Girl power! Kvitova câștigă titlul la Madrid după o finală epuizantă cu Kiki Bertens. Titlul numărul 4 pentru Petra în 2018

Treizecizero | 12 mai 2018

După al treilea ei titlu la Madrid, Petra urcă pe locul 8 în clasamentul la zi și pe locul 2 în Race to Singapore, între Wozniacki (1) și Simona Halep (acum pe 3). Bertens urcă pe locul 15 în clasamentul WTA, cea mai bună clasare a carierei și pe 11 în Race.

Petra Kvitova ne-a arătat încă o dată din ce material e făcută: contra unei oponente foarte puternice, epuizată după seria de 11 meciuri în 13 zile, Kvitova s-a scotocit de ultimele resurse disponibile ca să treacă linia de sosire în finala de la Madrid, o nouă piesă de colecție în seria de meciuri memorabile într-un fel sau altul pe care le oferă circuitul feminin în ultimii ani.

A fost 7-6, 4-6, 6-3 pentru Kvitova, care câștigă astfel titlul de la Madrid pentru a treia oară, prima jucătoare care reușește această performanță în istoria turneului, desprinzându-se dintr-o egalitate cu Serena Williams și Simona Halep, fiecare cu câte două titluri în capitala Spaniei.

Este, de asemenea, al doilea titlu în tot atâtea săptămâni pentru Petra, după cel de la Praga, câștigat cu Mihaela Buzărnescu în finală, și al patrulea al sezonului, primele două venind la St.Petersburg și la Doha.

Seria a surprins-o până și pe Petra, care și-a exprimat adesea în public rezervele vizavi de potențialul ei pe zgură. Faptul că a scos-o cu bine la capăt azi a mirat-o suplimentar: efortul pe care a trebuit să-l susțină a fost uriaș. „Corpul meu e epuizat”, a spus ea, la conferință, înainte de a anunța că se retrage, previzibil, de la Roma. „Sunt destul de surprinsă că am putut să rezist cumva”.

Petra joacă aproape fără încetare de 13 zile. A fost întâi triumful emoțional la Praga, unde a revenit de la pierderea primului set cu Mihaela Buzărnescu; l-a marcat cu un discurs din suflet la ceremonia de premiere și cu multe mulțumiri tuturor celor care au ajutat-o să depășească cu bine incidentul dramatic prin care a trebuit să treacă în urmă cu două ierni. A doua zi după finala cu Mihaela, Kvitova era, ca și românca, pe teren la Madrid, dar a avut șansa unui prim meci necostisitor, rezolvat repede cu Lesia Tsurenko. Au urmat apoi Puig, Kontaveit, Kasatkina, Pliskova și Bertens. Ultimele trei, în mare formă, cu victorii spectaculoase înainte să dea de Petra.

Finala cu Kiki a fost exact opusul singurei lor întâlniri anterioare, un blitz de sub 40 de minute pe iarba de la Wimbledon, în 2015. Începutul ne-a avertizat despre ce-avea să urmeze; două game-uri-maraton, cu câte o pereche de mingi de break de fiecare parte. Bertens a câștigat prima pe serviciul adversarei, dar așa cum a făcut-o adesea, Petra a răspuns imediat. Cele două au mers umăr la umăr până în tiebreak, anulându-și una alteia tentativele de desprindere, până când Kvitova a convertit a treia șansă de set.

Dar efortul tuturor acelor meciuri avea să o prindă din urmă. Nu trecuse mult de la startul setului doi și devenise evident că Petra, roșie la față și respirând cu o dificultate aproape îngrijorătoare, nu mai are picioare ca să ducă același tip de luptă ca până atunci. Și când nu sunt picioare, nu mai e nimic altceva. Afară de inimă.

Bertens a înțeles repede că dinamica jocului se schimbă, și a început să lungească punctele, să alterneze cu mingi înalte și să o tenteze pe Petra să apese prematur pe trăgaci în schimb, ceea ce s-a întâmplat în destule rânduri. Agresivă și răbdătoare, Kiki a luat setul secund și părea să aibă ascendentul înaintea decisivului.

Cu ploaia forțându-i pe organizatori să închidă acoperișul, dar fără ca asta să oprească meciul, Kvitova avea curând să fie în încurcătură, încă din primul game al decisivului. Cu resursele în mod evident pe terminate, a avut de salvat mingi de break, dar și-a ridicat cumva nivelul nesperat la fiecare dintre ele. Apoi a forțat la rându-i break-ul jucând totul pe cartea atacului, doar că Bertens a servit fantastic câteva puncte la rând, anulând, la rându-i, trei mingi de break.

Petra a apucat să-și mai tragă sufletul în următoarele câteva game-uri, în care s-a mers ceva mai repede cu serviciul și cu schimburi mai scurte. În timpul acesta, limbajul corpului ei a fost un spectacol, o lecție pe viu despre cum să te folosești economicos de fiecare picătură de energie rămasă, cum să te forțezi să treci linia. „În setul trei am crezut că nu mai pot mai mult de atât. Dar apoi urmează punctul următor, și tot ce-ți spui e că încerci să joci raliul care urmează, să lovești returul, serviciul, orice e nevoie”.

Nerăbdătoare să profite de contextul favorabil, Bertens a scăpat câteva erori, echivalente cu oxigen pentru Petra, care a început să creadă iar într-un final favorabil și să-și folosească toată experiența în situații similare. Ceea ce, la spartul târgului, a făcut toată diferența. A reușit prima break-ul în decisiv, și deși l-a pierdut, a mai avut o șansă, pe care n-a mai ratat-o. S-a aruncat cu disperare în fiecare schimb, și la aproape trei ore de la start, Petra sărbătorea o victorie care păruse improbabilă la un moment dat.

Petra urcă, așadar, la patru titluri în 2018 și la 24 în total, întărindu-și procentajul fantastic din finale: a câștigat 20 din ultimele ei 24 de meciuri cu trofeul pe masă. „Întâlnești cele mai bune adversare în finală, și întotdeauna trebuie să depui un efort foarte mare ca să câștigi. Ultimele trei finale am jucat câte trei seturi, și a fost de asemenea foarte obositor, probabil la fel ca azi și cu Muguruza la Doha, sau cu Buzărnescu la Praga. E mereu o luptă mare, dar pe de altă parte probabil că îmi place așa, nu? De aceea îmi place să joc tenis. E extra motivant”, a spus Petra.

Bertens era, explicabil, dezamăgită după eșecul într-o finală atât de strânsă, dar olandeza trebuie privită cu mare atenție în cele ce urmează – poate mai puțin la Roma, dar cu siguranță la Roland Garros, unde a ajuns în semifinale cu doi ani în urmă. Iar în contextul acestor ultimi șase ani, în care campioana la Paris a fost mereu o jucătoare de forță, capabilă să lovească winnere de oriunde, poate că e timpul ca și Petra să creadă ceva mai mult în șansele ei la RG.

Finala feminină a fost într-un contrast puternic cu cele două semifinale ale tabloului masculin, care s-au încheiat cu victorii nete pentru Thiem și Zverev, la capătul unor meciuri fără poveste. Eliberat după victoria cu Nadal, Thiem a mai bifat o mică bornă, învingându-l prima dată în șapte întâlniri pe Kevin Anderson, la care pierduse de trei ori în tiebreak-ul decisivului. De data asta n-a fost urmă de șansă ca Anderson să ajungă atât de departe, sud-africanul neavând răspunsuri într-un 6-4, 6-2 de rutină pentru Domi, care se întoarce în finala de la Madrid pentru al doilea an la rând.

Îl va întâlni duminică seara (ora 19:30, ora României) pe Alexander Zverev, care continuă să câștige fără emoții mari pe zgură, într-un traseu asemănător cu cel al Kvitovei. După titlul de la Munchen de săptămâna trecută, el ajunge în finala de la Madrid, la abia a doua sa participare la turneul din Spania. Sasha a trecut din nou în semifinale de Denis Shapovalov (6-4, 6-1), așa cum o făcuse și anul trecut în Canada, la precedentul Masters pe care l-a câștigat.

Va fi al șaselea meci Thiem – Zverev, austriacul dominând în matchup până acum: a câștigat patru din cinci, inclusiv cele trei meciuri jucate pe zgură, inclusiv unica finală pe care și-au disputat-o anterior, la Nisa, în 2016.

 

 

 

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi