Horia Tecău și Florin Mergea sunt în finala olimpică la dublu, aduc o medalie României!

Adrian Țoca | 11 august 2016

În finală, Florin și Horia îi vor întâlni, vineri, pe spaniolii Nadal/Lopez. Meciul se va juca la aproximativ 22:30, ora României.

În aceeași zi în care fetele de la spadă au adus prima medalie a delegației României la Jocurile Olimpice, tenisul românesc sărbătorește o medalie. Florin Mergea și Horia Tecău i-au învins pe americanii Johnson și Sock, 6-3, 7-5, în semifinale și s-au calificat în meciul pentru medalia de aur. 

Tot azi, Horia Tecău și Irina Begu s-au calificat în sferturi la mixt, după 4-6, 7-6, 10-8 cu Radwanska/Kubot. Vor juca pentru semifinale cu cehii Hradecka/Stepanek. Florin Mergea și Monica Niculescu s-au retras de pe tabloul de mixt.

***

Ca în mai toate meciurile precedente, Florin și Horia au pornit furios, concentrându-se să facă break-ul pe primul serviciu al adversarilor. Tactica asta i-a ajutat să preia de fiecare dată controlul repede și să pună piciorul în prag; tenisul de dublu, adesea decis la câteva puncte, prețuiește mult break-urile, în special când ambele echipe servesc bine. Americanii n-au servit atât de grozav în primul set și curând aveau să mai înfrunte alte mingi de break, la 2-5. N-au reușit decât să amâne imprevizibilul, iar setul s-a încheiat așa cum a început, cu un serviciu solid al lui Horia.

În condițiile în care terenul a fost excesiv de lent, a ajutat că ai noștri au fost incredibil de constanți pe serviciu. Practic, n-au oferit șanse de break perechii americane, ceea ce le-a redus acestora opțiunile. Cum servele alor noștri au fost de neatins, meciul s-a purtat pe cele ale lui Johnson și Sock. Însă sentimentul cu care am trăit în permanență era că nu-i decât o chestiune de timp până când apare break-ul și în setul al doilea. Asta pentru că băieții noștri au returnat bine și, în general, au fost peste la fiecare capitol. Începând cu lucrurile mari – rapiditatea cu care s-au conectat la meci, coeziunea echipei, determinarea, motivația – și continuând cu cele tehnice – micile finețuri specifice dublului, alegerile tactice oportune, intercepțiile la fileu, raliurile purtate excelent de pe baseline, sincronizările, schemele de joc. Toate astea au conturat imaginea unei echipe incredibil de bine pregătite, ajunsă în formă maximă la momentul oportun.

În condițiile astea, break-ul de la 5-5 în setul secund a părut firesc; după o perioadă neutră a jocului, Florin și Horia au forțat la retur. Au fost aproape la 4-4 și au reușit un game mai târziu, prin execuția ultimului. Câteva minute mai târziu, sărbătoreau alături de echipă cea mai importantă performanță reușită împreună.

Cum era de așteptat, meciul n-a mai avut încărcătura celui precedent, dar Florin și Horia arată că la acest turneu pot câștiga indiferent de condiții sau de public. Le mai rămâne să mai câștige o dată, ca să-și îndeplinească obiectivul asumat și pregătit din timp. Și să intre în istorie într-un fel cum foarte puțini jucători de tenis au intrat: cu o medalie de aur la Jocurile Olimpice.

Ar fi – și va fi, indiferent de culoarea ei – o medalie grea, nu doar pentru că bilanțul delegației României la aceste Jocuri Olimpice este așa cum este, ci pentru că vine să întărească, să sublinieze perioada excepțională prin care trece, de ani frumoși deja, tenisul românesc. Pentru ei, în particular, n-ar putea fi un moment mai special. Amândoi vin de departe, amândoi au traversat rute diferite, dar s-au raliat ca să împlinească un destin comun. Și mai e un unghi din care performanța lor e specială: ferestrele lor de glorie ca echipă erau limitate, în condițiile în care (deocamdată) nu joacă împreună în circuit, iar la Cupa Davis nu pot aduce mai mult de un punct echipei. Jocurile Olimpice erau unica oportunitate și au folosit-o din plin.

Va mai fi timp să vorbim despre ce reprezintă Horia și Florin. Deocamdată, mai e un meci, marea finală. Vineri, contra perechii spaniole Rafael Nadal / Marc Lopez. Rafa e un jucător foarte bun de dublu, a dovedit-o de atâtea ori, iar acest turneu e important pentru el, a spus-o de atâtea ori. Marc îi e prieten apropiat, echipa lor e similară din acest punct de vedere cu Florin și Horia, deci să zicem că avantajul pe care ai noștri îl aveau la acest capitol va fi anulat. Pentru Nadal, o revenire pe teren cu un aur olimpic (cel puțin) ar fi un comeback dulce, după toate problemele avute. Lopez, la rândul său, e iarăși un jucător de dublu excelent. E parte din echipa de Cupa Davis a Spaniei, pe care Florin și Horia au învins-o în cinci seturi la Cluj, un alt moment foarte important în drumul spre Rio al acestei echipe, cum argumentam la momentul respectiv. Va fi o finală strașnică, grea, strânsă.

Va fi momentul de vârf al unui parteneriat care a început cu ani în urmă și care acum își împlinește destinul. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi