noi, știm ce facem, reușim să executăm punctele importante și mergem înainte.”

Horia a ținut un ochi și pe traseul lui Marius Copil la dublu: „E bine pentru el și pentru încrederea lui la simplu, să câștigi meciurile astea într-un turneu de GS, contează. Bopanna e un jucător experimentat, pe Marius îl ajută să aibă un astfel de jucător experimentat la dublu, sper să își ia încrederea și să o transfere pentru simplu.”

Ar fi Marius o soluție și pentru un eventual dublu la Olimpiada de anul viitor?

„Pentru Olimpiadă întâi trebuie să ne calificăm. Dar e o opțiune, bineînțeles. Probabil va fi între el și Florin, cine va avea clasamentul mai bun. Condițiile sunt destul de grele, trebuie să fim acolo sub cut-ul de înscriere. Asta înseamnă că fiecare turneu de la acest RG până anul viitor contează. Eu trebuie să fiu în primii 10, și atunci pot să-mi aleg pe oricine din primii 300. Dacă nu sunt în primii 10, atunci se adună clasamentele și trebuie să fim sub cut, care va fi probabil sus, că la Tokyo vor merge probabil toți jucătorii de top.”

„Cam ăsta e și obiectivul nostru până la sfârșitul anului, să fim acolo, în primele patru echipe. Pentru asta trebuie să câștigăm GS, să jucăm constant în turneele astea mari și atunci va fi mai ușor cu calificarea la Olimpiadă.” 
 

 

***

NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!

Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare.  Alege-ți modelele preferate de AICI!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi