Halle | Federer, la al doilea 6-0, 6-0 al carierei

Adrian Țoca | 14 iunie 2013

Federer l-a bătut pe Zverev de ziua lui Steffi Graf, marea campioană împlinind 44 de ani. În 1988, Steffi o bătea cu 6-0, 6-0 în finala RG pe Natalia… Zvereva.

Poate un pic convins să șteargă impresia foarte apăsătoare lăsată în meciul cu Stebe, în care a părut din cale afară de absent, Federer n-a lăsat nimic să-i scape într-un 6-0, 6-0 cu alt german, Mischa Zverev, care a durat abia 39 de minute, cea mai rapidă partidă din cariera elvețianului, una care cuprinde 902 victorii. Culmea, din aceste 902, doar două s-au terminat cu 6-0, 6-0, precedenta fiind cu Gaudio, în grupele Turneului Campionilor din 2005.

Nu e, totuși, o victorie de natură să fie interpretată greșit, mai ales date fiind clasamentul lui Zverev, precum și tactica aleasă de acesta: veniri la fileu pe aproape fiecare minge, marea majoritate nepregătite de vreun serviciu prea grozav sau o altă lovitură de atac. Federer s-a hrănit în aceste condiții, pasând sau returnând de voie. După meci, elvețianul și-a cerut scuze fanilor și a spus că nu-i face plăcere să câștige așa. “Nu e un scor ușor de obținut, nu e ceva ce-ți propui să faci. Pe de altă parte, e un pic dezamăgitor pentru un jucător de serviciu-vole, cum e Mischa, să piardă așa. Arată cât de ușor e în zilele noastre să joci de pe fundul terenului și să lovești passing-uri”. Zverev, în schimb, nu s-a arătat prea dezamăgit de bătaia încasată, declarându-se un mare fan al elvețianului. Cei doi se mai întâlniseră în sferturi la Roma, în 2009, iar atunci meciul a fost mult mai strâns: 7/6, 6/2. “Pentru mine tot e o performanță grozavă, primele sferturi de finală din 2010. Am jucat decent, în pofida scorului. Și nu e ca și cum aș fi primul care încasează o bătaie zdravănă de la Roger”, a spus Zverev.

Partida a stârnit tot soiul de reacții și amintiri pe Twitter, printre care și un reminder al victoriei obținute de Steffi Graf în finala Roland Garros din 1988, un 6-0, 6-0 în doar 32 de minute cu, atenție… Natalia Zvereva. Nu, nu e nicio legătură de rudenie între cei doi. Dar, într-un fel haios, victoria lui Roger ar putea fi interpretată ca un soi de omagiu pentru Steffi, marea campioană aniversându-și ziua de naștere chiar azi. Steffi a împlinit 44 de ani. Adică exact dublul Slamurilor câștigate în carieră.

În semifinale, așadar, Federer – Haas, adică rejucarea finalei de anul trecut, când, surprinzător, s-a impus germanul. Ca fapt divers, din 2003 încoace, Federer a făcut finala la Halle de fiecare dată când a participat, pierzând 2 și câștigând 5. În cealaltă semifinală, Gasquet – Youzhny. Adică patru jucători cu single-handed backhand, pentru cine mai ține socoteala.

La Queen's, între timp, un alt veteran atașat de turneul în cauză găsește din nou resurse să impresioneze. Lleyton Hewitt face semifinale la turneul pe care l-a câștigat de patru ori în carieră și despre care a declarat că, explicabil, e unul dintre locurile lui preferate din circuit. La 32 de ani, australianul l-a învins pe Juan Martin del Potro în sferturi și îl va întâlni acum pe Marin Cilic, deținătorul titlului, cel care a câștigat anul trecut în acea finală în care Nalbandian a fost descalificat. Hewitt, care are șapte titluri pe iarbă în palmares, a ajuns la 40 de victorii la Queen's și va încerca să devină cel mai în vârstă câștigător de la turneul londonez, onoare deținută acum de Jimmy Connors. Andy Murray – Tsonga e cealaltă semifinală.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi