Gabriela Ruse e învinsă în finala Transylvania Open, Tamara Korptasch câștigă cel mai important trofeu al carierei

Radu Marina | 22 octombrie 2023

Tamara Korpatsch e noua campioană a turneului Transylvania Open după victoria obținută în fața Gabrielei Ruse. Korpatsch a învins-o pe Gabi în două seturi, 6-3, 6-4. A fost un meci complicat pentru Gabriela, care a acuzat probleme fizice, și un meci solid făcut de Korpatsch, care bifează cel mai important rezultat al carierei. Pentru Korpatsch, […]


este partener principal al Transylvania Open

Tamara Korpatsch e noua campioană a turneului Transylvania Open după victoria obținută în fața Gabrielei Ruse. Korpatsch a învins-o pe Gabi în două seturi, 6-3, 6-4. A fost un meci complicat pentru Gabriela, care a acuzat probleme fizice, și un meci solid făcut de Korpatsch, care bifează cel mai important rezultat al carierei.

Pentru Korpatsch, acesta e primul trofeu WTA 250 din carieră. Titlul vine după o săptămână cu adevărat extraordinară: în drumul către trofeu, Korpatsch a câștigat trei meciuri consecutive de trei seturi, revenind inclusiv de la 1-5 în turul doi cu Jodie Burrage. După cele trei victorii cu Leolia Jeanjean, Jodie Burrage și Daria Snigur, Korpatsch le-a învins în câte două seturi pe Eva Lys și pe Gabriela Ruse.

Gabriela început finala furtunos, continuând evoluția bună din semifinale și contra Tamarei Korpatsch. A început cu break și ulterior avea să urce la 3-0. Doar că de la acest scor a urmat o serie neagră de șase game-uri pierdute la rând, serie în care Korpatsch a înțeles ce trebuie jucat, alternând traiectoriile, lungimile și întinzând capcane la tot pasul. În tot acest timp, Gabi a părut că suferă fizic, cerând inclusiv intervenția fizioterapeutului pentru o problemă la gleznă.

Dincolo, Korpatsch și-a adaptat foarte bine planul de joc: a apelat la mingi înalte, a rupt ritmul și a fost inspirată cu selecția loviturilor, trecând de multe ori din apărare în atac. Această tactică i-a adus multe puncte, în special pentru că a scos-o pe Ruse din ritmul obișnuit și a obligat-o să lovească și altfel de mingi: fie înalte, încărcate cu top-spin, fie joase, fie plate. În majoritatea cazurilor, Gabriela a greșit în astfel de situații, nereușind să-și adapteze tenisul la ceea ce Korpatsch a propus.

La aceste greșeli consecutive a contribuit decisiv și starea fizică a Gabrielei, care a părut că face mari eforturi să reziste în schimburile de mingi.

De asemenea, cu cât finala s-a prelungit, cu atât problemele fizice ale Gabrielei s-au agravat: s-a deplasat din greu în mai greu, nu a mai putut servi (a fost obligată inclusiv să servească din mână) și s-a chinuit, literalmente, să rămână pe teren, pentru a duce partida până la capăt.

Gabriela și-a îndeplinit, în final, acest obiectiv, riscând totodată agravarea accidentării. Ba chiar a încercat o ultimă revenire, dând tot ce a mai avut în rezervor în ultimele două game-uri ale finalei, când a revenit de la 2-5 la 4-5.

Gabriela pierde, așadar, finala, dar rămâne cu drumul frumos pe care l-a parcurs pentru a ajunge în această poziție, de a lupta din nou pentru un trofeu WTA: a venit la Cluj grație unui wild card, fiind clasată în afara topului 180 WTA și fără să lege mai mult de două victorii consecutive la vreun turneu WTA în tot sezonul 2023. O săptămână mai târziu, Gabriela e din nou în prim-plan, se apropie de revenirea în top 100 și și-a demonstrat, prin evoluțiile cu Alicia Parks, Emiliana Arango și Rebeka Masarova, că e capabilă să se întoarcă în elita tenisului mondial.

Cât despre Korpatsch, ea își încheie o săptămână perfectă în cel mai bun mod cu putință. A fost o săptămână în care nu a cedat în niciun moment, s-a regrupat atunci când a fost într-o situație complicată și s-a adaptat permanent la adversare, la joc și la tot ce a avut de înfruntat.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi