Gabi Ruse obține o victorie senzațională, o învinge pe Paula Badosa la Dubai!

Radu Marina | 15 februarie 2022

Gabriela Ruse obține cea mai importantă victorie a carierei după ce a învins-o, 6-4, 5-7, 6-4, pe Paula Badosa, număr 5 mondial WTA și favorita 3 de la Dubai (WTA 500). Este prima victorie la o jucătoare de Top 10 pentru Gabi, care își continuă ascensiunea cu un rezultat excelent pentru cartea ei de vizită.

Gabriela Ruse a reușit o victorie impresionantă în primul tur la Dubai, învingând-o pe Paula Badosa, 6-3, 5-7, 6-4, în poate cel mai bun meci făcut de ea în circuit.

Venită din calificări, Gabriela bifează al patrulea succes consecutiv în acest turneu. Mai important, este prima victorie contra unei jucătoare de Top 10 pentru Gabriela, care confirmă progresul remarcabil realizat în ultimele 8 luni.

După un sezon 2021 excelent, în care a câștigat primul titlu al carierei și a intrat în top 100, Gabi a mai depășit o barieră. Azi a învins una dintre cele mai bune jucătoare ale sezonului trecut, care și-a adus forma bună și în 2022, începând acest sezon cu un titlu câștigat la Sydney.

Contra campioanei Indian Wells, Gabriela a făcut un meci grozav, arătând că s-a obișnuit să stea pe teren cu jucătoare de top. A fost mereu jucătoarea mai agresivă și a dictat tot timpul meciului, frustrând-o pe Badosa și obligând-o să se apere în cele mai multe ocazii.

La fel de impresionantă precum nivelul jocului a fost capacitatea Gabrielei de a se ridica dintr-o situație grea. După ce a ratat să închidă meciul la 5-4 în setul al doilea, românca a scăzut nivelul și a părut afectată și fizic în startul decisivului, văzându-se condusă cu 4-1 de Badosa.

Dar ce a urmat a fost absolut impresionant: o serie de cinci game-uri la rând jucate practic fără greșeală de Gabi, care a întors meciul spectaculos și și-a luat victoria cu winner după winner.

Victoria Gabrielei e cu atât mai prețioasă, nu neapărat că a învins o jucătoare clasată între primele 5 jucătoare ale lumii, ci pentru maniera în care a obținut această victorie și nervii tari pe care i-a arătat în decisiv.

Revenirea de la 1-4 în decisiv contrazice orice așteptare

Semifinalistă la WTA Finals și sfert-finalistă anul trecut la Roland-Garros, Paula Badosa e una din jucătoarele cu cea mai impresionantă evoluție din circuit. Într-un singur an, Badosa a urcat din afara Top 50 în primele 5, devenind una dintre cele mai solide și greu de învins jucătoare din lume.

Dar azi, jucătoarea care a atins nivelul cel mai înalt a fost Gabriela. Până la 5-4 în setul doi, tenisul Gabrielei a fost impecabil; întregul ei joc, fără fisuri. A servit bine și a returnat și mai bine, punând-o sub o presiune constantă pe Badosa, care a trăit în multe rânduri doar din punctele greșite de româncă. Părea că Gabi își va putea duce la bun sfârșit planul în fața unei jucătoare valoroase; fără ezitări, fără să scadă intensitatea, mereu alertă și atentă la ce are de făcut.

Însă, cum niciun meci contra unei asemenea adversare nu e facil (cu atât mai puțin partea când trebuie să-l închizi), lucrurile au luat o altă întorsătură. Când a servit pentru meci, Gabi a făcut un game slab; Badosa a profitat de scăderea de nivel și a fugit cu setul, cumva contra cursului jocului. Proverbialul moment de turnură apăruse, și el n-o favoriza pe Ruse, care avea să resimtă, curând, nu doar dezamăgirea pierderii din mână a meciului, ci și efortul fizic depus în ultimele zile. Când Badosa s-a desprins la 4-1 în setul decisiv, lucrurile păreau scăpate de sub control.

Ce a urmat de aici? Ceva aproape imposibil de anticipat, având în vedere adversara și desfășurarea de până atunci a meciului. Gabi a revenit, a câștigat următoarele cinci game-uri la rând și a obținut cea mai spectaculoasă victorie a carierei.

Ceea ce a impresionat cel mai mult la Gabi în acea serie de cinci game-uri din final a fost, afară de atitudinea excelentă, calitatea execuțiilor. Intensitatea loviturilor ei a fost una deosebită. Nu a slăbit ritmul în niciun moment și cu cât schimbul de mingi s-a prelungit și a căpătat sens, cu atât loviturile ei au fost mai grele, mai profunde. Cu fiecare punct câștigat, Gabriela parcă și-a sporit puterile, aruncându-se dezlănțuită și nonșalantă în următorul schimb, asaltându-și oponenta rămasă iar fără soluții.

În acel segment de joc, Gabi a lovit cu libertatea pe care o ai atunci când știi că nu mai e nimic de pierdut și e nevoie să facă ceva special pentru a obține ceva special. A lovit sufocant și dur, căutând aproape în permanență lovitura câștigătoare, lovind din retragere, din alergare sau de la 2 metri depărtare de linia de fund. A fost unica ei șansă să spargă jocul atât de solid și eficient al Paulei Badosa – iar această agresivitate curajoasă, la limită, dar care n-a părut deloc hazardată, i-a adus, în cele din urmă, ceea ce își dorea.

E o victorie grozavă de oriunde am privi-o, un rezultat care ar putea produce niște efecte extraordinare pe termen lung. Pentru maniera în care a jucat, pentru cât de bine a revenit în meci, pentru nervii tari pe care i-a arătat în decisiv.

Dar cum în tenis nu ai prea mult timp să te gândești la ce ai realizat, premiul pentru această reușită este o nouă șansă pentru Gabriela de a juca împotriva Simonei Halep.

Va fi al treilea duel între cele două în mai puțin de patru luni, dubla campioană de Grand Slam câștigându-le clar pe primele două, la Cluj și la Melbourne. Va fi un alt test important pentru Gabi, care va trebui să se scuture de emoțiile evidente pe care le are atunci când întâlnește o jucătoare către care se uită cu admirație și respect.

Irina a cedat cu Yastremska

Tot în primul tur la Dubai, Irina Begu a pierdut, învinsă de Dayana Yastremska. Venită după semifinala jucată la St. Petersburg, Irina n-a mai avut resurse mai mult de un set; l-a câștigat pe primul, 6-4, dar a cedat apoi treptat teren, Yastremska revenind și câștigându-le pe următoarele două, 6-2, 6-3.

Venită din calificări după trei victorii bune cu Dalinina, Tauson și Brengle, Yastresmka și-a confirmat forma bună și azi.

La rândul ei, Irina a dat semne ca poate continua la Dubai ce a început la St. Petersburg. A câștigat primul set pe același tipar precum cele din Rusia – având ritm bun la serviciu, fiind agresivă și bine așezată în teren. Dar energia ei a scăzut pe măsură ce meciul s-a prelungit, cedând din ce în ce mai mult din control și lăsându-și adversara să își facă de cap.

În ultimele două seturi, Yastremska a început prea tare și și-a luat un avânt care n-a mai putut fi recuperat. Următorul turneu pentru Irina va fi Doha (WTA 1000), primul turneu de această categorie din noul sezon.











Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi