Grozavă luptă: Simona Halep își ridică nivelul, respinge replica inspirată a Juliei Goerges și trece în semifinale la Doha!

Radu Marina | 14 februarie 2019

Simona Halep a învins-o într-un meci foarte intens pe Julia Goerges în sferturile de la Doha, 7-6, 7-6, calificându-se în prima semifinală a anului. În semifinale, Simona o va întâlni mâine (aproximativ 15:30) pe mai vechea ei rivală Elina Svitolina. „Voi da totul mâine. Vreau să câștig”, a spus Simona, la interviul de pe teren.

De la ultima întâlnire Simona – Julia (Miami 2016), s-au schimbat multe în carierele celor două; ambele au depășit borne importante și au reușit rezultate mari în turnee mari: Simona cu locul 1 și Grand Slam câștigat, Goerges cu intrarea în premieră în top 10 și semifinală de Slam. Astfel că nu-i de mirare că meciul de azi n-a mai semănat cu ultimele două partide, în care Goerges reușise doar șapte game-uri.

A fost o luptă pe cinste între două jucătoare care au evoluat frumos în ultimii trei ani, ceea ce a și făcut ca dinamica meciului să fie ușor schimbată. Ce nu s-a schimbat a fost deznodământul și senzația generală că returul Simonei este lovitura care stabilește direcția în care curge partida.

Serviciul nemțoaicei e tare eficient în fața foarte multor adversare, dar nu și contra Simonei, jucătoarea cu cel mai bun retur din circuit. E un serviciu foarte puternic, iar pentru Simona e o chestiune de timp până când începe să citească acest tip de serviciu. Ca și în meciurile cu Pliskova, și cu Goerges, returul Simonei face diferența încă din start și nu îi permite adversarei să construiască nimic. Pe scurt, le ia acestor jucătoare cea mai valoroasă armă din dotare și atunci șansele lor la victorie scad drastic: nefiind susținute de un serviciu bun, întreg jocul suferă.

Așa s-a întâmplat și astazi. Simona a început furtunos, adunând retur câștigător după retur câștigător, încheiand, practic, socotelile doar cu această lovitură. S-a ajuns repede la 4-0 și mai apoi 5-2, pe fondul unui joc foarte dezinvolt al Simonei, care a lăsat-o pe Goerges fără soluții.

Lucrurile n-aveau însă să continue în aceeași manieră. Goerges nu mai e doar o jucătoare unidimensională, care servește puternic și lovește năprasnic cu forehand-ul, așa că reacția ei n-a întârziat să apară: mai agresivă, mai mobilă și acoperind suficient de bine terenul cât să nu lovească dezechilibrat, nemțoaica a revenit de la 2-5 la 6-5 și a salvat trei mingi de set. A fost o replică oarecum așteptată, pentru că Goerges a evoluat foarte mult în ultimii doi ani, iar deplasarea ei, ca și la Pliskova, e mult îmbunătățită.

Răspunsul Simonei a fost însă pe măsură. Iar ăsta e un detaliu important: pe cât de bine a jucat Goerges de la 2-5, pe atât de puternic s-a ridicat Simona după acele game-uri legate de nemțoaică. Întâi a servit impecabil la 5-6, iar apoi, în tiebreak, a controlat din nou jocul de pe baseline, totul plecând de la returul foarte bun: lung, pe centru, în picioarele adversarei.

În setul doi, Goerges a continuat să pună mari probleme. Winnerele spectaculoase pe care le-a reușit în debut (în special cu reverul) au încărcat-o și treptat raportul de forță a început să se schimbe: dacă în primul set Simona a fost agresorul, în setul doi Goerges a preluat frâiele și a început să lovească și mai puternic, căutând să închidă punctul de la a treia lovitură. Și i-a reușit: asta i-a adus un break la 1-1 și a pus-o rapid într-o poziție avantajoasă, având chiar șansa de a face dublu break la 2-4.

Doar că Simona a fost Simona și ori de câte ori a fost cu spatele la zid, a luptat și livrat cel mai bun tenis al ei. La 4-5, când Goerges a servit pentru setul doi, Halep a făcut break la zero, a egalat și a urcat la 6-5. La 2-5 și 4-6 în tiebreak, Simo salvează trei mingi de set, face patru puncte consecutive și încheie meciul într-o manieră explozivă, ieșind învingătoare într-un duel dur de forehand cu Goerges și lăsându-ne cu o dilemă: ce a fost mai impresionant la ea în acest meci?

Capacitatea ei de a-și ridica brusc nivelul exact când a avut cea mai mare nevoie sau modul în care a reușit, în mod constant, să o domine pe Goerges cu propriile ei arme – în acest sens, statisticiile loviturilor direct câștigătoare fiind grăitoare: 28 pentru Simona, 31 pentru Goerges.

Pentru un loc în finală, Simona nu va avea o misiune ușoară. O va primi pe Elina Svitolina, o jucătoare pe care o cunoaște foarte bine, dar în fața căreia a pierdut categoric în ultimele trei meciuri. Scorul general al întâlnirilor directe este 4-2 pentru ucraineancă, însă de data asta Simona ajunge la întâlnire sănătoasă și, mai ales, motivată.

Foto: Jimmie48Photography

„De aceea este importantă mentalitatea de „a-ți lua revanșa” după o înfrângere, de aceea e important să nu lași să se acumuleze mai mult de două-trei înfrângeri consecutive la aceeași jucătoare. Simona bifează, în cea mai mare parte, cu brio aceste cerințe. (…)
Unde se simte nevoia unei revanșe este în rivalitățile cu Wozniacki (2-5, ultimele patru meciuri pierdute), Svitolina (2-4, ultimele trei meciuri pierdute) și poate chiar și Bertens (3-2, dar ultimul meci a fost finala pierdută la Cinci anul trecut). Din 30-0+, aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi