Garbine Muguruza este noua campioană de la Wimbledon, reușește al doilea Slam al carierei

Adrian Țoca | 15 iulie 2017

Garbine Muguruza a câștigat al doilea titlu de Grand Slam al carierei, Venus pierde a doua finală a anului, iar WTA arată excelent înainte de a trece pe hard.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Garbine Muguruza a câștigat primul ei titlul la Wimbledon și al doilea de Grand Slam al carierei, după 7-5, 6-0 în finala cu Venus Williams. Este al doilea an consecutiv în care Garbine reușește un titlu de Grand Slam, după cel de la Roland Garros, de anul trecut, când o învinsese pe Serena Williams. Tot de atunci datează și ultima finală jucată de Garbine.

Garbine este a doua jucătoare din Spania care câștigă titlul la Wimbledon, după Conchita Martinez, cea care a antrenat-o pe perioda acestui turneu.

*

Ce repede se schimbă lucrurile în tenis. La Roland Garros, în urmă cu câteva săptămâni, Garbine a ieșit cu ochii în lacrimi din sala de conferințe, după ce părăsise terenul zguduită bine de reacția fanilor francezi, pe care a considerat-o și a perceput-o drept nepotrivită. Dar multă lume a considerat că fanii de pe Lenglen nu făcuseră ceva ieșit din comun; doar își susțineau zgomotos favorita, pe Kiki Mladenovic. Ceea ce indică mai degrabă spre presiunea imensă sub care a venit, de fapt, Garbine la Paris, cât a măcinat-o ideea de a-și apăra titlul și cât a consumat-o greutatea rezultatului din anul anterior. Într-o situație de același tip (păstrând proporțiile), Irina Begu spunea, și la Paris, și la Londra, că e ușurată că a scăpat de o greutate imensă.

Ce repede se schimbă lucrurile în tenis. La Eastbourne, în săptămâna premergătoare Wimbledon, Garbine Muguruza a pierdut strașnic cu Barbora Strycova, 6-1, 6-0; Radu a scris aici pe site că acel moment s-ar putea dovedi un fel de ajutor mascat pentru ea. Câteva zile mai târziu, Garbine a intrat bine în turneu și a navigat excelent pe partea ei de tablou. Nivelul ei a crescut de la meci la altul; a depășit un test masiv cu Angie Kerber, în cel mai bun meci din memoria recentă făcut de fostul lider, apoi a ajuns în finală fără să-și mai piardă serviciul de la acel meci din turul patru.

Ce repede se schimbă lucrurile în tenis. Condusă cu 4-5 și 15-40, Garbine i-a închis lui Venus ușa în nas. Apoi s-a dus și a câștigat opt game-uri la rând; în numai câteva minute, toată finala a luat-o într-o direcție complet opusă primelor 20-25 de minute, în care s-au jucat puncte scurte și s-au ținut serviciile cu destulă siguranță. Venus, care-și pierduse serviciul o singură dată în prima săptămână, a arătat bine pe serva ei în primele game-uri și a continuat să dicteze cu forehandul, o lovitură care a funcționat extraordinar pentru ea tot turneul. La 3-3, într-un game complex, cu lovituri sclipitoare și trei duble greșeli, erori de arbitraj și șanse ratate, Venus s-a scos din necazuri cu un serviciu doi executat la corp, pe care Garbine nu l-a putut gestiona. La 5-4, Venus servea la o rată de 71 la sută pe primul, câștigând 75 la sută dintre aceste puncte. Era ocazia perfectă pentru a declanșa atacul și Venus știa mai bine ca oricine. A început game-ul agresiv, testând-o pe Garbine pe forehand și obținând erorile pe acea parte.

Însă tot de pe forehand a venit și înclinarea balanței în cealaltă direcție: Garbine a câștigat schimbul setului, un rally de 19 lovituri în care dreapta ei s-a ținut excelent și a agasat-o pe Williams până a obținut eroarea, salvând prima minge de set. Pe a doua a salvat-o cu serviciul, apoi a făcut hold, din nou cu forehandul ei făcând bine față situației.

Dintr-o dată, jocul se schimbase; punctele erau lungi, și majoritatea ajungeau acum în racheta lui Garbine. Și nu e prea greu de intuit cine era mai avantajată: când s-a tras linie sub primul set, Venus câștigase 29-24 în punctele care au durat între 0-4 lovituri, dar Garbine a avut 17 – 9 în schimburile de mai mult de 5 lovituri.

Game-ul următor, tot după un schimb lung (14 lovituri), Muguruza a ridicat nivelul de agresivitate și Venus n-a mai ținut pasul, pierzându-și serviciul. A fost al doilea moment crucial al meciului; când, la 6-5, Garbine s-a apărat disperat, iar reverul ei s-a transformat nesperat în lob, căzând direct pe baseline, a fost parcă un semn că nu e ziua lui Venus azi.

Și într-adevăr, lucrurile au luat-o rapid în direcția nedorită pentru veterana americană. Întâi, ea și-a pierdut primul serviciu cu o nouă dublă greșeală. Apoi, erorile neforțate au început să curgă din racheta ei. Iar pe serviciul de 0-2, Venus s-a aruncat all-in spre fileu, însă nepregătită: a pierdut trei din patru puncte acolo, fie pasată, fie neputând să facă voleul, iar meciul era gata.

„E de învățat din fiecare meci, victorie sau înfrângere”, a spus Venus, care a fost, ca de obicei, elegantă după înfrângere și care i-a dat credit câștigătoarei. Venus revine în Top 10, dar își vede refuzat visul de a se încorona din nou campioană la Wimbledon după 8 ani și care pierde a doua finală de Slam a anului. Însă chiar și așa, povestea ei rămâne una pentru istoria tenisului, cu siguranță.

O istorie în care Garbine începe să-și facă loc, încet-încet. De acum a trecut la un alt nivel, este de două ori câștigătoare de Grand Slam, pe două suprafețe diferite, inclusiv pe una pe care nu se simțea în largul ei, dar pe care, iată, a jucat două finale în trei ani. După căderile de formă și de încredere de după fiecare dintre aceste momente cheie ale carierei ei (finala Wimbledon 2015, titlul Roland Garros 2016), Garbine are acum de lămurit această problemă a consistenței în circuit, acolo unde nu reușește să găsească aceeași motivație precum în Slamuri. „Nici nu știu de ce”, a spus ea, la conferință, după meci. „Fac tot ce pot, sincer. În fiecare meci am emoții, dar cred că asta e un lucru bun. Nu știu cum, dar când ajung pe terenul cel mare, simt că sunt unde vreau să fiu, că pentru asta mă antrenez. Acolo joc bine. Sunt fericită să fiu pe Centre Court și să întâlnesc cel mai bun adversar. Asta mă motivează”, a spus Garbine, descriindu-și abilitatea de a se calibra excelent pentru meciurile mari. Iar rezultatele sunt de partea ei: ambele titluri de Slam au venit în finale cu surorile Williams.

Despre ce a gândit în momentele în care a avut de înfruntat cele două mingi de set, Garbine a spus: „Mi-am zis, hei, e ceva normal. Joc cu Venus aici. Nu e ca și cum.. Așa că am continuat să lupt. Și știam că dacă voi juca așa cum am făcut-o în aceste două săptămâni, voi avea la un moment dat o oportunitate, așa că am fost calmă. Și dacă pierdeam primul set, mai erau alte două. Să nu fac din asta o dramă, mi-am zis”.

Mai avem timp de concluzii, dar plecând de la Wimbledon, tenisul feminin e într-un loc excelent înainte de sezonul de hard. Ambele câștigate de jucătoare ultra-agresive, capabile să lovească puternic mingea și să aibă abilitatea de a se izola perfect de miza meciului, ultimele două Slamuri au fost foarte bune. Iar majoritatea jucătoarelor bine clasate în Race to Singapore, clasament pe care Simona îl conduce după șase luni și jumătate din acest sezon, sunt în formă și, mai important, joacă bine pe hard.

Unde mai pui că la US Open se pot amesteca și alte jucătoare în lupta pentru titlu, care n-au fost un factor la primele trei, și avem imaginea a ceea ce va urma.

Clasamentul WTA de luni

1. Karolina Pliskova, 2. Simona Halep, 3. Angelique Kerber, 4. Johanna Konta, 5. Garbine Muguruza, 6. Elina Svitolina, 7. Caroline Wozniacki, 8. Svetlana Kuznetsova, 9. Venus Williams, 10. Agnieszka Radwanska

Race to Singapore de luni

1. Simona Halep, 2. Karolina Pliskova, 3. Garbine Muguruza, 4. Venus Williams, 5. Elina Svitolina, 6. Johanna Konta, 7. Jelena Ostapenko, 8. Caroline Wozniacki, 9. Kristina Mladenovic, 10.Svetlana Kuznetsova

Multiple câștigătoare

Sunt 7 jucătoare active cu cel puțin 2 Slamuri:  S.Williams – 23, V.Williams – 7, Sharapova – 5, Azarenka – 2, Kerber – 2, Kuznetsova – 2, Kvitova – 2

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi