Horia: "Asta e, a fost un Roland Garros mai scurt anul acesta pentru mine"

Adrian Țoca | 28 mai 2016

Horia a fost învins și la dublu, și la dublu mixt, în meciuri strânse, grele. La dublu, Florin Mergea este singurul reprezentant; Florin s-a calificat azi în optimile de finală, fază în care a ajuns, de asemenea, și la mixt

N-a fost cea mai sclipitoare zi a anului pentru Horia, care s-a văzut eliminat atât din proba de bază, alături de Jean Julien Rojer, cât și la dublu mixt, alături de Simona, în două meciuri succesive. Roland Garros s-a terminat astfel prematur pentru unul dintre favoriții probei, așa că am vrut să vedem care-i reacția lui Horia după o astfel de zi. “Nu-s supărat, de ce? Uneori, mai iese și așa”.

În descrierea lui Horia, meciul cu Granollers/Cuevas a fost exact genul acela de meci complicat din primele runde, mai greu decât ar indica faza competiției, pe care foarte bine poți să-l pierzi sau poți să-l câștigi, chestiune de câteva puncte. Uneori, diferența e atât de mică:

“Azi am făcut un meci mai bun decât la Roma, unde i-am întâlnit, și ăsta e un lucru pozitiv pentru noi. Dacă eliminai cîteva greșeli la câteva puncte, și am fi câștigat noi un punct mai mult în game-ul următor, era meciul perfect. Câștigam noi, era meciul perfect și puteam să ne ducem până la capăt și să câștigăm turneul. Dar așa se întâmplă câteodată, trebuie să fii în formă la fecare punct și până la capăt. Astăzi au fost câteva greșeli la momente nepotrivite și poate și asta a făcut diferența. Dar, în rest, per total, cum am jucat, cum am servit și returnat ca echipă, suntem mulțumiți. Mai câștigam încă trei puncte în plus la final, acolo, ieșeam de pe teren și ziceam acum că a fost un meci incredibil, că a fost extraordinar. Mergeam mai departe și întâlneam altfel de echipe, care nu prezintă același pericol ca ei, pe o suprafață cum e zgura, dar asta e!”

Horia spune că Granollers și Cuevas au avut toate răspunsurile și nu au oferit prea multe oportunități. “Nu numai că au executat loviturile foarte bine, dar au găsit răspunsuri din nou și din nou la strategia noastră: cross-uri scurte, retururi în lung de linie… Fiind o suprafață un pic mai lentă, au avut timp să dea din spate și amândoi lovesc mingea destul de bine, nu au avut puncte slabe în teren, cum sunt în alte echipe. Au găsit răspunsurile mai bine decât noi.”

Horia, care va participa marți la Balul Campionilor de Slamuri, organizat în Paris de ITF, va profita de moment pentru o mică pauză de reîncărcare; planurile lor se concentrează acum pe iarbă. “Ne tratăm accidentările, cine ce are și vom începe pe iarbă, la Hertogenbosch, probabil. Planul era să câștigăm aici și să sărim Hertogenbosch, poate mergeam doar la Queens și rămâneam în Londra până la Wimbledon. Dar acum avem timp să ne și odihnim, să ne recuperăm, să jucăm si Hertogenbosch și Queens, să avem două turnee pe iarbă înainte de Wimbledon.” Încă o dată, el a spus că nu e deloc preocupat de evoluția clasamentului: „Nu, nu mă gândesc deloc la asta. Nu contează ce am făcut anul trecut. Nu mă interesează clasamentul, eu vreau să câștig Roland Garros-ul! Nu contează dacă sunt 30 în clasament, sau 4, sau 1, eu mă gândesc mereu să câștig turneul și trebuie să bați anumite echipe ca să-l câștigi. 

Horia și Simona nu au apucat să vorbească înainte de meci

Despre mixtul cu Simona, Horia spune că la US Open cei doi au avut mai mult timp să pregătească un pic debutul, dar asta și pentru că mixtul nu s-a suprapus cu probele de bază ale celor doi. De data asta, timpul avut la dispoziție a fost, practic, zero. Horia a avut o oră și jumătate între dublu și mixt, timp destinat pentru masă și recuperare. “Nu am avut timp să pregătim meciurile cum le-am pregătit la New York. Am simțit de la început diferența. E important într-o echipă să comunici și să vorbești, să știe fiecare ce face. Noi n-am făcut asta aici și mi-a lipsit puțin. În unele momente, nu ne-am sincronizat bine pe teren, dar chiar și așa, a fost aproape și la mixt. Am pierdut 7-5, 7-6, cred că am pierdut 4 din 4 puncte la egalitate, alea fac diferența. Dar putem să jucăm mult mai bine decât am jucat astăzi, putem să construim jocul mai bine, să acoperim terenul mai bine, să știe și Simona mai mult ce fac eu, și eu să înțeleg mai mult din ce face Simona pe teren.”

Nu doar că nu s-au antrenat (vremea, programul și lipsa terenurilor de antrenament disponibile făcând, practic, imposibil acest lucru), dar din cauza programului, nici n-au apucat să vorbească azi, înainte de a juca împreună, s-au văzut chiar înainte de meci. Chiar și așa, Horia crede că cei doi pot juca mult mai bine; în plus, spune că pe hard echipa ar avea șanse mai bune. “Cred că pe o suprafață un pic mai rapidă, și serviciul meu va fi mai eficient, și serviciul Simonei va fi mai eficient, pentru că aici fiind mai lent, adversarii au mult timp să returneze. Pe un hard și eu mă pot mișca mai bine la fileu, nu mai alunec, ca să o ajut mai mult pe Simona când servește. Cred că pe hard am juca mai bine decât pe zgură.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi