US Open, ziua a șasea | Horia Tecău și Jean Julien Rojer mai obțin o revanșă. Felix, Serena, Tsvetana reușesc noi victorii relevante

Treizecizero | 6 septembrie 2020

Cu Serena, Kenin și Azarenka favorite în partea de jos, cu Kerber, Osaka și Kvitova în jumătatea de sus, fără a mai menționa nume capabile ca Brady, Kontaveit sau Muchova, tabloul feminin pare a se îndrepta spre o linie dreaptă mai mult decât promițătoare.

US Open este oferit de

Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.

Plasează-ți comanda AICI.

Horia Tecău și Jean Julien Rojer i-au eliminat azi pe favoriții 1 ai US Open, columbienii Cabal și Farah (4-6, 6-3, 6-4), lucru care 1) nu e o surpriză, 2) probabil că tot nu ajunge pentru a mai face uitat acel sfert de finală de anul trecut, de la Wimbledon. Când Horia și Juls au jucat formidabil, au avut cinci mingi de meci, dar au pierdut până la urmă în cinci seturi, cu 11-9 în decisiv, într-un meci absolut epic. Poate că Tecău și Rojer și-ar fi oferit o șansă la un nou titlu de Slam (columbienii l-au câștigat în cele din urmă), poate am fi avut o dublă românească la Wimbledon anul trecut, nu vom ști asta niciodată – în mod sigur Horia nu gândește așa – cert e că a fost un duel greu de uitat. De atunci, Tecău/Rojer i-au întâlnit și învins pe columbieni la Turneul Campionilor (tot strâns, 10-8 în supertiebreak), pentru ca acum să le pună capăt traseului la US Open încă din turul al doilea. Turneu la care Cabal și Farah sunt, de asemenea, campioni en-titre.

Între cele două perechi, unele dintre cele mai longevive din circuit, e o rivalitate veche – scorul e acum 7-4 pentru perechea româno-olandeză. Și dacă n-a fost să fie anul trecut la Wimbledon, poate se deschide un nou drum acum, la US Open. Turneu pe care Horia și Juls l-au câștigat în 2017 și în care se găsesc acum în sferturi. Chiar dacă i-au scos din calcule pe favoriții 1, mai sunt însă destule echipe solide pe tablou, așa că drumul rămâne dificil. Adversarii din sferturi sunt Bopanna și Shapovalov.

*

Deși n-au lipsit meciurile de cinci seturi, drama s-a mai potolit pe tabloul masculin în ziua a șasea a US Open. Era și cazul, după cele două dueluri cu multe întorsături din seara precedentă, câștigate de Shapovalov și Coric în fața lui Fritz, respectiv Tsitsipas. În duelurile de cinci seturi s-au impus azi De Minaur (6-4, 0-6, 4-6, 6-3, 6-1) cu Khachanov și, oarecum surprinzător, Pospisil, care l-a eliminat pe Roberto Bautista Agut (7-5, 2-6, 4-6, 6-3, 6-2), asta după ce îl învinsese și pe Raonic cu un tur înainte. Pospisil, care tot obține în tăcere rezultate bune și foarte bune cam de aproape un an, a adunat 19 ași și 70 de lovituri direct câștigătoare, pentru prima sa calificare în optimi la US Open, și rămâne periculos pentru (aproape) oricine, pentru că jocul său se pliază foarte bine pe terenurile mai rapide de anul acesta. Îl va întâlni chiar pe De Minaur, într-un meci interesant pentru contrastul de stiluri.

În segmentul de victorii clare cu care s-au terminat restul meciurilor, de notat consumul foarte redus de energie necesar pentru Medvedev până în acest moment al tabloului – în contrast major cu traseul său de anul trecut (opt game-uri pierdute azi cu Wolf), precum și succesul net obținut de alt rus în formă, Andrey Rublev (doar patru game-uri pierdute cu Caruso, două seturi la zero). În optimi, Andrey îl va întâlni pe semifinalistul de anul trecut, Matteo Berrettini. În vreme ce Medvedev îl va avea ca adversar pe Frances Tiafoe, ultimul american rămas pe tablou, care a jucat foarte bine cu un Marton Fucsovic rămas, totuși, fără puteri după eforturile din ultimele zile, mai ales maratonul cu Dimitrov.

Dar poate cel mai impresionant dintre toți este Felix Auger-Aliassime. Canadianul a confirmat victoria clară cu Andy Murray cu o alta, și mai limpede, contra lui Corentin Moutet (6-1, 6-0, 6-4) – deși e de notat și faptul că și Moutet, care a trebuit să joace și ieri, a cam terminat benzina. Dar nivelul lui Felix, un posibil viitor campion de Slamuri, a fost excelent, încât s-ar putea să nu fi contat prea mult dacă Moutet putea aduce un tenis mai bun azi. Aliassime își depășește astfel cel mai bun rezultat în Slamuri, și îl va întâlni în optimi pe învingătorul dintre Thiem și Cilic, în ceea ce se anunță un test interesant pentru tânărul de 20 de ani.

Apropo de vârste, dacă vi se pare ceva diferit tot citind aceste nume și nu știți exact pe ce anume să puneți degetul, este faptul că 10 din cei 16 calificați în optimi nu depășesc de 24 de ani. Da, e un context favorabil, cu cele trei absențe de superclasă (Federer, Nadal, Wawrinka), plus alte câteva importante, dar chiar și așa avem confirmarea că schimbarea de gardă chiar se produce.

*

Tabloul feminin nu duce lipsă de contenders – în ciuda a tot, absențe, eliminări timpurii, nori care plutesc pe deasupra unor favorite. E ca un balaur căruia îi tai un cap, dar îi cresc alte două la loc. Muchova ar putea fi contender, Sakkari ar putea fi contender, și Swiatek ar fi putut fi deja contender dacă n-ar fi dat peste o Azarenka intrată într-o zonă foarte bună în aceste săptămâni. Care o face, exact, contender. Azarenka a învins-o pe Iga Swiatek la un scor care sună destul de dur (6-4, 6-2), dar care parcă nu spune în mod fidel povestea evoluției polonezei, una dintre jucătoarele cu un viitor (tot mai apropiat) mai mult decât promițător.

Dintre favoritele din prima linie, e relevant succesul Serenei, care obține, în sfârșit, o victorie contra unei adversare cu nume, o victorie satisfăcătoare și dătătoare de moral bun și de încredere, lucruri care-i lipsesc din plin Serenei în această perioadă. Lucrurile nu au arătat deloc grozav pentru Serena timp de un set și jumătate, iar o revenire în joc părea puțin probabilă. Sloane a făcut exact ce aprecia Serena la ea înainte de meci, folosindu-și viteza și abilitatea de a genera putere atât de ușor, fără efort, în contrast major cu greutatea în mișcare și încordarea evidente la Serena. „Nu știu dacă ea a făcut vreo eroare în primul set, mi-am zis că vreau doar să nu pierd în două seturi”, a spus Serena, care s-a văzut în pericol mare la 2-2 în setul secund, când a avut de înfruntat o minge de break. Și după cum curgea meciul, nu părea genul de break pe care să-l recupereze ușor.

Dar e fascinant – și rămâne fascinant după atâtea mii de meciuri – cât de repede se pot schimba lucrurile în tenis. A fost suficient un hold acolo și un break imediat după, iar meciul s-a sucit cu 180 de grade. Serena și-a regăsit serviciul și siguranța, a început să-și găsească țintele pe teren, să lovească mai puternic și să fie ea cea care ajunge la orice, iar vântul din pânzele lui Sloane a încetat, brusc, să mai bată. Meciul a curs apoi spre o victorie clară a Serenei, 2-6, 6-2, 6-3, iar decisivul s-a simțit ca de rutină – o senzație pe care n-am mai avut-o de mult la meciurile Serenei.

Serena, calificată în optimi la USO pentru a 19-a oară – va avea acum oportunitatea unei revanșe cu Maria Sakkari, la care a pierdut săptămâna trecută după ce a scăpat cu totul hățurile din mână pe finalul setului doi și a părut că abandonează lupta în decisiv – o senzație pe care Serena va dori cu certitudine să o facă uitată. Sakkari și-a continuat traseul solid recent cu o altă victorie contra unei tinere din noul val, eliminând-o pe Amanda Anisimova (6-3, 6-1).

Dar peste toate este, momentan, povestea Tsvetanei Pironkova, care continuă să treacă prin tablou ca un cuțit încins prin unt. Donna Vekic nu a avut nici ea vreo șansă contra bulgăroaicei de 32 de ani, aflată (trebuie să tot repetăm asta, pentru că sună atât de implauzibil) la primul turneu oficial după trei ani și două luni de pauză. A fost 6-4, 6-1 pentru Pironkova în o oră și 4 minute, Vekic dându-și toată silința să contribuie la cauza Tsvetanei, cu 31 de erori neforțate. Pironkova se va întâlni pentru un loc în sferturi cu Alize Cornet, care a benficiat de retragerea lui Madison Keys, accidentată, la 7-6, 3-2 pentru Cornet. E prima oară pentru Alize într-o astfel de fază la New York, unicul Slam unde nu ajunsese, încă, în săptămâna a doua. Și o șansă uriașă pentru ambele să reușească o performanță nesperată, probabil, înainte de startul turneului.

Sofia Kenin și Ons Jabeur au o rivalitate interesantă, dar căreia Jabeur nu reușește, deocamdată, să-i găsească o soluție. În rejucarea sfertului de finală de la Melbourne, în care Ons spunea că vine să-și ia revanșa, tunisianca nu a putut decât să ducă un set în tiebreak, fiind iarăși răpusă de campioana de la Australian Open, în ceea ce a fost un meci bun: 7-6, 6-3. Kenin (10-0 în Slamuri anul acesta) se va întâlni pentru un loc în sferturi cu Elise Mertens, și va fi interesant ce poate obține belgianca din acest meci. Mertens (a învins-o pe McNally) rămâne, deocamdată, aproape ireproșabilă în meciurile cu jucătoare mai slab clasată, dar cu rare victorii împotriva jucătoarelor de top. Iar Kenin este, ei bine, da, un contender veritabil.

Cu Serena, Kenin și Azarenka favorite în partea de jos, cu Kerber, Osaka și Kvitova în jumătatea de sus, fără a mai menționa nume capabile ca Brady, Kontaveit sau Muchova, tabloul feminin pare a se îndrepta spre o linie dreaptă mai mult decât promițătoare.

Optimi de finală

Feminin

Brady – Kerber
Putintseva – Martic
Osaka – Kontaveit
Rogers – Kvitova
Cornet – Pironkova
Sakkari – Serena
Azarenka – Muchova
Mertens – Kenin

Masculin: 

Djokovic – Carreno Busta
Shapovalov – Goffin
Coric – Thompson
Davidovich – Zverev
Berrettini – Rublev
Tiafoe – Medvedev
Pospisil – De Minaur
Auger Aliassime – Thiem

Ziua de azi, în reacții și declarații

https://twitter.com/doublefault28/status/1302348086254206979?s=20
https://twitter.com/usopen/status/1302330622896029701?s=20
https://twitter.com/atptour/status/1302385248282443776?s=20
https://twitter.com/usopen/status/1302380488615575555?s=20
https://twitter.com/usopen/status/1302341762380304384?s=20

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi