Highlights Show! Simona prinde o altă viteză cu Garcia, accelerează extraordinar în drum spre o nouă semifinală la Montreal

Treizecizero | 11 august 2018

Simona Halep a trecut brusc la un alt nivel în sfertul de finală cu Caroline Garcia, apoi nu s-a mai uitat în urmă: 7-5, 6-1. A 5-a victorie în 6 meciuri cu Garcia pentru Simona, care se califică pentru al patrulea an la rând în semifinalele turneului canadian. Și, de asemenea, își asigură și locul la Turneul Campioanelor. Aici s-a ajuns, ca o calificare la WTA Finals nici să nu mai fie principala reușită a Simonei. Pentru că azi bucuria vine de la calitatea grozavă a tenisului ei.

Contează pe Simona atunci când ai nevoie de vești bune. Într-o zi tristă pentru România, calitatea și substanța tenisului ei din meciul cu Caroline Garcia au fost numai bune de pus la suflet, de oblojit rănile spirituale. Tenisul poate face asta uneori. A fost ceva foarte mulțumitor în acea parte a doua a meciului, dincolo de victorie, dincolo de calificare, dincolo de scorul în sine. A fost satisfacția aceea primară pe care o simți când ceva bun și corect se întâmplă pe lume. Sau când, ca fan de tenis, sentimentele tale sunt în siguranță cu favoritul tău; știi că va avea grijă de ele, că te poți relaxa și privi spectacolul – genul acela de mulțumire sufletească.

Dar asta n-a fost tocmai ușor de intuit după cum începuse meciul. Garcia, la fel ca și Pavlyuchenkova, e una dintre adversarele favorite ale Simonei; dar, exact precum rusoaica, Garcia a venit să joace. După ce a recuperat prompt un break cedat în debut de meci, Caro a avut o idee mai mult inițiativa, punând-o sub presiune suficient de mult pe Simona cât aceasta să nu-și găsească ritmul. Garcia a intrat adânc în teren încă de la retur și a împins-o în spate cu regularitate pe româncă, obligând-o să joace scurt. Câteva mingi scăpate în out în lung ici și colo, iar Simona a trebuit de două ori să rezolve game-uri complicate pe propriul serviciu. La 2-3 a salvat minge de break, iar la 3-4, a ținut serviciul de la 15-30, și în ambele ocazii Caroline a părut aproape. La rândul ei, după ce salvase patru break points la 1-1, Garcia și-a făcut serviciul destul de ușor.

Mergând pe logica desfășurării meciului de până acolo, ar fi însemnat că Simona era în pericol când a servit la 4-5. În loc de asta, a început un soi de recital artistic. Simona a început prin a-și ține serviciul la zero, apoi a intrat, treptat, în transă. Presiune imensă aplicată la retur la 5-5 pentru break-ul care a debusolat-o pe Garcia, apoi un hold delicios pentru set. 12 dintre ultimele 14 puncte ale setului merseseră la Simona.

De aici în sus, a fost o splendoare de tenis. Simona a transformat în aur tot ce a atins, de la scurte bine jucate de Caroline, dar ajunse cu o ușurință dezarmantă, până la numeroase revere direct câștigătoare parcă plasate cu mâna, o lovitură absolut glorioasă în tot turneul de până acum. Garcia nici măcar n-a jucat rău, a continuat să încerce să pună presiune cu retururi grele, dar, deși încolțită, Simona a reușit de câteva ori să transforme o defensivă aparent fără speranță într-o situație din care să poată finaliza punctul în faza următoare. Și să facă asta să pară simplu. Nu-i de mirare că spectatorii au privit-o pe Simona cu gura căscată, la propriu.

Garcia a mai încercat să vină în față, dar a fost penalizată succesiv de câteva mingi joase, plasate absolut perfect, exact acolo unde trebuia, de Simona. Chiar și așa, Caro a jucat un half-volley perfect la început de set doi, numai ca Simona să ajungă incredibil și să plaseze o contrascurtă în cross.

Iar când Simona a reușit să pună un lob crud peste o adversară care credea că jucase punctul perfect, schimb care a oferit șanse de break pentru 4-1, Simo a trebuit să facă eforturi să-și suprime un zâmbet un pic uimit. Ceva minute mai târziu, seria de șase game-uri câștigate la rând și meciul, odată cu ea, erau asigurate.

„Câteva puncte incredibile azi”, a observat ea la interviul de pe teren, semn că meciul a uns-o și pe ea pe suflet, ca și pe cei de acasă. Și da, de la 4-5 în sus meciul e de revăzut oricând vreți să rămâneți cu un sentiment plăcut, indiferent dacă sunteți sau nu fani ai Simonei.

Bonus, e un rezultat care îi asigură Simonei și calificarea matematică la Turneul Campioanelor din Singapore, al 5-lea an consecutiv când Simona va fi prezentă la turneul primelor opt din lume; o altă dovadă a constanței fantastice la cel mai înalt nivel pe care a avut-o de când a urcat în elită.

După o astfel de victorie, atenția Simonei se îndreaptă acum spre semifinale, unde ajunge pentru al patrulea an la rând în Canada. Vor fi alte condiții sâmbătă, când ea va reveni la condiții de zi, pe care le-a mai experimentat în meciul cu Pavlyuchenjova. În plus, va avea o adversară în premieră, lucru mai rar într-o fază avansată a unui turneu mare. Pentru un loc în finală, Simona o va întâlni pe Ashleigh Barty. Australianca le-a învins până acum în turneu pe Irina Begu, Van Uytvanck, Cornet și, în sferturi, pe Bertens.

Meciul e programat sâmbătă, de la ora 20:00, ora României (ora 13:00 la Montreal), ceea ce a făcut-o pe Simona să aibă o reacție neobișnuit de dură la adresa programării. Menționând că nu s-a simțit deloc bine când s-a trezit, după cele două meciuri jucate ieri, Simona a spus, vizavi de ora de start de sâmbătă: „Nu mă plâng niciodată de program, dar situația asta mi-a ajuns. Am vorbit cu echipa mea despre asta și toți sunt supărați”, notând că adversara ei are un avans de 6 ore de odihnă și că nu e prima oară când are un program foarte puțin convenabil în timpul unui turneu.

 

Cealaltă semifinală va opune două adversare tradiționale ale Simonei: Sloane Stephens și Elina Svitolina; asta înseamnă că trei jucătoare din Top 5 sunt în semifinale. Dacă Simona trece de Barty, atunci meciul pentru trofeu va fi, indiferent cine câștigă dincolo, o reeditare a unor confruntări mai vechi relevante pentru Simo.

https://twitter.com/WTA/status/1028061530858827777

https://twitter.com/WTA/status/1028063089785098240

https://twitter.com/WTA/status/1028069412224479233

https://twitter.com/WTA/status/1028070053760008192

***

Lansare NOUĂ de la 30-0! Tricoul „N-o să”, despre cum să te ridici împotriva oricărei preconcepții

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ! Ediție limitată: doar 200 de bucăți. Preț promoțional primele 36 de ore.

Livrări din 25 august.

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi