Halep, sferturi la Roma! Vinci din nou, Simona!

Adrian Țoca | 16 mai 2013

Halep, sferturi la Roma! Vinci din nou, Simona!

Serie de vis pentru Simona Halep în capitala Italiei. După ce le-a învins, pe rând, pe Daniela Hantuchova (în calificări), pe Svetlana Kuznetsova și pe Agnieszka Radwanska, Simo și-a mai trecut o victimă importantă în cont: a învins-o, după două seturi excelent, pe Roberta Vinci, scor 6-4, 6-2. În tot turneul, românca n-a pierdut decât un singur set, și acela în tiebreak, contra Agnieszkăi.

Simona, care are trei finale de WTA în palmares și cea mai bună clasare a carierei locul 37, a încheiat meciul cu un as. Ea o va întâlni, pentru un loc în semifinale, pe Jelena Jankovic. Cu sârboaica, fost lider mondial, Simona are un bilanț de 1-1 în meciurile directe, victoria ei venind pe zgură, 6-2 3-6 7-6(3) anul trecut, la Bruxelles.

Meciul a curs într-o singură direcție, fiind dominat cu autoritate de către jucătoarea noastră, care a păstrat același stil jumătate agresiv, jumătate isteț, 100 la 100 calm, din zilele precedente. Halep a început în forță, desprinzându-se rapid cu două break-uri. Remarcându-se, ca și cu Aga, printr-o serie de alegeri tactice inspirate, românca a plimbat-o pe masiva Vinci dintr-un colț în altul al terenului, expunând-o pe italiancă, în condițiile unui teren greu, mingea abia sărind cu unele ocazii. La 4-1, Roberta a recuperat un break, după o sesiune de coaching, dar Simona n-a lăsat presiunea scorului și a publicului s-o afecteze, închizând setul cu 6-4. 

Manșa secundă a mers și mai bine. Românca a făcut break încă din game-ul inaugural, în contextul în care Vinci a părut tot mai deznădăjduită de la un game la altul. Tot mai încrezătoare pe serviciul ei, Halep s-a scutit astfel de o grijă în plus: rezolvându-și repede serva, ea a mutat greutatea pe umerii adversarei. La 4-2, în pofida unui avantaj de 40-15, Vinci, locul 15 în lume, a clacat, pierzându-și serviciul. Halep a închis consistent, game la zero și un as: 6-4, 6-2, în 72 de minute. 

Victoria de azi o va aduce pe Simona (locul 64 la începutul turneului) în preajma locului 50. În cazul unei eventuale calificări în semifinale, ea ar putea ajunge până în zona locului 45.

O altă victorie românească s-a înregistrat la dublu: aflată în căutarea celui de-al doilea titlu al anului, perechea Mirnyi/Tecău a trecut de dublul Rosol/Troicki cu 7-5, 6-1. Pentru Max și Horia urmează acum o întâlnire inedită cu dublul format din foștii lor coechipieri de anul trecut, cu care au obținut rezultate dintre cele mai bune: Lindstedt/Nestor. E primul meci direct Horia vs Robert de la despărțirea celor doi.

Nadal a rezistat asaltului lui Gulbis

Cel mai bun meci al turneului a repetat, în linii mari, povestea meciurilor precedente dintre Nadal și Gulbis. Ca și în patru din cele cinci meciuri anterioare, letonul i-a luat un set lui Rafa, arătând pe alocuri absolut senzațional. Nadal a revenit și a întors, impunându-se cu 1-6, 7-5, 6-4, în pofida unui raport de lovituri direct câștigătoare care spune altă poveste: 59-13 pentru Ernie, la care se adaugă un raport de 15-0 la ași.

În setul 1, Ernests a fost la un punct de a-i administra lui Nadal abia al doilea set la zero, pe zgură, din întreaga sa carieră, după cel din 2007, de la Hamburg, din finala cu Federer. În seturile doi și trei, Ernie a recuperat de fiecare dată un decalaj de un break, dar, în pofida mingilor de set salvate în manșa secundă, respectiv a două mingi de meci în decisiv (ultima cu racordajul rupt), s-a înclinat în cele din urmă.

Roger Drop-Shot-erer

Roger Federer a continuat cu Simon de unde se oprise cu Starace: aceeași atitudine, același focus, aceleași lovituri curate și articulate. A lăsat impresia că se joacă, așa cum o făcuse în timpul zilei la un eveniment cu copii (foto).

A fost tot 6-1, 6-2, iar cumulate, cele două meciuri ale elvețianului au durat mai puțin decât meciul lui Rafa cu Ernests (1 oră și 52 de minute). Dominant și fără să lase vreo secundă hățurile din mână, Federer a mai adăugat o componentă față de meciul inaugural: scurtele. Cred că n-a greșit mai mult de una, maxim două, în rest le-a transformat în puncte pe toate, indiferent de poziția din care le-a executat. I-au ieșit inclusiv scurtele pe post de retur pe serviciu. Un bun antrenament pentru meciul de mâine, din sferturi, fază în care îl va întâlni pe Jerzy Janowicz, polonezul care a explodat anul trecut, la Paris, și care și-a regăsit în această săptămână magia de atunci, culmea, tot într-un Master.

JJ este la a doua victorie consecutivă asupra unui jucător de Top 10, eliminându-l și pe Richard Gasquet, în trei seturi disputate, după ce-l învinsese, anterior, pe Jo-Wilfried Tsonga. Federer – Janowicz va fi un meci bun pentru afișul zilei de mâine, ușor de vândut oricărui iubitor de tenis. Jerzy arde de nerăbdare să se testeze contra jucătorilor din Big Four, a și spus-o, nu odată, că nu îi e frică de nimeni și că abia așteaptă să îi întâlnească. La rândul său, Federer are obiceiul de a tranșa foarte categoric meciurile cu jucătorii up-and-coming, în care găsește mai mereu o motivație suplimentară, ușor de presupus de ce. E un moment bun pentru amândoi, ca formă sportivă, așa că ar trebui să rezulte un meci pe cinste.

Va fi o zi pe cinste mâine la Roma, cu o serie întâlniri foarte interesante, din varii motive. Programul sferturilor feminine, care, din punctul nostru de vedere, sunt și mai importante grație Simonei, începe de la ora 13:00, cu Serena – Suarez Navarro. Simona joacă de la 15:00, cu Jankovic, pe Supertennis Arena. Errani și Sharapova reeditează finala de la RG12 de la ora 20:30, iar Stosur și Azarenka vor urma meciului Simonei, pe aceeași arenă.

Băieții încep cu sfertul-surpriză dintre Granollers și Paire, programat de la ora 13:00. De la ora 15:00, cu Novak – Berdych, un match-up care îi convine de minune sârbului. Din varii motive, Berdych nu reușește niciodată să replice succesul pe care îl are cu Federer sau cu Murray contra lui Nole sau lui Rafa. Apropo de Rafa, de la ora 17:00 el îl întâlnește din nou pe David Ferrer, la puține zile după ce a fost pe cale să piardă în fața lui la Madrid. Meciul are o importanță majoră în ce privește locul 4 și poziția de cap de serie cu același număr la Roland Garros.

În fine, programul se încheie cu Federer – Janowicz, nu înainte de ora 21:00. 

La dublu, duelul Max/Horia – Lindstedt/Nestor e de la ora 13:00, iar meciul dintre Cibulkova/Niculescu – Hsieh/Peng e de la 16:00.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi